Ny seier for Kristoffersson

Dobbelt rallycrossverdensmester Johan Kristoffersson ble historisk med sin 11. seier på 12 forsøk i sesongavslutningen i Sør-Afrika i helgen. Petter Solbergs teamkamerat tok sin niende triumf på rad – noe kun formel 1-stjernen Sebastian Vettel har greid før ham i et verdensmesterskap i bilsport. Andreas Bakkerud sikret seg VM-bronse i den siste VM-runden.

 

Johan Kristoffersson har slått fullstendig knockout på konkurrentene i samtlige utenom ett løp i 2018. Det som var en overlegen VM-tittel i fjor, ble forsvart på en enda mer overlegen måte i år. Kristoffersson kunne ha stått over tre løp og enda blitt individuell verdensmester.

 

Nesten like overlegne er PSRX Volkswagen Sweden-teamet, som eies av Petter Solberg, i teammesterskapet. De to stjerneførerne avgjorde kampen om VM-tittelen i sesongens nest siste runde forrige måned, og det sikret Petter Solberg karrierens femte VM-tittel.

 

I sørafrikanske Cape Town startet nordmannen lovende, fortsatte på ypperlig vis med semifinaleseier, men måtte bryte finalen allerede på annen runde (av seks). Han endte på femteplass både i finalen og sammenlagt i rallycross-VM, men ville ha sluttet som treer uten et nødvendig motorbytte som kostet 15 minuspoeng.

 

– Det var uansett temmelig langsøkt å gå for medalje i mesterskapet, og til slutt viste det seg uansett umulig. På mange måter gjenspeiler det hele sesongen for min egen del. Jeg er glad for at vi hadde farten inne og kjempet i toppen hele helgen, selv etter at den startet med litt vanskeligheter da containerne med løpsbilene ankom absolutt i siste liten på grunn av forsinkelser i overfarten fra Europa. Pernilla (kone og teamsjef) og teamet gjorde en god jobb med å få alt klart likevel, sa Petter Solberg, to ganger tidligere individuell rallycrossverdensmester (2014 og 2015).

 

– Heldigvis har PSRX Volkswagen Sweden-teamet god erfaring fra rally, der situasjoner med tidspress ikke er uvanlig.

 

– Jeg var virkelig sulten på å avslutte sesongen med en seier. Det ville betydd mye personlig å ta vinterpause på topp. Sesongen har vært preget av mye sykdom, og i juli var jeg sikker på at karrieren var over, så jeg er bare lettet og glad for at formen er på vei opp igjen. Men selv om det bare er minutter siden siste løp, skulle jeg ønske neste sesong kunne starte neste uke. Jeg er virkelig tent for 2019, slo Petter Solberg fast.

 

Hans svenske teamkompis har slått de fleste rallycrossrekorder denne sesongen. Den forrige seiersboomen på Johan Kristoffersson’s nivå kom med Matti Alamäki i 1989, da finnen vant 9 av 11 (81,8 %) løp i europamesterskapet. Kristoffersson’s 11 av 12 (91,7 %) i VM skal bli en hard nøtt å knekke i fortsettelsen.

 

– Det betyr mye for meg å ha en rekord sammen med Sebastian Vettel. I 2013 satt jeg foran TV-en og så på da han vant ni løp på rad i sesongavslutningen, og jeg husker hvor utrolig jeg syntes det var. Og nå står jeg her og har greid det samme. Jeg kan garantere at det føles mer utrolig nå. Jeg skal ærlig innrømme at akkurat nå er det litt irriterende at jeg ikke klarte å vinne i Belgia (13. mai), men det skal jeg fint klare å riste av meg om litt, sa Johan Kristoffersson med glimt i øyet.

 

Värmlänningen er den første svenske bilsportutøver med to VM-gull noensinne. Han er nominert til Årets mannlige idrettsutøver på den svenske Idrottsgalan, og han er også blant kandidatene til Jerringpriset; «det svenske folkets pris», utdelt av Sveriges Radio.

For Andreas Bakkerud ble det ikke den beste avslutningen på sesongen. Han måtte bryte i semifinalen, og dermed gikk han glipp av finale-poeng i kampen om VM-sølvet. Det ble hans teamkollega Mattias Ekström som tok sølvet, mens det ble bronse på Bakkerud.

Neste sesong i rallycross-VM starter 6. april i en ny rallycrossarena på formel 1-banen Yas Marina i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater.

 

Finaleresultat:

1) Johan Kristoffersson, Sverige 4.12,787

2) Mattias Ekström, Sverige 4.15,487

3) Sébastien Loeb, Frankrike 4.16,382

4) Kevin Hansen, Sverige 4.19,017

5) Petter Solberg, Norge DNF

6) Timmy Hansen, Sverige DNF

 

Sluttstilling VM individuelt:

1) Kristoffersson 341

2) Ekström 248

3) Andreas Bakkerud, Norge 237

4) Loeb 229

5) Solberg 227

6) T. Hansen 192

 

Teammesterskapet:

1) PSRX Volkswagen Sweden (Solberg/Kristoffersson) 568

2) EKS Audi Sport (Ekström/Bakkerud) 485

3) Team Peugeot Total (Loeb/T. Hansen) 421