Nytt gull til Stian Haugan

stian_haugan_500.jpgStian Haugan avsluttet en fantastisk sesong med ett nytt gull i NM i bakkeløp på Lillehammer i helgen. Gull ble det også på Johny Sandmo, mens Børre Biksrud måtte nøye seg med bronse i den minste klassen. Vinterlig vær spilte en faktor under finaleløpet.

For Stian Haugan fra Notodden ble NM avslutningen i bakke et solid punktum på en fantastisk sesong, etter at det tidligere også ble gull i rallycross. I tillegg vant han også supernasjonal på Lyngås i september, i det siste løpet i Rallycross Norden.

– Tror ikke dette har gått helt opp for meg enda, men føler vel likevel at vi denne sesongen har fått lønn for det arbeidet vi har lagt ned gjennom flere år, og fått uttelling for det.
Gullet i bakkeløp hadde han langt nede i lomma foran finaleløpet på Lillehammer, og fjerdeplassen er et resultat av det.
– Måtte være inn blant de seks beste for å ta gullet, så du kan godt si at jeg safet.

Dette gir inspirasjon til å gå på en ny sesong, kanskje for det meste i rallycross.
– At det blir samme bil og klasse er avgjort, og prioriteringen blir nok rallycross. NM og Rallycross Norden.
Under finalen på Lillehammer var det kong vinter som tok regien, og Olav Fredriksen, som tok sølvet i sammendraget, mente hele ble tragisk.

– På grunn av snø i løypa fikk vi ikke kjørt trening, og da også finaleomgangen ble avlyst etter at vi hadde kjørt prefinalen, ble ikke dette en verdig NM-avslutning.

I tillegg til NM har Fredriksen også kjørt det svenske mesterskapet i bakke. Her tapte han gullet på målstreken.
– Hadde gullet inne helt til finalen i finaleløpet, da punkterte jeg og dermed ble det sølv også der, sier han, som likevel er fornøyd med at han har vært på pallen 15 ganger denne sesongen.
– Jeg kan vel ikke klage.

Etter flere sesonger i Volvo 240 blir det Ford på Olav Fredriksen neste år.
– Ja, jeg har bygget en Ford Focus for store super. Bilen er for så vidt klar, men Volvo-motoren mangler, sier han, som kommer til å fortsette i bakkeløp.

– Har lyst å kjøre rallycross også, men tror det blir bare bakke til neste år.
Det var NMK Gardermoen-føreren Tom Einar Aaserud som gikk til topps i store super på Lillehammer, og sikret seg dermed bronsemedaljen. Han er fornøyd med sesongen.

– Akkurat seieren her på Lillehammer legger jeg ikke all verden i slik som det ble, men jeg og bilen har hatt en positiv tendens utover i sesongen, og nå ser jeg fremover mot det som skal skje til neste år.
Bilen han kjører, en Volvo S40, kjøpte han i 2006.

– Den passet meg ikke helt i begynnelsen, men etter at vi har utviklet den mot slik jeg vil ha bilen, blir den stadig bedre for meg, sier Aaserud, som har fått mye hjelp av Terje Morstad i dette arbeidet.

Trapper ned
I toliterklassen ble det gull på Johny Sandmo, etter at han ble nummer tre i løpet.
– Litt kjedelig at det ikke ble et fullt finaleløp, men gullet er jeg selvsagt veldig godt fornøyd med, sier han, som kommer til å trappe ned litt på aktiviteten til neste år.
– Har en sønn og en datter som skal kjøre rallycross, så da får det bli med det, og så blir det bakkeløp på meg.
Emil Tjernsli NMK Gardermoen kjørte fortest i omgangen som ble kjørt, og selv om han heller ikke legger all verden i dette, er han fornøyd.

– Bronse i min første sesong i klassen er jeg fornøyd med. Begynte med ny bil foran denne sesongen, og har brukt året på å kjøre meg inn på bilen og forbedre den.
Nå har han funnet ut mye, og nå blir det en vinter med overhaling og sjekk, for å være klar for en ny sesong.
– Målet er å komme inn blant de fem beste i rallycross og på pallen sammenlagt neste år.
Trønderen Ole Håbjørg tok sølvet etter at han ble nummer to i finaleløpet.

Bakkeløp neste år
I minste supernasjonalklassen var NMK Modum & Sigdal-føreren Børre Biksrud på ingen måte fornøyd med det som skjedde på Lillehammer.
– Snurra i prefinalen. Ble klar igjen til finalen, men den ble det jo ingen ting av. Trist dette.
Foran finaleløpet på Lillehammer lå Biksrud poenget unna gullet, nå ble det bronse.
– Greitt med bronsemedaljen, men likte ikke måten dette ble avgjort på, sier han, som lover å komme tilbake neste år.
– Min velbrukte Golf er nok for motorsvak i rallcross, men bakkeløp kommer jeg til å satse på.
En som gir seg med bakkeløp etter denne sesongen er NMK Fluberg-føreren Odd Ivar Jøranli. Til slutt endte på en fjerde plass i NM:
– Er ikke fornøyd med slik bakkeløps NM har utviklet seg, og for meg blir det å jobbe mot å få nok sponsorer slik at jeg kan satse mot en full sesong i rallycross neste år.

Det er lagt inn en appell som vil bli behandlet av Norges Bilsportforbund.