Oliver Solberg med Skoda-debut i Sverige

Oliver Solberg er klar for sin debut i en fabrikkstøttet Skoda Fabia Rally2 evo i Rally Sverige denne uken.

Siden han lærte seg å prate, har Oliver Solberg hatt ett mål for øyet: Å følge i fotsporene til pappa Petter og mamma Pernilla inn i rallyverden. Og helst følge samme vinterspor som faren tok på vei til sin VM-tittel i rally 2003.

Rally Sverige blir et stort steg på vei mot det målet. Oliver VM-debuterte i Rally Storbritannia i fjor høst, og han fullførte sin første VM-runde i annet forsøk, i Rally Monte-Carlo sist måned. Da kjørte 18-åringen en familieeid Volkswagen Polo R5.

Nå bærer det opp og fram igjen. I hans tredje VM-rundestart stiller unge Solberg under paraplyen til Mlada Boleslav-stoltheten Skoda for første gang. Og han gjør det på sin egen hjemmebane i Värmlands skoger.

– Det er en stor ære å få kjøre en fabrikkstøttet Skoda for første gang i konkurranse. Og enda mer spesielt er det å få gjøre det på hjemmebane i Sverige. Skoda har vært en del av rally-VM så lenge jeg kan huske, og det er teamet som Colin McRae var innom noen ganger. Skoda har også fantastiske resultater å vise til fra tidligere med samme bil, sier Oliver Solberg.

Sammen med kartleser Aaron Johnston testet Oliver bilen forrige måned som forberedelser til Rally Sverige. Den irsk-svenske duoen opplevde sitt første møte med Skoda Rabia Rally2 evo som svært spennende og positivt.

Selv om VM-runden i Sverige blir noe amputert på grunn av værforholdene, der klassiske fartsprøver som blant andre Vargåsen (med «Colin’s Crest») er utelatt, kan Solberg og Johnston knapt vente med å komme i gang.

Sverige-løpet har base i (Pernilla) Walfridsson-familiens hjemby, Torsby, og kuldemangel fører til at løpet sentreres inn mot grensetraktene mot og i Norge. For halvt norske Oliver setter ikke dét noen demper på stemningen.

– Jeg bor i området og har visst om en stund at dette løpet uansett ikke blir enkelt. Mangel på vinterforhold er først og fremst synd or arrangøren, klubbene, de frivillige som legger ned så mye arbeid. Men det er svært erfarne folk i apparatet bak løpet, og om noen i verden kan få til dette, er det dem.

– Været får ingen gjort noe med, og for alt vi vet kan det lave ned snø de siste dagene før start. Jeg velger å se positivt på det, og uansett blir det kjøring, nye opplevelser og erfaringer og fantastisk stemning både i Torsby og ute i skogen. Jeg skal iallfall leve ut drømmen min med Skoda og et fantastisk team. Mildvær skal ikke ødelegge det for meg, sier Oliver Solberg.

Tidligere år har VM-løpet feid over grensen mellom Norge og Sverige i toppfart. Denne gang blir spenningen nærmest grensen den flunkende nye Nyckelvattnet-prøven like på innsiden av svenskegrensen.

– Følelsen for rallyet er ganske spesiell ettersom mamma er svensk og pappa er norsk, så å konkurrere i begge land i samme VM-runde er veldig artig siden jeg føler meg både norsk og svensk. Prikken over i-en ville vært at Mitandersfors-prøven forbi soveromsvinduet mitt hadde vært på programmet, men det får bli en annen gang.

Rally Sverige blir Oliver Solbergs start på WRC 3-serien for 2020-sesongen.