Bilsporttalentet

HVEM BLIR NORGES BILSPORTTALENT 2021?

Bilsporttalentet 2021, Norges største og mest prestisjefylte talentkonkurranse, arrangeres i år for 15. gang.

Er du en bilsportutøver mellom 15 og fylte 21 år og har profilert deg med gode resultater, inviteres du til å sende NBF Talentutvikling en søknad med din motorsport CV innen 30. august.

Årets finale blir arrangert på Vålerbanen 22.09 og 23.09.

HER FINNER DU SØKNADSSKJEMA:

PAMELDINGSSKJEMA_apent_2021

Bilsporttalentet 2020: Ola Jr. Nore

Ola Nore Jr (19) fra Noresund og klubben NMK Modum & Sigdal kunne juble da han ble avslørt som vinner av den prestisjefylte konkurransen «Bilsporttalentet 2020» på lørdag.

Det var under Bilsportforbundets digitale premieutdeling vinneren av årets konkurranse ble utropt. Ola Nore Jr. befant seg da i Las Palmas der han i helgen har kjørt EM-runde, men på videolink kunne han motta det glade budskap.   

Helt siden den omfattende konkurransen ble avholdt 5. oktober, har både Ola og hans tre konkurrenter måttet vente tålmodig på juryens avgjørelse. På lørdag ble den offentliggjort. Da kunne rally-føreren fra Noresund motta den gjeve premien til en verdi av 150.000 kroner.

Bilsporttalentet er den mest omfattende og prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport. Blant alle bilsportsutøvere mellom 15 og 21 år blir fem finalister plukket ut. Finalistene ble testet både på Starrmoen på Elverum og på Vålerbanen i oktober. Dessverre måtte Andrine Rafoss, som var plukket ut, melde avbud på grunn av skade i år. Dermed var det de fire utøverne, Ola Nore Jr., Niklas Eker Abrahamsen, Marius Solberg Hansen og Petter Sæves Waskaas som kjempet om seieren.

Under konkurransen kjørte deltagerne først bilcross på Starmoen. Deretter var det gokart og baneracing på Vålerbanen.  De konkurrerte også i en tøff fysisk test der både løping og andre øvelser inngikk. De ble også vurdert for måten de presenterte seg selv på for juryen og hvordan de klarer seg i en situasjon med TV-intervju.  I tiden fra finalen og frem til i dag har de fire levd i stor spenning.

Juryen hadde ingen lett oppgave. Det var fire godt forberedte finalister som alle holdt jevnt og høyt nivå. Den juryen til slutt mente kom best ut av alle i de krevende testene var altså Ola Nore Jr.

Ola Nore Jr. startet sin bilsportkarriere i crosskart. Der hevdet han seg godt i toppen av forskjellige klasser. Da han var gammel nok til å kjøre ungdomsrally var det rallykjøringen som fikk fokuset. Han debuterte i ungdomsklassen i Romjulsrally i 2016. I både 2017 og 2018 kjørte han også ungdomsrally i en Ford Fiesta, før han fylte 18 år, fikk førerkort og kunne konkurrere for fullt i rallyløypa i fjor. Han endte på en 8. plass i NM i klassen for tohjulsdrevne biler i 2019 og tok NM-sølv i år, kun ett fattig poeng bak gullvinner Steve Røkland. Han har kjørt en Opel Adam R2 i NM sammen med rutinerte Veronica Engan som kartleser. I høst har de to også kjørt to EM-runder i henholdsvis Ungarn og på Gran Canaria i en Renault Clio.

Også i fjor fikk Ola Nore Jr. oppmerksomhet for sin rallykjøring. Da ble han tildelt Greta Molanders Fond på kr. 50.000,-

I år har han vært en del av satsingslandslaget til bilsportforbundets Team Norway.

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Bladet BIL/bilnorge.no, Vålerbanen, Porsche Norge, Proffklær AS, TV Media AS og Star Group AS, samt motororganisasjonene KNA, NMK, FMK og Team Super Nasjonal.

Finaledeltagere 2020:

Ola Jr. Nore, rally
Niklas Eker Abrahamsen, racing
Petter Sevæs Waskaas, racing/rally
Marius Solberg Hansen, rallycross

Tidligere vinnere:
2007: Pål Varhaug, NAF Motorsport Gjesdal
2008: Thomas Eidjord, KNA Varna
2009: Marius Aasen, NAF Motorsport Asker & Bærum
2010: Andreas Bakkerud, NMK Bergen
2011: Øystein Helgheim, KNA Nordvest
2012: Dennis Olsen, KNA Varna
2013: Henrik Furuseth, NMK Gardermoen
2014: Thomas Bryntesson, NMK Trøgstad
2015: Henrik M. Krogstad, KNA Nordvest
2016: Mads Emil Siljehaug, KNA Lillehammer Msp
2017: Theodor Olsen, NMK Solør
2018: Emil Heyerdahl, NMK Trøgstad
2019: Sivert Svardal, NMK Konsmo
2020: Ola Jr. Nore, NMK Modum & Sigdal

Vinnere av Castrol Juniortalent:
1998: Per Chr. Mørland, Kristiansand
1999: Marius Erlandsen, Mo i Rana
2000: Eivind Nevland, Egersund
2001: Markus Foss, Bærum
2002: Stian Sørlie, Spydeberg
2003: Sveinung Bieltvedt, Kråkstad
2004: Stian Paulsen, Fredrikstad
2005: Trond G. Svenkerud, Vang
2006: Anders Kjær, Larvik

Jury: 

Roger Moen: Erfaring fra nasjonal rallycross, langdistanseracing og BTCC – og som teamsjef for Roger Moen Motorsport. Tidligere britisk mester i racing, og vunnet flere store billøp internasjonalt. Selger hos Porsche Center Son.

Tommy Rustad: Erfaring fra gokart, racing og rallycross. En av Norges mestvinnende bilsportutøvere noensinne. Europamester i rallycross, 2 x STCC-mester, vunnet privatcupen i BTCC, Europamester i Renault Spider, testet Formel 1 og en rekke Norgesmesterskap. Kjører blant annet tømmerbil til daglig.

Bruno Arntsen: Erfaring fra rally. Flere ganger Norgesmester. Flymekaniker.

Henning Isdal: Erfaring som motorsportjournalist i mer enn 40 år. Kommenterer blant annet Formel 1, og er også tidligere aktiv racerfører og kartleser i rally.

Holm Jacob Matheson: Erfaring fra rally, bakkeløp og racing. En av Norges mestvinnende bilsportutøvere, og flere ganger Norgesmester. Tidligere sportssjef i Norges Bilsportforbund.

Atle Gulbrandsen: Erfaring fra gokart, nasjonal racing, Skip Barber og VLN. Tidligere Norgesmester i racing og vunnet flere store billøp internasjonalt. Kommenterer Formel 1 på norsk TV, og er sportssjef i Norges Bilsportforbund.

 

Informasjon om Bilsporttalentet

Talentkonkurransen «Bilsporttalentet» er en talentkonkurranse som bygger videre på prestisjefylte ”Castrol Junior Talent”, som startet i 1998.

Fem førere i alderen 15 til 21 år nomineres av styringsgruppen og inviteres til en superfinale i september/oktober. Førerne skal gjennom en rekke kjøreøvelser i tillegg til en mental/fysisk test. En bredt sammensatt jury velger ut vinneren som mottar et større stipend samt oppfølging av et kompetanseapparat.
Vinneren blir annonsert under NBFs årlige premieutdeling.

Talentkonkurransen Bilsporttalentet ble opprettet i 2007 av Norges Bilsportforbund

o Stipendet deles ut til en ung lovende fører som er aktiv innen bilsport.

o Talentkonkurransen avholdes i september/oktober, vinneren kåres under NBF Årspremieutdeling samme år.

o Styringsgruppen i NBF Talentutvikling, i samarbeid med oppnevnt jury nominerer i august fem talenter til finalen i Bilsporttalentet. Unge førere kan søke om å bli nominert.

o Finalen i Bilsporttalentet kan bestå av følgende aktiviteter:

 • Testkjøring med forskjellige typer standardbiler
 • Testkjøring med formelbil, alt. crosskart/gokart
 • Fysisk/mental test
 • Intervju av media
 • Tekniske spørsmål
 • Presentere seg overfor jury – besvare spørsmål

o Styringsgruppen oppnevner en jury som kan bestå av seksjonsledere i NBF samt andre med spesialkompetanse og erfaring fra bilsport.

o Juryen følger talentene tett finaledagene og kårer en vinner basert på prestasjoner/observasjoner.

o Kriteriene for nomineringen er:

 • Fra og med året en fyller 15 år til og med året en fyller 21 år
 • Norsk statsborger med førerlisens utstedt av Norges Bilsportforbund
 • Målbevist satsing
 • Utadvent
 • Fighting spirit
 • Evne til å representere
 • Sportslige fremgang/resultater

o En fører kan ikke nomineres flere en to ganger til Bilsporttalentet.

o Stipendet består av:

 • Utviklingsprogram tilpasset vinneren
 • Et kontantbeløp
 • Eksklusiv PR oppfølging
 • Ytelser i form av materiell og aktiviteter fra samarbeidspartnere

o Styringsgruppen, i samråd med vinneren av talentkonkurransen, beslutter hvordan stipendet skal benyttes.

o Talentkonkurransen kan ha samarbeidspartnere som bidrar økonomisk til stipendet.

o Som vinner av talentkonkurransen følger det forpliktelser til å profilere hovedsamarbeidspartnerne det påfølgende året.