Oppløftende VM-avslutning for Aasen

M_Aasen_13_SPA
Sist helg avsluttet Marius Aasen og kartleser Marlene Engan sesongen 2013 med karrierebeste resultat i den siste VM-runden for juniorene, Rally Spania. Med en andreplass i Junior VM, og en sterk 19. plass totalt i løpet, er de strålende fornøyde med helgens løp.

 

– Vi kan ikke si annet enn at vi er veldig fornøyde. Vi startet VM-sesongen litt trøblete, men etter Rally Finland har det bare gått oppover. Denne gangen klaffet alt, og vi kunne sikre vår første pallplassering med god margin, sier Marius Aasen.

 

For første gang skulle juniorene kjøre hele rallyet, og denne gangen besto løpet av 15 etapper fordelt på to dager med asfalt, hvor tre av etappene gikk i mørket og en dag med grus. Dermed ventet det flere utfordringer for duoen med kjøring i mørket, omstilling fra asfalt til grus og støv.

 

– Vi startet ganske rolig på fredag, da vi viste at vi hadde veldig lite erfaring med kjøring i mørket. Det viktigste for oss har hele tiden vært og få mest mulig erfaring, og det var derfor desto viktigere å komme seg gjennom den første dagen, forteller 21-åringen som lå som nummer seks etter tre kveldsetapper.

 

Flere etappeseiere i JWRC

Dag to viste duoen sin styrke og på løpets lengste etappe på 42 kilometer, SS5 ”El Priorat 1” satte de andretid, kun slått av asfalteksperten og vinner av løpet i JWRC, Yeray Lemes. Dermed klatret de oppover på resultatlisten og lå som nummer to, etter at også to av de største konkurrentene rullet ut av løpet på samme etappe.

 

På SS8 ”Colldejou 2” på 26,5 kilometer, kom løpets første etappeseier og etter endt dag hadde de skaffet seg et forsprang på et minutt til tredjeplassen, som Sander Parn holdt.

 

– Vi hadde bestemt oss for å kjøre vårt eget løp, og da kom også tidene. Vi viste at jo mer forsprang vi hadde, jo bedre var det ettersom dag tre skulle bli kjørt på noen røffe grusveier. Dette klarte vi også, noe som gjorde at vi ikke måtte ta de alt for store sjansene den siste dagen, forklarer en veldig fornøyd Aasen.

 

Før løpets siste etappe, SS15 ”Terra Alta 2” på 35,7 kilometer som gikk på grus og asfalt lå alt an til at duoen kunne kjøre inn til årets første andreplass.

 

– Vi ville ikke ta noen sjanser på denne prøven, og skrudde ned tempoet litt for å unngå alt av skumle steiner som kunne føre til punktering. De siste fem kilometerne ble allikevel litt nærmepirrende, da vi plutselig midt i veien fikk en punktering på venstre forhjul. Vi karret oss til mål, og sikret allikevel andreplassen med litt over ett minutt til plassen bak, smiler Aasen som kjører for NAF.

 

Etter en litt trå start på Junior VM-sesongen endte duoen til slutt på en sterk femteplass totalt i mesterskapet. De har vært gjennom både oppturer og nedturer i sesongen 2013, og ser tilbake på en lærerik, krevende og morsom sesong.

 

– Dette er virkelig det jeg brenner for, og med Junior VM får man virkelig muligheten til å oppleve nært hvordan en toppfører i rally har det. Det er en gylden mulighet, som jeg håper vi kan få til neste år også, avslutter Marius Aasen.

 

Topp 5 Junior World Rally Championship Rally Spania.

 

1. Y. Lemes (ESP) / R. Penate (ESP), 4h:03.59.8

2. M. Aasen (NOR) / M. Engan (NOR), +2:14.7

3. S. Pärn (EST) / K. Järveoja (EST), +3:19.0

4. M. Koči (SVK) / L. Kostka (CZE), +3:30.5

5. M .Bostanci (TUR) / O. Vatansever (TUR), +5:15.0

 

Foto: McKlein