På pallen på hjemmebane

Endelig hjemmejubel for Petter Solberg. Den norske rallycrosstjernen kjørte inn til tredjeplass på hjemmebane i Hell og klatret tilsvarende i VM-sammendraget søndag.

Teamkompis Johan Kristoffersson var utilnærmelig og sørget for rallycrosshistorie da han kjørte gjennom VM-runden ubeseiret.

Kristoffersson vant samtlige fire innledende kvalifiseringsomganger, semifinalen og finalen på Lånkebanen i Trøndelag foran flere enn 24.000 tilskuere. Den prestasjonen har kun norske Andreas Bakkerud maktet før ham, på samme bane i 2016.

Solbergs svenske teamkompis har vunnet fire av fem løp denne sesongen, og den regjerende verdensmesteren leder førermesterskapet overlegent én runde før halvkjørt sesong. Solberg er treer sammenlagt etter sin tredje plassering på seierspallen denne sesongen. Samtidig økte PSRX Volkswagen Sweden ledelsen til 39 poeng i teammesterskapet.

– Dette var akkurat hva jeg trengte etter en skuffende forrige løpshelg på Silverstone. Jeg kunne ikke ha gjort så mye annerledes denne helgen. Plass på seierspallen var målet og det jeg trengte. Jeg kunne godt ha tenkt meg annenplass bak Johan, men tredjeplass er god nok. Resultatet for teamet er råsterkt, og det er viktig for oss å få en god luke i teammesterskapet, sa Petter Solberg.

Sist østfoldingen var på seierspallen i Hell, var i VM-debutsesongen 2014 (2.-plass).

Solberg lå på tredjeplass etter innledende omganger og startet side om side med teamkameraten i semifinalen. Der greide Bakkerud å presse seg imellom, og Solberg ble henvist til tredje startrekke i finalen. Der viste den to ganger tidligere rallycrossverdensmesteren klasse gjennom å manøvrere unna en krasj foran seg i første sving, og det ble tidlig klart at Solberg kjørte for en plass på seierspallen.

– Finalen var temmelig kaotisk, spesielt første sving. Jeg fikk til en god start, men da vi kom til svingen var det biler over alt. Jeg var sikker på at jeg kom til å bli med i krasjen eller skade bilen, men heldigvis kom jeg helskinnet gjennom og kunne følge planen videre, sa Solberg.

VM-leder Johan Kristoffersson gjorde rent bord og var uslåelig i Hell. Etter karrierens 13. VM-rundeseier – flere enn noen annen – økte svensken VM-ledelsen til hele 31 poeng etter bare fem runder. Den overlegne fjorårsmesteren er på vei mot noe enda bedre i år; han er nå 11 poeng foran eget 2017-skjema.

– For en helg! Hele helgen følte jeg meg komfortabel i bilen. Det er helt utrolig å ha en bil som lystrer på absolutt alt. Det gir automatisk mer selvtillit. Selv om Sverige (Höljes) er min hjemmebane i VM, er Lånkebanen nest nærmest, og jeg liker stedet godt. Å ta med enda en seier og 30 poeng herfra, er perfekt. Strategien fungerte godt hele helgen, og det var ekstra stas å få selskap av teamkameraten min på seierspallen, sa Kristoffersson.

Teamsjef Pernilla Solberg var mektig stolt over teamets suksess i Hell.

– Det skal vanskelig gjøres å få til en bedre helg resultatmessig. Johan var fantastisk hele helgen, og Petter har fulgt like bak. Vi har jobbet hardt etter forrige løp for å bedre bilene, og jeg er veldig stolt av hele teamet for innsatsen som er lagt ned. Nå skal vi sørge for å holde trykket oppe til de kommende VM-rundene, sa Pernilla Solberg.

Neste VM-runde avvikles i svenske Höljes i overgangen juni/juli.

Finaleresultater:
1) Johan Kristoffersson, Sverige 3.54,906
2) Mattias Ekström, Sverige 3.55,694
3) Petter Solberg, Norge 3.57,422
4) Kevin Hansen, Sverige 3.58,571
5) Timmy Hansen, Sverige 4.04,208
6) Andreas Bakkerud, Norge 4.06,163

Førermesterskapet:
1) Kristoffersson 135
2) Sebastien Loeb, Frankrike 104
3) Solberg 102
4) Bakkerud 101
5) Ekström 97
6) T. Hansen 94
7) Niclas Grönholm, Finland 66
8) K. Hansen 61
9) Janis Baumanis, Latvia 41
10) Robin Larsson, Sverige 40

Teammesterskapet:
1) PSRX Volkswagen Sweden 237
2) Team Peugeot Total 198
3) EKS Audi Sport 198
4) GRX Taneco Team 100
5) Olsbergs MSE 76
6) GC Kompetition 59