Pål Varhaug kjører i Tyrkia

p_varhaug_3.jpgI vinter kjørte Pål Varhaug inn til poeng i GP2 Asia. Til helgen kan han skrive enda mer historie når hovedserien starter sammen med Formel 1 i Tyrkia.

Pål Varhaug er den første nordmannen i GP2, mesterskapet som er trinn to i Formel 1-sirkuset under Formel 1, og over GP3, som 20-åringen kjørte i fjor. Og GP2 er definitivt stedet å være for de som ønsker å havne i Formel 1.

En som vet alt om det er Tommy Rustad, Norges mestvinnende racerfører gjennom tidende.

– GP2 er det eneste rette stedet for Pål Varhaug å være hvis han skal til Formel 1. Men det er viktig at fans, sponsorer og media er tålmodige nå. Man vinner ikke GP2 på første forsøk, for nivået er så ekstremt høyt. Men hvis Pål får ro og økonomi til å kjøre 2-3 sesonger i GP2, så kan han absolutt komme til Formel 1, sier STCC-føreren.

Pål Varhaug selv er også klar over det høye nivået i GP2, men har likevel klare mål for helgen.

– Målet er å bli blant de ti beste, og helst blant de åtte beste i det første løpet. Da tar jeg poeng, og ettersom startrekkefølgen på de åtte fremste snus til løp to, så har man en god mulighet da også. I søndagens løp er det imidlertid bare de seks beste som får poeng, så det er ikke lett å ta poeng i GP2. Men jeg klarte det på Imola i vinterserien, og konkurrentene er i stor grad de samme, så jeg har vist at det er mulig tidligere.

Nøkkelen til et godt resultat i GP2 ligger i kvalifiseringen. Er man uheldig på kvalifiseringen, slik at man må starte langt bak i det første løpet så blir det vanskelig å ta poeng. Poengfordelingen er slik at man nesten må komme på poengplass å være blant de åtte beste i det første løpet for å ha noen sjanse til å ta poeng på søndag også.

– Kvalifiseringen blir viktig, men det er også den vanskeligste delen for meg som er helt ny i GP2. Det tar tid å lære seg å utnytte bilen maksimalt på en runde, men jeg har allerede nå et løpstempo som matcher de aller beste.

26 førere stiller til start i årets GP2-sesong, og kun et fåtall av disse er nybegynnere i GP2. Men få har en så imponerende CV å vise til som Pål Varhaug. I 2008 ble han den yngste mesteren noensinne i italiensk Formel Renault, og var yngre enn tidligere deltakere som Felipe Massa og Robert Kubica. I 2009 hadde han flere pallplasseringer i Formel Master og i fjor ble han historisk da han vant det første GP3-løpet noensinne. Og alt dette har han klart uten å være tilknyttet et av juniorprogrammene til Formel 1-teamene, som mange av konkurrentene hans tilhører.

Pål Varhaug kjører for det franske DAMS-teamet, og har Romain Grosjean som teamkamerat. Grosjean kjørte faktisk Formel 1 for Renault i 2009, og kjører nå GP2 for å komme seg tilbake til Formel 1. Og takket være Grosjean og Varhaug hadde DAMS-teamet en av sine beste sesonger i GP2 Asia noensinne i vinter.

– Vi var veldig fornøyd med Påls tempo i vinterserien, hvor han var veldig rask til å være en nybegynner i GP2. Nå har vi jobbet sammen med han for å bli enda bedre på kvalifiseringene, som er det vanskeligste å lære seg i GP2, sier Loic David, teamsjef i DAMS.

Helgens løp går på Istanbul Park i Tyrkia, en bane Pål Varhaug også kjørte på i fjor i GP3.

– Banen er utrolig morsom. Det er også meldt fare for regn i helgen, og jeg har ikke all verdens erfaring med å kjøre GP2-biler på regn, men jeg har alltid vært rask på regn før så det går nok bra.

Helgen starter fredag med en fritrening fra 11.55 til 12.25, lokal tid. Så er det klart for kvalifisering klokken 15.55-16.25 fredag ettermiddag. Lørdag kjøres det et løp over 32 runder klokken 15.40 lokal tid, mens søndagens løp over 23 runder starter klokken 11.35.

Begge løpene kan sees på Viasat Motor, lørdag klokken 16.45 og søndag klokken 10.30.