Petter på pallen i Portugal

Petter Solberg er tilbake på seierspallen i rallycross-VM. Teamkameraten Johan Kristoffersson tok sesongens annen seier på like mange forsøk søndag, og PSRX Volkswagen Sweden-duoen nyter utsikten fra toppen av VM-sammendraget.

Tredjeplassen bak Kristoffersson og tidligere rallyrival Sebastien Loeb, er Solbergs første besøk på seierspallen siden løpet i Canada i august forrige sesong. Fra bakerste startrekke fikk nordmannen fri ferd til å kjøre rett i alternativsporet, en manøver som bidro til å sikre dobbelt suksess for teamet.

– Finalen var et fantastisk race. Det er godt å være tilbake på seierspallen og en fin måte å glemme det faktum at jeg fikk motorstopp på startstreken i semifinalen. Underveis var jeg temmelig stikker på at jeg ikke ville greie det, men jeg tok i absolutt alt og kom til finalen. Jeg gratulerer Johan med nok en seier. Mest fornøyd er jeg med at vi har kjørt smart og sikret de VM-poengene vi var ute etter, sa Petter Solberg.

– Vi opplevde en vanskelig helg fra første start ettersom værforholdene endret seg hele tiden. Vi var igjennom så å si alle mulige værtyper – inkludert snø i finalen – og jeg kan ikke huske noengang å ha opplevd så store endringer i løpet av én dag tidligere. Det er fantastisk at vi maktet å utøke ledelsen i VM-sammendraget og få begge bilene i teamet på seierspallen, men vi må jobbe hardt videre med alle små detaljer. De øvrige teamene er farlig nær, og vi så spesielt med Loeb og hans Peugeot-team hvilken styrke de har. Vi vet også at de har mer å komme med, fastslo Solberg.

Underveis i løpet viste både Peugeot og Audi at de hadde større fart på bilene. Dermed endte Solberg og Kristoffersson utenfor topp fire etter innledende omganger.

– Vi slet i perioder med å få maksimalt ut av bilene, så dette var ingen perfekt løpshelg sånn sett. Jeg regnet nesten med at Petter ikke ville nå finalen da han fikk stopp i semifinalen, men han fikk til en utrolig opphenting. Begge biler i finalen og begge biler på seierspallen er utrolig sterkt, sa teamsjef Pernilla Solberg.

Johan Kristoffersson var nærmest uslåelig i fjorårets VM med sju seirer på tolv løp. Den regjerende verdensmesteren har innledet ny sesong på best tenkelig vis med to nye triumfer, og han er nå mestvinnende av samtlige i rallycross-VM med 11 seirer.

– Jeg startet fra annen rekke i semifinalen, og planen var å følge en av Audi-ene foran meg i normalsporet. Men så ødela de litt for hverandre, og jeg benyttet sjansen til å kjøre forbi på innsiden. Jeg var litt usikker før finalen på grunn av snøfallet, men til slutt ble det perfekt med begge biler på seierspallen, sa Kristoffersson.

Svensken leder VM med 53 poeng, ni foran Andreas Bakkerud og ti foran Petter Solberg. I VM for team har PSRX Volkswagen Sweden nå en klar ledelse med 16 poeng på EKS Audi Sport og ytterligere fem poeng til Peugeot Sport.

Volkswagen Polo R-fakta for helgen:
I 1050 meters høyde i Montalégre, Portugal mistet motoren 10-12 prosent av maksimal ytelse. Det tilsvarer 1,0 liter av en standard Polo.

Finaleresultater:
1) Johan Kristoffersson, Sverige 4.16,859
2) Sébastien Loeb, Frankrike 4.19,112
3) Petter Solberg, Norge 4.20,797
4) Andreas Bakkerud, Norge 4.23,501
5) Guerlain Chicherit, Frankrike 4.26,425
6) Timmy Hansen, Sverige 4.38,103

VM for førere:
1 Kristoffersson 53 poeng
2 Bakkerud 44
3 Solberg 43
4 Loeb 39
5 Ekström og T. Hansen 36

Teammesterskapet:
1 PSRX Volkswagen Sweden      96pts
2 EKS Audi Sport                      80pts
3 Team Peugeot Total               75pts