Petter Solberg tok Portugal med snøstorm

Rallycross photos © Jakub QBA Nitka/QNIGAN.COM
Uten å ha testet bilen en eneste meter på rallycrossgrunn før løpet, slo Petter Solberg til med to overlegne heatseirer av to mulige under EM-runden i Portugal lørdag.

 

I elendige værforhold med snø og sur vind varmet den norske stjernen publikum med gnistrende kjøring. I begge lørdagens heat var Solberg raskest av samtlige 19 supercars (største klasse).

I første heat var den tidligere rallyverdenmesteren råsterke fire sekunder raskere enn nærmeste utfordrer. Han var bare 2/10 sekund for sent ute til å stjele banerekorden (rundetid) fra svenske Michael Jernberg (2010) på Montalegre-banen.

–Helt utrolig godt var det å vinne begge heatene. Rett og slett kult og ekstremt gledelig. Det var ikke småtterier vi drev og byttet ut etter første løp. Alt som kunne gå galt, gikk galt på Lydden Hill forrige måned, men vi fyrte på og bygde om bilen imot alle odds, sa Petter Solberg.

 

Tre uker med utskiftning av all innmat i Citroën DS3-en har tæret på Solberg og hans team.

–Jeg ante ikke hvor god eller dårlig bilen var før vi kom hit. Jeg hadde ikke kjørt noen ting etter ombyggingen og før løpet.

Bilen var heller aldri blitt testet på vått underlag før snøfallet i Portugal.

 

Etter en problemfylt rallycrosstart i England for en snau måned siden, viste den tidligere rallyverdensmesteren helt andre takter i Portugal.

–Deilig endelig å vise litt av det jeg egentlig kan. Det føles herlig å få til en slik start på EM-runden.

 

Østfoldingen var raskest i starten første heat, og mens bilene bak trøblet med hverandre i første sving, seilte Solberg ifra og fikk en ensom reise i tet gjennom samtlige fire runder. I annet heat var underlaget vått etter snøstormen som feide over fjellandskapet helt nord i Portugal. Selv en halvveis snurr på tredje runde og et løst bakhjul som til slutt falt av noen meter etter målstreken, hindret ikke Solberg-suksess.

–Noen bolter hadde løsnet, og det var vanskelig å kjøre siste heatet. Jeg kjente at hjulet ble stadig løsere utover i heatet. Det var et helvete å kjøre slik. At hjulet falt av først forbi målstreken, var ren flaks.

 

Første gratulant etter suksesslørdagen var sønnen Oliver (11), som fulgte farens ferd via internett hjemmefra.

–Jeg fikk en melding av Oliver med en gang jeg kom inn på service: ”Dette har du fortjent, pappa!”. Det var stort for meg, sa Petter Solberg.

 

Solberg leder soleklart sammenlagt før siste dag. Fjerde beste er Mats Lysen, mens Andreas Bakkerud er nummer sju, Knut Ove Børseth nummer ni og Alexander Hvaal nummer ti.

Det skal kjøres to nye heat søndag formiddag. Deretter blir det semifinaler og finale.

 

Det er nærmere ett år og sju måneder siden Sverre Isachsen var forrige norske EM-rundevinner i største rallycrossklasse.

Resultater finner du her