Petter Solbergs stipend til Ayla Ågren

Formelbilføreren Ayla Ågren (27) ble lørdag den første som har mottatt Petter Solbergs stipend.

 

Da Petter Solberg i fjor tok beslutningen om å gi seg som bilsportutøver på internasjonalt toppnivå, markerte Norges Bilsportforbund sin takknemlighet overfor verdensmesteren ved å opprette Petter Solbergs stipend. NBF satte av 150.000 kroner til den første utdelingen i år, og lørdag kunne Ayla Ågren motta stipendet under en digital premieutdeling.

-Det er viktig for sporten å legge forholdene til rette for at vi kan få med flere jenter. Det Ayla har oppnådd og ikke minst det hun skal gjøre neste år, er fantastisk. Det vil bety mye for å gjøre sporten vår enda bedre kjent hos jenter, så jeg er stolt over å kunne overrekke henne stipendet, sier Petter Solberg.

Petter Solberg ønsker flere jenter i bilsporten og gir første utdeling fra sitt stipend til Ayla Ågren.

Ayla Ågren har i en årrekke vært aktiv innenfor bilsport. Først i karting og etter hvert som formel-fører. I 2014 ble hun tidenes første kvinnelige vinner av F1600-serien i USA. I år skulle hun kjørt den internasjonale, prestisjefylte serien W-Series, som er en ren kvinneserie i formel 3. Årets sesong ble innstilt på grunn av pandemien, men Ayla skal være med neste år, da det vil bli kjørt åtte løp sammen med Formel 1. En unik sjanse for den norske utøveren, som er bosatt i USA.

-Jeg er utrolig takknemlig og stolt over å få dette stipendet. Det er en ære i seg selv, og pengene kommer også godt med i forberedelsene til neste års sesong, sier Ayla Ågren.

Bilsportforbundet annonserte opprettelsen av stipendet under den store bilsportgallaen i fjor. Da ble Petter Solberg hyllet som historiens beste norske bilsportsutøver av nærmere 700 gjester under bilsportens store premiegalla. I år kan ikke en slik galla avholdes, så kunngjøringen av hvem som fikk stipendet skjedde digitalt på Facebook med Ayla på video fra USA og Petter på video fra Gran Canaria, der han i helgen er opptatt med sønnen Olivers kjøring i rally-EM.

Petter selv har vært svært sentral i utvelgelsen av årets mottager.

-Stipendet er en videreføring av Greta Molanders Fond, som forbundet har hatt i en årrekke og som jeg selv fikk midler fra i min første tid som rallyfører. At Ayla nå blir den første som får stipendet, synes jeg er en fin videreføring. I likhet med uredde Greta Molander er også Ayla en jente som har grepet sjanser og jobbet hardt internasjonalt for å nå sine mål, sier Petter Solberg videre.

-Bakgrunnen for at stipendet ble opprettet er vårt håp om at de kommende generasjoner skal la seg motivere av det pågangsmot og den lidenskap Petter alltid har hatt for bilsporten. Stipendet skal minne dem om at nærmest alt er mulig, med rett innstilling og beinhard innsats. Ayla Ågren er på alle måter en verdig mottager av stipendet, sier Bilsportforbundets president Finn Eirik Eilertsen.