Pressemelding: Nytt NM-gull til Svendsen

Hele Norges gokart-miljø hadde denne helgen fokuset mot KNA Varna og deres bane i Våler, like utenfor Moss, der Norgesmesterskapet 2022 gikk av stabelen.

Etter meget sterke resultater både i inn- og utland den siste tiden, var det visse forventninger til Philip Svendsen (13) fra Skiptvet, arrangørklubben og Team Norway – Norges Raskeste Landslag. Philip stilte til start i klassen ROK Junior 125 som regjerende mester og blant konkurrentene var de siste par års rival Gustav Bjørhovden fra NMK Kongsberg. Disse to har sammen med Martin Hannevold Holt fra NMK Andebu, dominert klassen her hjemme de siste to årene. Holt måtte dessverre stå over Norgesmesterskapet denne gangen, grunnet en skade før løpet.

Men når noen faller fra, dukker det alltid opp noen nye. Tidlig i løpsuken ble det klart at hjemmeførerne Casper Henriksen og Marius Barry-Berg også ville være med å kjempe om den edleste medaljen denne helgen.

Casper Henriksen imponerte stort, og var ikke snauere enn at han vant fredagens tidkjøring, alle de 3. innledende heat lørdag, og søndagens Pre-finale. Men det var tett, og aldri mange centimeterne mellom ham, Philip, Barry-Berg og Bjørhovden, som også var startrekkefølgen til søndagens avgjørende finale.

Den intense heten på lørdag, gjorde det utfordrende for mange av førerne. Ikke bare fysisk, men også for oppsett og innstillinger på karten. Med gradestokken som viste opp mot 30 grader, og mer enn det dobbelte i asfalten, så var dette forhold man svært sjelden erfarer i Norge. Philip og teamet var fornøyd over å henge med i front, men ikke helt fornøyd med oppsettet.

– Ja, vi slet med å finne balansen i karten når det ble så varmt som på lørdag. Da må man hele tiden gjøre kompromisser og ingenting blir egentlig optimalt. I tillegg har nok satsingen vår i Sverige gått litt utover forberedelsene våre her hjemme. I Sverige kjører vi med en annen motor, samt at vi nylig har fått litt andre dekk her hjemme. Dekkene er uansett de samme for alle, men vi skulle nok gjerne ha hatt mer tid og trening med dem. På den andre siden, så har vi kanskje det beste og mest effektive teamet her, slik at dette jobber vi med hele veien underveis i løpet, og forbedrer oss kontinuerlig, steg for steg.

Mens Varna Kart Ring badet i sol hele uken, og søndag formiddag, så skulle Moder Natur vise seg fra en annen side før de endelige finalene startet. Regn og våt bane gjorde at forutsetningene endret seg totalt. Det var derfor mange svært spente og nervøse førere som ble kastet rett ut i finalene til Norgesmesterskapet, med helt andre forhold enn man hadde hatt hele uken før.

Minst nervøs av alle, var kanskje Philip. Han elsker sånn type føre, og vet at han som sjåfør har større mulighet til å utgjøre en forskjell under slike forhold.

I finalen, fra andre startspor, må han legge seg inn bak Casper Henriksen i første sving. Kun et par svinger senere kommer angrepet – Philip går forbi og opp i tet. Henriksen har derimot ingen planer om å gi seg, kontrer og kommer seg tilbake i ledelsen igjen. Hele den første runden er en intens fight om å få det beste sporet, kontre og gi ifra seg minst mulig. Philip tar seg til slutt forbi igjen og da har ledelsen vekslet mellom disse hele tre ganger på den første runden. Men etter at Philip har klart å holde Henriksen bak seg i et par svinger, og etablert overtaket, snur han seg aldri tilbake. Som vi har sett ham så mange ganger før, prikker han inn den ene raskeste runden etter den andre, med klinisk ren og perfekt kjøring.

Bak Philip kjører også Henriksen og Bjørhovden godt, men det holder ikke, og Philip stikker sakte, men sikkert ifra, og kan til slutt kjøre inn til sin andre Norgesmester-tittel på like mange forsøk.

– Jaaaaa, Norgesmester igjen! Og på hjemmebane! Det var utrolig deilig. Casper har kjørt fantastisk hele helgen, men vi hang med, og hadde trua hele veien. At det begynte å regne, gjorde ingenting – jeg digger å kjøre på dette føret, og når jeg så det ble en luke bakover, så var det egentlig greit å kontrollere inn. Må gi «mekkisen» min Jussi en stor takk for det her. Han har hjulpet meg mye med å bli enda bedre på våt bane. Men også pappa og bestefar, som bruker ufattelig mye tid på å ordne alt som gjør at vi er så godt forberedt som mulig, sier en svært fornøyd skjetving med dagens bredest glis blant utallige gratulasjoner som venter i depoet.

Også pappa, 2. mekaniker og teamsjef, Lars-Erik Svendsen er strålende fornøyd.

– Ja, dette var gøy. Det er dette vi jobber for, og når det gir resultater som dette så er det moro. I det hele tatt en litt typisk «Team Philip Svendsen Racing-helg». Vi starter med et OK utgangspunkt – ikke best fra start, men har progresjon hele veien, og til slutt faller alle brikkene på plass og vi er best når det hele avgjøres. Vi er godt forberedt, men i dag tar også Philip det siste skrittet i finalen, og parkerer konkurrentene. Nå har han en tittel på tørt føre, og en på vått, noe som viser enorm styrke.

Mye kommer av erfaring, blant annet gjennom satsingen i Sverige, som tvinger oss til å forbedre oss hele veien. Man kan aldri hvile på laurbærene her… selv om vi nok unner oss det nå, med en liten sommerferie, før det er i gang igjen, med blant annet det Svenske Mesterskapet i august. I tillegg leder vi Sydsvenskans Kart Champions Cup (SKCC), som også er en tittel som hadde vært moro å ta med hjem til Norge, sier en meget stolt og fornøyd pappa.

Bak Philip, klarte for øvrig Gustav Bjørhovden å ta seg opp på sølvplass, mens det var Casper Henriksen som tok bronsen.