Pressemelding: Tredjeplass til Nilsen

Ørjan Nilsen (28) fra Askøy og hans team var denne helgen og kjørte runde 2 av Drift Masters Grand Prix i Irland.

 

Etter å ha vunnet Gatebil Drift Series mesterskapet i 2018 og 4. plass i 2019 tok Ørjan valget om å satse internasjonalt. »I 2017 vant jeg mitt første store løp i Sverige, og etter 3 sesonger på høyeste nivå i Norden følte jeg at det var på tide å ta det store steget ut i Europa.»

 

Etter noen tøffe dueller kjørte han seg inn til sin første pallplass på dette prestisjefulle nivået. »Dette er den beste helgen på lenge. I 2023 hadde jeg en stor ulykke i Sverige hvor bilen rullet 2 ganger i luften. Å stå på pallen med samme bilen 1 år senere med mitt største forbilde, James Deane, er bare utrolig stort.»

 

Dette er drifting:

Drifting er en dømt motorsport som går ut på å holde bilen kontrollert sidelengs gjennom banen. I konkurranse kjører sjåførene først kvalifisering hvor 3 dommere gir mellom 0 og 100 poeng. Av 45 sjåfører er det 32 som går videre og møtes i delfinaler. Det dømmes på linje, stil og vinkel. Med opprinnelse i Japan har sporten raskt vokst til en av de mest populære motorsportene i verden.

 

Ørjan startet sterkt med en kvalifiseringsscore på 92 poeng, noe som ga han 7. plass. »Det startet å regne før min første runde, men jeg hadde heldigvis kjørt på vått tidligere på dagen. Våt bane og drifting er som glattkjøring – svært glatt!»

 

Denne helgen var 45 sjåfører fra 23 ulike nasjoner samlet på Mondello Park utenfor Dublin i Irland for å kjempe om seier. Toppførere fra Japan, USA, Portugal, Finland, Polen og ellers hele Europa er håndplukket for å få delta. Løpet ble sendt på 20 ulike TV-kanaler rundt i verden på 7 forskjellige språk.

 

Drift Masters Grand Prix er det høyeste nivået i Europa og er et mesterskap som går over seks runder. Løpene holdes i Spania, Irland, Finland, Latvia, Ungarn og Polen. Serien hadde frem til i år offisiell status som Europa mesterskap. I fra 2024 er det uoffisielt et Europa mesterskap da serien har ambisjoner om å bli et verdensmesterskap i sporten i fremtiden.

 

Seieren denne helgen gikk til James Deane fra Irland. Han leder foreløpig det store mesterskapet i USA og anses å være verdens beste drifter. »Drømmen min er å en dag møte James Deane i finalen og vinne. Han er et vanvittig forbilde og jeg tror ingen i verden kan måles med hans nivå på kjøringen.»

 

Ørjan kjøpte bilen da han var 15 år og har sammen med familie bygget opp bilen og satsingen til å holde tritt i toppen i sporten. Bilen er en Toyota Soarer med 950 hestekrefter.

 

For å komme på 3. plass måtte Ørjan kjempe gjennom fem del-finaler. I topp 32 slo han ut Temu Peltola fra Finland. I topp 16 måtte han kjøre feilfritt for å slå ut Irske Fionn Roche på sin hjemmebane. Videre til topp 8 ble det tøff motstand mot toppføreren fra Estland, Oliver Randalu. »Gjennom alle mine dueller frem til topp 4 var det én fellesnevner som gjorde at dommerne pekte meg ut som vinner. Det var nemlig at motstander gjorde små eller større feil i sin chase, og jeg ble fortalt av dommerne at mine leads var perfekt, runde etter runde. Da kunne jeg kjøre mindre risiko og unngå feil i mine chase runder.»

 

I topp 4 ble Ørjan slått ut av Duane Mckeever, en toppfører i serien som har vunnet løp etter løp på denne banen. »Det vanskeligste med drifting er at det er mye røyk fra bilene. Jeg startet i chase posisjon og gjorde alt jeg kunne for å komme tidlig på døren hans, men kom i røyklinjen hans og ble totalt blendet i flere sekunder. Da kom jeg ut av sporet mitt, og han fikk seieren.»

For å få 3. plass måtte Ørjan kjempe mot nok en toppfører fra Finland – som i fjor kom på 3.plass sammenlagt i mesterskapet. »Jeg startet i lead fordi min kvalifisering var høyest. Jeg gjorde som jeg pleier og ga full gass til jeg nådde rundt 150 km/t og startet sladden i første sving. Plutselig kjente jeg et stort smell, etter at Juha var litt aggressiv i sin chase. Vi fikk mekanisk trøbbel som gjorde at jeg ikke kunne kjøre andre delen av duellen. Vi fikk 10 minutter på oss til å reparere skadene, men da skadene var for omfattende måtte vi bryte.»

 

Dommerene avgjorde at Juha gjorde en så stor feil, at Ørjan fikk seieren i kampen om 3. plass.

»Da det gikk opp for meg at vi hadde fått 3. plass, kom tårene umiddelbart. Det er en vanvittig stor prestasjon å komme så høyt blant flere av verdens beste førere. Vi har jobbet hardt og lenge for nå denne milepælen, og jeg er utrolig stolt av teamet mitt. Neste milepæl er toppen av pallen!»

 

Etter runde 2 ligger Ørjan nå på en sterk 4.plass sammenlagt. Seieren sammenlagt er fortsatt innen rekkevidde. Neste runde av Drift Masters Grand Prix er i Finland 06-07.juli.

Foto: Jordan Butters