Rally Elverum innleder årets NM-sesong

Fjorårets NM-sesong i rally ble en thriller der kampen om tideler og NM-poeng var intens til siste sving. Nå er det klart for ny sesong, og det er ikke noe som tyder på mindre spenning i det NRK-sendte mesterskapet.

I toppklassen for internasjonale firehjulsdrevne biler var det Frank Tore Larsen, Eyvind Brynildsen og Ole Christian Veiby som i første rekke hadde hovedrollene. Brynildsen hadde en ledelse på fire poeng til Larsen foran NM-finalen på Hamar i fjor. Foran siste fartsetappe på Hamar hadde Larsen 3.4 sekunders ledelse på Brynildsen og spenningen var til å ta og føle på. Nær sagt i siste sving ble det avgjort da Brynildsen fikk ødelagt et styrestag på sin Skoda, og Larsen med kartleser Torstein Eriksen ble Norgesmester. Da hadde vi vært gjennom seks NM-runder der det var få sekunder og tideler som skilte de beste i toppen.

 

Årets sesong innledes med todagers løp på Elverum. Arrangøren NMK Elverum inviterer til kjøring i mørket på fredag kveld, mens det hele avgjøres på lørdag. Terningen Arena er base, og løpet inneholder ti fartsetapper på gode vinterveier i området rundt Elverum. Åpningsetappen på fredag er på Terningmoen, en velkjent rallyarena for en del år tilbake. NMK Elverums flotte motorsenter på Starmoen blir arena for serviceplass for de rundt 80 startende. Løpets utvikling og dramatikk kan følges på Rallyradioen fra første til siste meter, mens NRK1 sender en time med løpets høydepunkter allerede lørdag ettermiddag.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler.

 

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene, de raskeste bilene og mest kjente profilene befinner seg. Fjorårets Norgesmester Frank Tore Larsen med kartleser Torstein Eriksen fra NMK Modum & Sigdal stiller for å forsvare sin tittel i sin VW Polo GTI R5.

 

Eyvind Brynildsen fra KNA Varna vant NM-åpningen i fjor, og var på seierspallen i alle NM-løp bortsett fra finaleløpet der han brøt. Det endte uansett med NM-sølv på Brynildsen. Han stiller også i år i sin Skoda Fabia R5 for å kjempe helt i toppen, sammen med kartleser Jørn Listerud.

 

Ole Chr. Veiby. Foto: PRL

NM-bronsen i fjor gikk til Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger. Han stiller også i år i sin VW Polo GTI R5, og han har et aldri så lite psykisk overtak etter seier i Sigdalsrally på lørdag. De fleste NM-favorittene brukte løpet i Sigdal som en generalprøve foran NM-åpningen, og raskest av alle var Ole Christian Veiby, fulgt av Anders Grøndal, Frank Tore Larsen og Marius Aasen.

Fjerdeplassen i fjorårets mesterskap gikk til Marius Aasen og kona Marlene Engan Aasen fra Asker og Bærum Motorsport. De har byttet ut sin Skoda med VW Polo GTI R5 og vil garantert være med i teten. De kommer fra fjerdeplass i lørdagens Sigdalsrally.

Femteplassen i forrige års mesterskap gikk til Anders Grøndal/Marius Fuglerud i Skoda Fabia R5. Grøndal viste solid form med andreplass bak Veiby i lørdagens Sigdalsrally, da med Veronica Engan i kartleserstolen som også sitter der i Rally Elverum.

Anders Grøndal har Veronica Engan i kartleserstolen på Elverum. Foto: PRL

Det vil være disse fem som vil ha hovedroller også når årets mesterskap skal avgjøres. Men det kan komme opp nye spennende førere. I Rally Elverum får de norske favorittene også konkurranse fra svenske Pontus Tidemand, samt to førere fra Estland som bruker Rally Elverum som oppkjøring til det svenske VM-løpet Rally Sweden i februar.

 

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler var Steve Røkland fra KNA Kongsvinger suveren også i fjor med sin Peugeot 208 R2. Sammen med kartleser Raymond Braaten vant han fem av seks NM-runder. Ikke mindre enn seks NM-gull har det blitt på Røkland i denne klassen de siste årene. Han stiller igjen i år, nå med Jørgen Eriksen som kartleser.

Sølvet gikk i fjor til Morten Storsveen fra KNA Varna med kona Merete Storsveen som kartleser. De kjører Renault Twingo R2, vant klassen i Sigdalsrally på lørdag, og satser på ny topplassering på Elverum.

Sindre Backe fra NMK Hadeland i Ford Fiesta R2 og kartleser Mads Johansen tok NM-bronsen i fjor.
Fjorårets tre medaljevinnere hadde god margin til resten av feltet i fjor, men det er flere unge, spennende førere i denne klassen som kan komme til å blande seg i medaljestriden i år.

 

 

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er Martin Nygård og kartleser Tina Jeanette Olsen fra KNA Kongsvinger tittelforsvarer. Kongsvinger-duoen var suveren i fjor med fire seire og to andreplasser i de seks NM-rundene. Men de er foreløpig ikke på startlisten i Rally Elverum.

Fjorårets sølvvinner, Even Moan og Glenn Bjørnerud, stiller derimot også i år i sin Mitsubishi Lancer.

 

Bronsevinner i fjor, Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland, stiller også med sin Subaru.

 

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler var det Christian og Ole Martin Sagli fra KNA Kongsvinger i Volvo som sikret NM-gullet i fjor. Tre av fire NM-titler i fjorårets mesterskap havnet for øvrig hos KNA Kongsvinger. Brødrene kommer til start også på Elverum i sin Volvo 242.

 

Fjorårets sølvvinner, Mats Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg, stiller også i år. Fortsatt med Lasse Berg som kartleser i sin Volvo 940. Med tre andreplasser som sine beste resultater i fjor er det ikke tvil om at Mats Peder satser hardt på seier i minst en NM-runde i år.

 

Fjorårets bronsevinner, Kristian Hvambsahl fra NMK Kongsberg, stiller ikke på Elverum. Men fjerdemann i fjor, Ole Gunnar Skogli fra NMK Nore & Uvdal er på plass sammen med kartleser Anders Nygård i sin Ford Sierra Coswrth.

 

 

Rally Elverum har sin base, start og mål ved Terningen Arena. Løpet starter klokken 19.30 fredag kveld. Målgang er 14.34 på lørdag. NRK1 sender en time fra løpet lørdag ettermiddag kl. 16.15.

Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no

 

FAKTA

Det er følgende NM-klasser:
Klasse 1: Førere/Kartlesere med biler i gruppe N og R som ikke inngår i NM-klasse 2 (S2000 Rally, RRC, Rally2, Rally3 og R5). Klassene 2 og 3 iht. spesialreglement.*

Klasse 2:Førere/Kartlesere med biler i gruppe A eller N med to-hjulstrekk, uten overladning og med motorvolum maks. 2000 cm3.  Førere med biler i gruppe R med to-hjulstrekk med unntak av R3D. Klassene 4 – 7 iht. spesialreglement.*

Klasse 3: Førere/Kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.*

Klasse 3: Førere/Kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.*

Komplett NM-stilling fra 2022:

https://bilsport.no/poengstilling-2022/

Rally Elverums lengde: 272,68 km hvorav 159,66 km er fordelt på 10 fartsetapper.


Tidsplan, fredag 20. januar

Alle tider gjelder første bil

19.30     Start Terningen Arena

19.42     SS 1 Terningmoen                                          16.31 km
20:13     SS 2 Bergerskogen                                         12.59 km

20.38    Service A Starmoen Motorsenter (45 min)

 

Lørdag 21. januar
08.45     Service B Starmoen Motorsenter (15 min)

09.14     SS 3 Melåsberget 1                                        19.50 km
09.36     SS 4 Rogstadveien 1                                       7.04 km
10.07     SS 5 Horndalen 1                                            26.23 km
10.33     SS 6 Møystad 1                                               12.61 km

11.25     Service C Starmoen Motorsenter (30 min)

12.04     SS 7 Melåsberget 2                                        19.50 km
12.26     SS 8 Rogstadveien 1                                       7.04 km
12.57     SS 9 Horndalen 2                                            26.23 km
13.49     SS 10 Power Stage Møystad 2                       12.61 km

14.46   Målgang Terningen Arena


Rallyradio:

Rallyradioen sender under hele løpet: www.rallynm.no

Rally-NM på facebook: https://www.facebook.com/rallynm.no

Nettside: www.nmkelverum.no

Løpets base: Terningen Arena, Hamarveien 112, 2411 Elverum

Digital Offisiell oppslagstavle: Tilgang til offisiell oppslagstavle via Sportity App https://www.sportity.com/app for iOS og Android. Her blir informasjon og dokumenter publisert. Passord er Rallyelverum23

 
NM-løp 2023 (forbehold om endringer. Følg med på www.rallynm.no)

 20.-21.januar: Rally Elverum, NMK Elverum
https://nmkelverum.no

 

 1. mars: Numedalsrally, NMK Nore og Uvdal
  www.numedalsrally.no

  5.-6. mai: Rally Sørland, Kristiansands Automobilklubb
  www.rallysorland.no

  5.august: Rally Grimstad, KNA Aust Agder
  www.rallygrimstad.no

 

2. September: Rally Larvik, NMK Larvik
www.nmklarvik.no

 

7.oktober: Rally Tron, KNA Fjellregionen
www.rallytron.no

 

 

Resultater Rally-NM 2022

4WD internasjonale klasser (Gr. N, R5, RRC, S2000) 

1.Frank Tore Larsen                 NMK Modum & Sigdal   VW Polo R5                  149
2.Eyvind Brynildsen                  KNA Varna                   Skoda Fabia R5            120
3.Ole Christian Veiby                KNA Kongsvinger         VW Polo R5                 110
4.Marius Aasen                        Asker og Bærum Msp   Skoda Fabia R5            73
5.Anders Grøndal                     Asker og Bærum Msp   Skoda Fabia R5            67
6.Olav Fredriksen                     NMK Modum & Sigdal   Ford Fiesta R5              46

2WD Int klasser

1.Steve Røkland                       KNA Kongsvinger         Peugeot 208 R2            164
2.Morten Storsveen                  KNA Varna                   Renault Twingo R2        127

3.Sindre Backe                         NMK Hadeland             Ford Fiesta R2              98
4.Tom Vidar Belgen                  NMK Trøgstad              Peugeot 208 R2            57

5.Herman Lie Nilsen                 NMK Modum & Sigdal  Peugeot 208 R2            52
6.Markus Bakken                      NMK Modum & Sigdal   Citroën R2                    42

4WD Nasjonale klasser

1.Martin Nygård                        KNA Kongsvinger         Subaru Impreza            183
2.Even Moan                            Asker og Bærum Msp   Mitsubishi Lancer          110

3.Petter Sæves Waskaas          NMK Grenland             Subaru Impreza            85
4. Tony Caspersen                   NMK Aurskog-Høland   Subaru Impreza            80

5.Morten Gravermoen               NMK modum & Sigdal   Subaru Impreza            45
6.Per Arne Enger                      NMK Nore og Uvdal      Subaru Impreza            27

2WD Nasjonale klasser
1.Christian Sagli                       KNA Kongsvinger         Volvo 242                     152
2.Mads Peder Hvambsahl         KNA Kongsberg           Volvo 940                     107
3.Kristian Hvambsahl                NMK Kongsberg           Volvo 240                     100
4.Ole Gunnar Skogli                 NMK Nore & Uvdal       Ford                             75

5.Jacob Hvambsahl                  KNA Kongsberg           Volvo 240                     47

6.Jan Egil Halland                     NMK Nore og Uvdal      BMW M3                      33