Rally-NM innledes med Mountain Rally

mads_ostberg_finnskog_490.jpgDet blir en aldri så liten reprise av den spennende NM-kampen i 2008, når både regjerende IRC-mester Andreas Mikkelsen og VM-fører Mads Østberg stiller til start i NM-åpningen Mountain Rally på Gol på lørdag.

I 2008-sesongen dominerte de unge og lovende rallyførerne Mads Østberg (24) og Andreas Mikkelsen (22) klassen for WRC-biler i NM. Til slutt endte de på lik poengsum, og dermed var det resultat i den siste av rundene som ble avgjørende. Der vant Østberg, og han fikk dermed gullet. Etter det har de ikke kjempet i samme NM-klasse, men på lørdag møtes de igjen. Mikkelsen i en Skoda Fabia S2000 og Østberg i en Ford Fiesta RRC. To biler som er mer eller mindre identiske, med unntak av at Mikkelsen benytter seg av en to liters motor uten turbo mens Østberg har en 1,6 liters turbomotor under panseret.

Det er om lag 80 biler som vil rulle av startrampa foran Pers Hotel på Gol på lørdag morgen, og forholdene ligger til rette for en meget bra NM-åpning. Det er både harde veier og skikkelige brøytekanter som møter deltagerne.

I år som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally etter at sju NM-rundene er unnagjort. Det er klasse for internasjonale biler med firehjulsdrift, og egen klasse for internasjonale biler med tohjulsdrift og med motorer inntil 2000 ccm. I tillegg er det NM-klasse for nasjonale biler, og det skal kjempes om NM-poeng blant kartleserne.

Av de sju NM-rundene kjøres tre på vinteren og fire på sommeren og høsten.

I klassen for firehjulsdrevne biler er det Mads Østberg fra NAF Motorsport Asker & Bærum som er tittelforsvarer. Han kommer til start på Gol, og har også i år med seg svenske Jonas Andersson i kartleserstolen. De skal kjøre en Ford Fiesta RRC, som er en ny biltype. I utgangspunktet en S2000-bil, men med 1600 ccm turbomotor i stedet for 2 liter uten turbo.

I Mountain Rally vil Østberg i første rekke få konkurranse fra Andreas Mikkelsen i Skoda Fabia S2000. I likhet med Østberg bruker fjorårets IRC-mester norske vinterløp til å forberede seg til VM-løpet i Norge og Sverige i begynnelsen av februar. Mikkelsen, som var Norgesmester i gruppe N 4WD i 2009, har ikke kjørt NM-løp siden Numedalsrally i 2010. Han har med seg Ola Fløene som kartleser i sin Skoda.

En som kan utfordre de to favorittene på Gol er unge Marius Aasen, som fyller 20 år på fredag. Han har tatt over fjorårsbilen til Mads Østberg, en Ford Fiesta S2000, og som om ikke det er nok har han også Østbergs samboer Veronica Engan som kartleser. Aasen endte på en 5. plass i NM for firehjulsdrevne biler i fjor, da han kjørte en Subaru Impreza.

Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum stiller også på Gol, og har i år med seg Trond Svendsen i kartleserstolen. De kjører ikke lenger WRC-bil, men fjorårets sølvvinner i NM kommer med en Subaru Impreza i gruppe N.

Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold vil også komme til å hevde seg i Mountain Rally med sin Subaru. Bieltvedt endte på 4. plass i fjorårets NM, og kjører også i gruppe N.
I klassen for tohjulsdrevne biler gruppe A og N med motorer inntil 2000 ccm ligger det an til å bli en like spennende sesong som i fjor.

Regjerende mester, Steve Røkland fra NMK Gardermoen, kommer med en svært potent Ford Fiesta R2 i årets sesong. Røkland står foran et svært spennende år etter at ahn vant en talentkonkurranse hos Ford-teamet M-Sport på slutten av fjoråret. Han har med seg Kim Hjalmarsen som kartleser.

Fjorårets sølvvinner i denne klassen, Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal, stiller også i år i en Ford Fiesta R2. Han har Torstein Eriksen i kartleserstolen.
Fjorårets bronse-vinner, Petter Kristiansen fra NMK Sør-Gudbrandsdal, stiller med ny bil i år. En spennende Skoda Fabia R2. Han har også i år Ole Kristian Brennum som kartleser.

Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal var også med i medaljekampen til siste slutt i fjor, men endte på 4. plass. Han kommer også i år til start i en Ford Fiesta R2, og med Anders Kjær som kartleser.

Marius Dahl fra NMK Modum & Sigdal med Kay Ødegård i kartleserstolen vil også helt sikkert blande seg inn i NM-striden med sin Ford Fiesta ST

En spennende bil i denne klassen er Petter Fauskos Renault Twingo R2. NAF Motorsport Asker & Bærum-føreren gjør come back med Terje Buberget i kartleserstolen.

Nasjonal klasse har også NM-status, og fjorårets sølvvinner Søren Snartemo fra NMK Konsmo må finne seg i ha et aldri så lite favorittstempel i sin BMW M3.

Bronsevinner fra i fjor, Kenneth Trysnes fra KAK stiller også med sin Ford Puma S1600 på Gol.
Andre favoritter er Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal i BMW M3, samt hjemmefavoritt Geir-Ingar Mythe fra NMK Gol i en Volvo 240.

Også kartleserne har sitt eget mesterskap, og regjerende mester der er Jonas Andersson som kjører med Mads Østberg.Fjorårets sølvvinner var Veroniica Engan, som i år kjører med Marius Aasen.

Mountain Rally har start, base og innkomst ved Pers Hotell på Gol. Løpet inneholder seks fartsetapper som til sammen er 81,59 km. Løpets serviceplass er på Gol Camping. Selve målgangen er ved Pers Hotell i Gol sentrum.

Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på websiden www.rallynm.no  eller på frekvensen til Rally Hallingdal for de som befinner seg i løpsområdet.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.15 på søndag kveld.

NM-resultater fra 2011 finnes her:
http://bilsport.no/poengstilling/poengstilling-2011/

Arrangørens web-sider med startlister, tidsskjema kart etc.:
http://www.mrally.no/

Tidsskjema:
http://media.mrally.no/tidsplan.pdf

Kart over etappene:
http://media.mrally.no/kart.pdf

Startliste:
http://www.mrally.no/startliste/5?use_template=empty
Løpets lengde: 2224,64 km hvorav 81,59 km er fordelt på 6 fartsetapper.

Løpets start: Lørdag 14. januar Pers Hotell Gol kl. 08.15
SS1: Gjesthusvegen 3,87 km kl. 08.29
SS2: Grønli 1: 11,88 km kl. 08.52
SS3: Svartetjenni-Golsfjellet-Oset 18,67 km kl. 09.26
Service A Gol Camping, reg pause kl. 10.16
SS4: Ridalen 25,95 km kl. 11.41
Service B Gol Camping, reg pause kl. 12.26
SS5: Grønli 2: 11,88 km kl. 13.50
SS6: Lauvset-Golsfjellet 9,34 km kl. 14.28
Reg pause Gol Camping kl. 15.17
Løpets målgang Pers Hotell Gol kl. 15.43