Rally-NM innledes med Rally Hadeland

Logo_Rally_NM_2013_600
Førstkommende lørdag er det klart for årets NM-åpning i rally. 100 biler stiller til start i Rally Hadeland som har base på Gran. NRK1 vi også i år ha sendinger fra samtlige sju NM-runder, og NM-åpningen sendes på søndag kveld.

Det er NMK Hadeland som er arrangør av årets NM-åpning, og løpet inneholder sju fartsetapper som skal kjøres på kjente veier fra Gran i sør til Eina i nord.

I år som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally etter at de sju NM-rundene er unnagjort. Det er klasse for internasjonale biler med firehjulsdrift, og egen klasse for internasjonale biler med tohjulsdrift og med motorer inntil 2000 ccm. I tillegg er det NM-klasse for nasjonale biler med tohjulsdrift og nasjonale biler med firehjulsdrift.

Av de sju NM-rundene kjøres tre på vinteren og fire på sommeren og høsten.

I klassen for firehjulsdrevne biler er det Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold som er tittelforsvarer. Han stiller med samme bil som i fjor, en Subaru Impreza, på Hadeland. Han har også fortsatt Roger Eilertsen i kartleserstolen.

Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum var den som kom nærmest Bieltvedt i fjor. Grøndal stiller også med sin Subaru Impreza og kartleser Trond Svendsen i år. Etter at de vant forrige lørdags Sigdalsrally foran Biletvedt/Eilertsen har de nok et aldri så lite psykisk overtak foran lørdagens NM-åpning.

Peder Økseter fra NAF Sør-Østerdal tok bronse i fjor. Han stiller også fortsatt med sin Subaru Impreza. Økseter kommer med ny kartleser, Rune Eilertsen, som er tvillingbroren til Roger Eilertsen i Bieltvedts bil.

De tre medaljevinnerne fra i fjor må finne seg i å være favoritter også i år.
I klassen for tohjulsdrevne biler gruppe A og N med motorer inntil 2000 ccm er det Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal som er regjerende mester. Han stiller igjen med sin Ford Fiesta R2 og med Torstein Eriksen i kartleserstolen.

Steve Røkland fra NMK Gardermoen var mester i denne klassen i 2011 og tok sølv i fjor. Også Røkland kjører Fiesta R2 og skal i år ha med seg svenske Martin Holmdahl i kartleserstolen.

Fjorårets bronse-vinner, Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal, har byttet bil i kampen om årets medaljer. Rolfsen kommer med en Renault Twingo R2. Han har med seg Marius Fuglerud som kartleser.

I tillegg til de tre medaljevinnerne fra i fjor er Anders Kjær fra NMK Larvik en av favorittene. Han vant klassen i Sigdalsrally på lørdag i sin Renault Twingo R2 og har med seg Veronica Engan som kartleser.

Marius Aasen fra NAF Motorsport Asker & Bærum i Ford Fiesta ST kan også komme til å hevde seg godt i klassen. Han har Marlene Engan som kartleser.

Der det var størst spenning om NM-medaljer i fjor var i nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler. Ikke noe var avgjort før siste meter var kjørt i Rally Hedemarken i september. Forhåpentligvis blir det samme bikkjeslagsmål i kampen om medaljer også i år.

Det var Søren Snartemo fra NMK Konsmo, som med seier i siste NM-runde, klarte å dra i land gullet i fjor. Da som nå kjørte han en BMW M3 med Arne-Ingar Stulen i kartleserstolen.

Sølvet gikk til Jan Kåre Wilsberg fra KNA Kongsvinger, og også han stiller igjen i år med sin Volvo 940, og Tina Jeanette Olsen som kartleser.

Fjorårets bronsevinner, Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal, stiller også for å forsvare sine fjorårsbragder. Han kjører en Volvo 940 og har med seg kona Hege Turvoll Lien som kartleser.

Det er flere utfordrere i denne klassen. Blant andre Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal som vant klassen i Sigdalsrally med sin BMW M3 på lørdag. Vidar Nordbø fra KAK i Kristiansand er også en mann å se opp for. Han kjører en Volvo 240.

Mats Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg, som vant en av fjorårets NM-runder i sin Volvo 240, skal en heller ikke utelukke i kampen om NM-medaljer.

Nytt av året er NM-klasse for nasjonale firehjulsdrevne biler (klasse 13). I denne klassen finner vi flere av gårsdagens vinnerbiler. I fjor hadde klassen norgescup og da var det Vidar Kristensen fra KNA Eiker i Mitsubishi Lacer Evo VI som ble vinner. Han stiller også i år.

Rally Hadeland vil ha start og målgang i Gran sentrum. Løpets base er på Rudshøgda Veikro, og serviceplass er på Granstunet kjøpesenter.

Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på frekvensen til Radio Randsfjord og på websiden www.rallynm.no

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 22.35 på søndag kveld.

Tidsskjema, kart over etappene, startliste, beskrivelse av fartsetapper og live resultater under løpet:

Løpets lengde: 239,21 km hvorav 101,11 km er fordelt på 7 fartsetapper.