Rally-NM innledes med Sigdalsrally

To verdensmestere stiller til start når årets Rally-NM innledes med Sigdalsrally på lørdag.

 

Førstkommende lørdag innledes årets NM-sesong i rally. Tradisjonen tro åpnes det hele med Sigdalsrally, og på startstreken står de to svenske verdensmesterne i rallycross Mattias Ekström og Johan Kristoffersson. De utfordrer den norske rallyeliten med fjorårets sølvvinner i VM for klassen WRC2 Pro, Mads Østberg, og NM-kongen i norsk bilsport, Anders Grøndal, i spissen.

 

Ikke mindre enn 16 biler kommer til start i NM-klassen for firehjulsdrevne biler i Sigdal. Riktignok er mange av dem svenske, for det er populært å kjøre i Norge. De svenske deltagerne teller ikke med i NM-sammenheng, men kjemper om prestisje og plasseringer i lørdagens løp.

 

Rundt 85 biler stiller til start totalt i Sigdalsrally, og det meldes om gode forhold på vinterveiene vest for Vikersund til tross for at det ikke har vært store snømengder i år.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av NM-åpningen. Det er 24. gang Sigdalsrally arrangeres siden det ble kjørt for første gang i 1995. Løpet har start, mål og base på Nerstad skole og samfunnshus, og totalt skal det kjøres åtte fartsetapper.

 

Det blir mange godbiter for publikum som ønsker å ta seg ut i skogen for å oppleve årets NM-åpning. Arrangøren har lagt opp til et flott publikumsområde på den kjente etappen Letmolia. Denne kjøres to ganger som SS3 og SS8, siste gang som såkalt Power Stage på samme måte som i VM. Denne etappen vil få direkte TV-overføring på VG+ slik at man også følge den spennende innspurten på TV. Det gis også ekstra NM-poeng på denne etappen.

 

Mads Østberg fra Asker og Bærum Motorsport og kartleser Torstein Eriksen er så absolutt blant favorittene i lørdagens NM-åpning. De kommer til start i en Citroën C3 R5. Som i fjor skal de også i år kjøre VM i WRC2, og finner så vidt tid til NM-åpningen midt i forberedelsene til VM-åpningen Rally Monte Carlo.

Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport og kartleser Marius Fuglerud må også finne seg i å være blant favorittene i sin Ford Fiesta R5. De to har nylig vunnet Romjulsrally og Smådølsprinten som oppkjøring til NM-åpningen.

I Smådølsprinten fikk Grøndal kamp til døra av Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal, også han i Ford Fiesta R5. På lørdag er Larsen igjen på plass sammen med kartleser Morten Erik Abrahamsen. Larsen endte på bronseplass i fjor, bak Ole Christian Veiby og Anders Grøndal.

Fjorårets norgesmester, Ole Chr. Veiby fra KNA Kongsvinger kommer ikke til start i Sigdalsrally. Også han forbereder seg til Rally Monte Carlo der han debuterer som fabrikksfører for Hyundai i samme klasse som Østberg, WRC2.

 

Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport endte på 4. plass i fjorårets mesterskap, og stiller også i år med sin Ford Fiesta R5 sammen med kartleser Dyre Erling Fredriksen.

Spennende deltager i årets NM er veteranen Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger som stiller med ny Citroën C3 R5. Sveinsvoll har med seg Jørgen Nordhagen i kartleserstolen.

De norske NM-favorittene utfordres i første omgang av to verdensmestere fra Sverige. Mattias Ekström var verdensmester i rallycross i 2016. Han har også vunnet det prestisjefylte tyske racingmesterskapet DTM to ganger. I Sigdalsrally kommer han til start i en Skoda Fabia R5.

Johan Kristoffersson var verdensmester i rallycross i 2017 og 2018 da han kjørte for Petter Solbergs VW-team. Han har også utmerket seg på racingbanen, og i rally. På lørdag stiller han i en VW Polo R5 med norske Stig Rune Skjærmoen som kartleser.

Foto: PRL

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler var det Morten Storsveen fra KNA Varna som ble norgesmester i fjor, sammen med kartleser og kona Merete. De stiller også i år med sin Renault Twingo R2.

En spennende utfordrer i NM-kampen blir unge Ola Nore Jr. fra NMK Modum & Sigdal i sin Opel Adam R2. Han tok NM-bronse i fjor, og har nylig vist meget lovende takter i Romjulsrally og Smådølsprinten sammen med kartleser Veronica Engan.

En av favorittene i denne klassen er utvilsomt også Steve Røkland fra KNA Kongsvinger i sin Peugeot 208 R2. Han ble suveren Norgesmester i 2016, og har siden det kjørt flere løp internasjonalt sammen med noen innhopp i NM. Han stiller med Jørgen Eriksen i kartleserstolen.

Ellers er det spennende kvinnelige innslag i denne klassen. Thea Turvoll Lien fra NMK Modum & Sigdal endte på 4. plass i NM i fjor, og stiller med sin Ford Fiesta R2T også i år.

Ada Marie Hvaal fra NMK Grenland endte på 5. plass i NM i fjor, og stiller igjen med en Renault Twingo R2.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det tradisjonen tro åpent, spennende og mange vinnerkandidater foran sesongstart. Fjorårets sølvvinner Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal stiller igjen med sin Volvo 240. Fredriksen, som også har NM-bronse fra 2018, har Ole Thomas Westby som kartleser.

Steffen Bjerknes fra NMK Nedre Hallingdal endte på bronseplass i fjor og er med også i år i sin Ford Escort RS1800. Han har også i år Oda Jacobsen i kartleserstolen.

Anders Kjær fra NMK Larvik og kartleser Gøril Undebakke var suverene norgesmestere i denne klassen i fjor med sin VW Golf. De stiller ikke i Sigdalsrally men kan komme til start senere i sesongen.

 

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift stiller gledelig mange førere i NM-åpningen. Det er flere kjente rallynavn blant de 17 påmeldte førerne og det er ventet at dette blir en uhyre spennende NM-klasse.

Fjorårets mester i klassen, Martin Nygård fra KNA Kongsvinger, stiller også på lørdag i en Subaru Impreza STI. Han har Tina Olsen som kartleser.

Fjorårets bronsevinner, Tony Caspersen fra NMK Aurskog-Høland er også på plass med sin Subaru sammen med kartleser Kjell Pettersen.

Håkon Sveen Frøslid fra NMK Fluberg blir et spennende innslag i denne klassen i år. Han har bytter fra internasjonal til nasjonal klasse med sin Subaru Impreza og har med seg Jørn Listerud som kartleser. Pappa Geir Helge Frøslid stiller også til start i Subaru sammen med kartleser Øyvind Beckstrøm.

Sigdalsrally har sin base, start og målgang ved Nerstad skole/samfunnshus på Prestfoss. Serviceplass er hos Nor-Ka AS som ligger tett inntil basen. De åtte fartsetappen er velkjente for de fleste førerne. Det er spesielt tilrettelagt med parkering for publikum på Letmolia (SS 3/8), om lag 600 meter å gå inn fra start på etappen.
Rallyradio under hele løpet kan høres www.rallyradioen.no og på Radio Modums frekvenser.

 

VG+ sender direkte TV fra klokken 15.45 til 17.00.

 

INFO:

NM-stillingene fra 2019 finnes her
https://bilsport.no/poengstilling/poengstilling-2019/

Tidsskjema, startliste, beskrivelse av fartsetapper og live resultater under løpet:
http://www.sigdalsrally.no/

 


Rallyradio:

Rallyradioen sender fra Sigdalsrally, både på Radio Modums frekvens og på nett.
www.rallyradioen.no

 

Modum (Vikersund og Åmot)
Modum (Geithus)
Sigdal
Krødsherad
106,3 MHz
101,8 MHz
104,2 MHz
107,5 MHz

 

Arrangør: NMK Modum & Sigdal
Løpets base: Nerstad skole/Samfunnshus

Løpets lengde: 231.23 km hvorav 92,27 km er fordelt på 8 fartsetapper.


Tidsplan, lørdag 18. januar

kl 10.00 Start Nerstad skole/Samfunnshus/Sigdalshallen

kl. 10.38 SS 1 – Strandevann 1, Lengde 9.72 km
kl 11.04 SS 2 – Nysætra 1,  Lengde 15.18 km
kl 11.29 SS3 – Letmolia 1,  Lengde 9.58 km

Service A, Nor-Ka AS Prestfoss, 1. bil 12.16

kl 13.16 SS 4 – Malmveien,  Lengde 7.14 km
kl 13.37 SS 5 –Finnerud,  Lengde 16.17 km

Service B, Nor-Ka AS Prestfoss, 1. bil 14.10

kl 15.25 SS6 – Strandevann 2,  Lengde 9.72 km
kl. 15.51 SS 7 – Nysætra 2, Lengde 15.18 km
kl. 16.16 SS 8 – Letmolia 2, Lengde  9.58 km

Kl. 16.50 Målgang Nerstad Skole/Samfunnshus

NM-løpene 2020
18. januar: Sigdalsrally, NMK Modum & Sigdal
www.sigdalsrally.no

1. februar: KNA Rally Finnskog, KNA Kongsvinger
www.rallyfinnskog.no/

 

 1. februar: Numedalsrally, NMK Nore & Uvdal
  www.numedalsrally.no

 

1.-2. mai: Rally Sørland, Kristiansand Automobil Klubb
www.rallysorland.no

 

 1. juni: Aurskog Høland Rally, NMK Aurskog/Høland
  www.ahrally.no

  22. august: KNA Rally Grimstad, KNA Aust Agder
  www.rallygrimstad.no/

 

 1. september: Rally Hedemarken, NMK Hamar

http://rallyhedemarken.no/

 

 

Resultater Rally-NM 2019

 

4WD internasjonale klasser (Gr. N, R5, RRC, S2000)

 1. Ole Chr. Veiby                                  KNA Kongsvinger         VW Polo R5                 143
  2. Anders Grøndal                                Asker og Bærum Msp   Ford Fiesta R5             119
  3. Frank Tore Larsen                            NMK Modum & Sigdal   Ford Fiesta R5             89
  4. Kenneth Johnsrød                            Asker og Bærum Msp   Ford Fiesta R5             59
  5. Håkon Sveen Frøslid                        NMK Fluberg                Subaru Impreza            50
  6 Henning Solberg                              KNA Indre/Ytre Østfold Skoda Fabia R5            48

2WD Int klasser

 1. Morten Storsveen                             KNA Varna                   Renault Twingo R2       93
 2. Lars M. Stensbøl                              KNA Kongsvinger         Peugeot 208 R2           83
  3. Ola Jr. Nore                                     NMK Modum & Sigdal   Opel Adam R2              68
  4. Thea Turvoll Lien                              NMK Modum & Sigdal   Ford Fiesta R2T            66
  5Ada Mare Hvaal                                NMK Larvik                  Renault Twingo R2       59
  6 Benjamin Ward                                 Asker og Bærum Msp   Ford Fiesta R2             33

  4WD Nasjonale klasser
  1.Martin Nygård                                   KNA Kongsvinger         Subaru Impreza            136
  2. Bernt Kollevold                                 Asker og Bærum Msp   Mitsubishi Lancer          90
  3. Tony Caspersen                               NMK Aurskog-Høland   Subaru Impreza            65
  4. Stein-Erik Brynildsen                         NMK Gardermoen         Mitsubishi Lancer          60
  5. Trond Sveinsvoll                               KNA Stavanger             Mitsubishi Lancer          42
  6. Morten Gravermoen                          NMK Modum & Sigdal   Subaru Impreza            33

  2WD Nasjonale klasser
  1. Anders Kjær                                     NMK Larvik                  VW Golf                       145
  2. Olav Fredriksen                                NMK Modum & Sigdal   Volvo 240                     114
  3. Steffen Bjerknes                               NMK Nedre Hallingdal   Ford Escort                  70
  4 Kim Anders Nyhus                            KNA Kongsvinger         Volvo 240                     63
  5. Tom Kr. Lien                                     NMK Modum & Sigdal   VW Golf                       40
  6. Svein Roger Andersen                      Østfold Msp                 Volvo                           34