Rally-NM innledes med Sigdalsrally på lørdag

mikkelsen_09_460.jpgFørstkommende lørdag innledes årets NM-sesong i rally. Rundt 95 biler stiller til start i Sigdalsrally i Buskerud, og det vil garantert bli et skikkelig vinterrally for både deltagere, servicefolk og publikum.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av NM-åpningen i år som i fjor. Arrangøren har utvidet løpet med to fartsetapper, slik at det på lørdag skal kjøres åtte etapper på til sammen 105 km. Det er ingen endring av NM-klassene i forhold til i fjor. Det er tre klasser for førere og en for kartlesere der det skal kåres norske mestre. Totalt skal det i år kjøres seks NM-runder, tre på vinterføre og tre på grus.

I klassen for WRC-biler tok Mads Østberg fra NAF Motorsport Asker & Bærum sin tredje strake NM-tittel i fjor. Han kommer til start også i år, og må finne seg i å være favoritt i Subaru Impreza WRC. I fjor vant Østberg fem av de seks tellende NM-løpene i WRC-klassen. Sigdalsrally var løpet der han ikke vant, men derimot brøt da han debuterte med en ny Subaru. Dermed er det en revansjesugen Mads Østberg som stiller på starstreken ved Nerstad Skole på lørdag morgen med svenske Jonas Andersson i kartleserstolen. Andersson var med i vinnerbilen i Sigdalsrally i fjor da han kjørte med sin landsmann Per-Gunnar Andersson i en Skoda Fabia WRC.

Fjorårets sølvvinner i klassen for de mest trimmede bilene, Christian August Selmer fra KNA Oslo, stiller ikke til start i år. Det gjør derimot bronsevinneren Egil Bentzen, også han fra KNA Oslo. Han stiller også i år med sin Subaru Impreza WRC og med Wenche Fønnebø fra NMK Nore & Uvdal i kartleserstolen.

Anders Grøndal fra NMK Drammen endte på en 4. plass i fjorårets NM. Det er en plassering han har til hensikt å forbedre i år. Han stiller med Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker & Bærum som ny kartleser. De fikk ingen god opptakt til årets sesong. Under en test like før Jul fikk Grøndal motorproblemer og bilen måtte til England. I Romjulsrally på Elverum stilte duoen i en gruppe N Subaru, men allerede på første etappe måtte d bryte med brann i motoren.

I klassen for de mindre trimmede firehjulsdrevne bilene, gruppe N over 2000 ccm, stiller fjorårets mester Andras Mikkelsen fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Han stiller med en Subaru Impreza Cup-bil i år som i fjor. Men Mikkelsen og hans kartleser Ola Fløene fra NAF Hamar vil ikke kunne delta i alle NM-rundene i år. De satser internasjonalt og flere løp vil kollidere med NM-løp i årets sesong.

Sølvvinner i fjorårets NM i denne klassen, Martin Stenshorne fra NMK Modum & Sigdal, har lagt hjelmen på hylla og vil ikke komme til start i årets sesong.

Bronsevinner, Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold, stiller imidlertid som en av favorittene med sin Subaru Impreza Sti. Han har også i år Roger Eilertsen som kartleser. De vant nylig Romjulsrally, og stiller med selvtillit i Sigdal.

En spennende deltager i lørdagens NM-åpning blir Eyvind Brynildsen fra KNA Varna. Han stiller med en Skoda Fabia S2000. Sammen med sin franske kartleser Denis Giraudet skal han i første rekke kjøre VM med denne bilen i år. Men de kommer også til å kjøre de to første NM-rundene i Sigdal og på Gol før de VM-åpner i Sverige i februar. I fjor endte de på en 4. plass i NM.

Bernt Kollevold fra NAF Motorsport Asker & Bærum stiller også i år med sin Mitsubishi Lancer. Han har fått Ove Johnny Andersen fra KNA Eiker som ny kartleser. Andersen kjørte tidligere med Martin Stenshorne. Kollevold endte på 5. plass i fjorårets NM for gruppe N.

I klassen for tohjulsdrevne biler med motorer inntil 2000 ccm er det flere interessante nyheter foran årets sesong. Fjorårets suverene norgesmester i denne klassen, Peder Økseter fra NAF Sør-Østerdal, stiller også i år med sin Ford Fiesta ST. Han har fortsatt Tore Lingjærde fra NMK Elverum i kartleserstolen. Lingjærde er for øvrig regjerende norgesmester blant kartleserne, så det er to gull å forsvare i den lille Fiestaen i år.

Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal endte på sølvplass i fjor, og kommer i år til start med en ny Ford Fiesta R2. Det blir en spennende NM-debut i denne bilen på hjemmebane for Rolfsen, som har med seg Knut Harald Henriksen fra NMK Modum & Sigdal som kartleser.

I en Ford Fiesta R2 kommer også Jo Inge Bakken fra KNA Kongsvinger. Etter et år i firehjulsdreven Mitsubishi er Bakken og hans kartleser Per Gunnar Årnes tilbake i en tohjulsdreven bil.

I denne klassen blir det også spennende å se de to Kristiansand-førerne Kenneth Trysnes og Trond Arne Berg i hver sin Ford Puma S1600. Det er biler som i hvert fall vil sørge for lyd på skogen.

Sigdalsrally inneholder som nevnt åtte fartsetapper, og starter fra Nerstad skole tidlig lørdag morgen. For publikum vil første fartsetappe fra Eggedal og over til Norefjell være lett tilgjengelig. Her kan man parkere på Quality Spa og Resort Norefjell og gå brøytet og merket vei fra hotellet til publikumsplass med speakertjeneste og kiosksalg. Også ved Lyngdal kirke har man fasiliteter for publikum og lett adgang til fjerde fartsetappe, Jerpeton. Ved Grønbu, mellom Lampeland og Lyngdal, vil det også være fine publikumsplasser og kiosksalg inntil etappe sju som kjøres fra Nysætra til Gjerde.

Løpets målgang er ved Nerstad skole klokken 16.20.

Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på websiden www.rallynm.no eller på FM 106,3, 104,3 og 107,5 for dem som er i området.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.25 på søndag kveld.
NM-resultater fra 2009 finnes her
Arrangørens web-sider med startlister, tidsskjema kart etc.:

Kart over etappene

Beskrivelse av etappene

Startliste

Løpets lengde: 306,17 km hvorav 105,19 km er fordelt på 8 fartsetapper.

Tidsskjema lørdag 9. januar
kl. 08.00 Start, Nerstad skole/Samfunnshus/Sigdalshallen
kl. 08.53 SS1 – Djupsjøen, Lengde 13,79 km
kl. 09.32 SS 2 -Bjøreskogen, Lengde 11,99 km

Service A Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 10.09

kl. 10.57 SS 3 – Nevra-Letmolia, Lengde 17,10 km
Kl. 11.27 SS 4 – Jerpeton, Lengde 9,04 km

Service B Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 12.07

Kl. 13.08 SS5 – Malmveien, Lengde 7,17 km
Kl. 13.28 SS 6 – Finnerudskogen – Lengde 16,50 km

Service C Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 14.01

Kl. 15.02 SS 7 – Nysætra-Gjerde, Lengde 19,78 km
Kl. 15.28 SS8 – Strandevann, Lengde 9,82 km
Reg. pause Prestfoss 16.09

Kl. 16.22 Målgang Nerstad Skole/Samfunnshus