Rally-NM innledes med Sigdalsrally

anders_grondal_sigdal_460.jpgFørstkommende lørdag innledes årets NM-sesong i rally. Rundt 95 biler stiller til start i Sigdalsrally i Buskerud, og forholdene ligger til rette for et skikkelig vinterrally.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av NM-åpningen i år som i fjor. Mens gradestokken viste under 35 minusgrader på enkelte steder i løypa i fjor, ser ikke værutsiktene ut til at det skal bli like kalde forhold i år. Men rundt 10-12 minus grader er det meldt når deltagerne skal gjennom sju fartsetapper på til sammen 82 km i løpet som har start, mål og base på Nerstad skole og samfunnshus.

I år som i fjor skal det kåres fire norgesmestre i rally etter at de sju NM-rundene er unnagjort. Men det er endring i klassene. De to klassene med firehjulsdrevne biler, gruppe A og N over 2000 ccm samt Super2000 er slått sammen til en NM-klasse. Nytt av året er at nasjonale klasser (gruppe H) har NM-status. Ellers skal det kåres mestre i klassen for internasjonale biler inntil 2000 ccm med tohjulsdrift og det skal kjempes om NM-poeng blant kartleserne.

Av de sju NM-rundene kjøres tre på vinteren og fire på sommeren og høsten.

Ved å slå sammen de to forskjellige klassene for firehjulsdrevne biler, vil fjorårets vinner av WRC-klassen, Anders Grøndal fra NMK Drammen, og vinneren av klassen for gruppe N-biler, Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold i år kjempe om samme tittel.

Anders Grøndal stiller til start i sin Subaru Impreza WRC for å forsvare tittelen med Veronica Engan i kartleserstolen. De to, som representerer NAF Motorsport Asker & Bærum, skal også kjøre VM for gruppe N i år i en annen bil.

Fjorårets sølvvinner i WRC-klassn, Mads Østberg fra NAF Motorsport Asker & Bærum, stiller i år i en Ford Fiesta S2000. Østberg og hans svenske kartleser Jonas Andersson kjørte denne bilen i enkelte VM-løp på asfalt i fjor. Østberg har tidligere tatt tre NM-gull i WRC-klassen (2007-2009). Ved siden av årets NM skal Østberg og Andersson også kjøre full VM-sesong, men da i en Ford Fiesta WRC, og det er ikke utenkelig at han kommer til start med denne WRC-bilen også i Norge etter hvert.

Bronsevinneren i WRC-klassen i fjor var Svein Frustøl fra Kristiansand Automobilklubb. Han kommer også i år til start i sin Ford Focus WRC med Peter S. Aamodt i kartleserstolen.

img_5592_650.jpg

Sveinung Bieltvedt og Roger Eilertsen fra NAF Øvre Østfold ble norgesmestre i klassen for firehjulsdrevne standardbiler (Gr.N) i fjor. Nå må de altså kjempe mot WRC-biler, men de to klassene vil ha både separate og en felles poengskala så det skal være fullt mulig for Bieltvedt å forsvare NM-tittelen. Han kjører også i år sin Subaru Impreza Sti.

Sølvvinneren fra denne klassen i fjor, Anders Kjær fra NMK Larvik kjører også Subaru Impreza Sti, med Trond Svendsen i kartleserstolen. Fjorårets bronsevinner og veteran, Bernt Kollevold fra NAF Motorsport Asker & Bærum, stiller også i år med sin Mitsubishi Lancer.

eyvind-brynildsen_mountain-rally_500.jpg

En spennende utfordrer er Eyvind Brynildsen fra KNA Varna som kjører en Skoda Fabia S2000. Brynildsen prioriterte VM i fjor, men kommer til Sigdalsrally sammen med kartleser Cato Menkerud.

En annen spennende utfordrer er unge Marius Aasen fra NAF Motorsport Asker & Bærum, som i en alder av 18 år kjørte inn til 6. plass i NM med sin Subaru Impreza Sti i fjor. Han stiller med samme bil og Tom Andre Haldammen som kartleser også i år.

I klassen for tohjulsdrevne biler gruppe A og N med motorer inntil 2000 ccm er tronen ledig etter at de to siste års mester, Peder Økseter fra NAF Sør-Østerdal, har valgt å bytte til firehjulsdreven Subaru Impreza.

Petter Rolfsen fra lørdagens arrangørklubb, NMK Modum & Sigdal, tok sølvet i fjor, og stiller også i år med sin Ford Fiesta R2. Han har Rune Eilertsen som ny kartleser i år.

Unge Petter Kristiansen, som avsluttet fjorårets sesong meget sterkt og fikk Greta Molanders Fond i fjor, er også blant favorittene med sin Ford Fiesta ST. I fjor endte det med bronse for Kristiansen.

Et gledelig comeback i denne klassen gjør Trond G. Svenkerud fra NAF Motorsport Hamar. Han var norgesmester i denne klassen i 2008, før han kjørte Subaru Impreza i 2009 og tok en pause i fjor. Nå er han tilbake i en Renault Clio Ragnotti med Morten Erik Abrahamsen i kartleserstolen.

Steve Røkland fra NMK Gardermoen kommer rett fra ungdomsklassen i rally og har levert resultater der som gjør at han også må regnes med i årets NM. Han kjører en Ford Fiesta ST.

For første gang på mange år er det igjen NM for nasjonale klasser i år. Dette er noe eldre tohjulsdrevne biler. En av favorittene er Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal. Han vant norgescupen i fjor med sin BMW M3 og stiller i Sigdalsrally sammen med kartleser Anders Nygård.

Jan Ove Branes fra KNA Kongsvinger endte på 2. plass i Norgescupen i fjor med sin Volvo 940. Sammen med kartleser Vegard Myrli er også han blant favorittene i den nye NM-klassen i Sigdalsrally.

Også hjemmefavoritt fra NMK Modum & Sigdal, Tom Kristian Lien og kartleser Hege Turvoll Lien må regnes med denne NM-klassen. De kjører en Volvo 940 og endte på 3. plass i norgescupen i fjor.

Sigdalsrally inneholder som nevnt sju fartsetapper, og starter fra Nerstad skole lørdag morgen. For publikum vil fjerde fartsetappe, Jerpeton, være et godt valg om man ønsker å se skikkelig rally på skogen. Her vil det være fasiliteter for publikum med blant annet kiosksalg ved Lyngdal kirke. Også på femte etappe, Letmolia, er det god tilgjengelighet for publikum, både ved start og mål samt ved Bingen, midtveis på etappen. Ved Bingen vil det også være kiosksalg. Løpets siste etappe, Nysætra, vil være lett tilgjengelig fra Bingen, der etappen har mål. Der er det gode parkeringsmuligheter, noe det også er ved Grønbu midt inne på etappen.

Løpets målgang er ved Nerstad skole klokken 15.50.

Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på websiden www.rallynm.no eller på FM 106,3, 104,3 og 107,5 for dem som er i området.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.15 på søndag kveld.

arrangørens internettside finnes startliste, tidsskjema og kart

Løpets lengde: 260,8 km hvorav 82,9 km er fordelt på 7 fartsetapper.

Tidsplan, lørdag 15. januar
kl. 09.00 Nerstad skole/Samfunnshus/Sigdalshallen
kl. 09.35 SS 1 -Bjøreskogen, Lengde 12,09 km
Kl. 10.08 SS 2 – Finnerud – Lengde 16,42 km
Kl. 10.36 SS3 – Malmveien, Lengde 7,21 km

Service A Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 11.18

Kl. 12.27 SS 4 – Jerpeton, Lengde 3,94 km
kl. 12.42 SS 5 -Letmolia, Lengde 16,94 km

Service B Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 13.25

Kl. 14.26 SS6 – Strandevann, Lengde 9,80 km
Kl. 14.50 SS 7 – Nysætra Lengde 16,50 km

Kl. 15.50 Målgang Nerstad Skole/Samfunnshus