Rally Sørland – årets første NM-runde på grus

andersson_ostberg_vinner_470.jpgFørstkommende fredag og lørdag er det klart for årets første NM-runde på grus i rally, Rally Sørland. Løpet, med base i Mandal, samler rundt 110 deltagerbiler, med VM-førerne Mads Østberg og Anders Grøndal i spissen.

Åtte fartsetapper på til sammen 119 km skal deltagerne gjennom på de raske grusveiene i området Mandal, Lindesnes, Marnadal, Finsland og Søgne. Allerede fredag kveld starter løpet med tre fartsetapper. Den andre av dem er løpets lengste med sine 26,37 km, og starter ved Fodnebø. På lørdag kjøres fem etapper. Da er løpets siste etappe, Lindland, den lengste med sine 25,50 km. Dette er en kjent etappe i Rally Sørland, og en svært krevende avslutning. Av de åtte etappene er svært mange nye, eller de kjøres i motsatt retning enn tidligere, så det vil bli et utfordrende løp for deltagerne.

Det er Kristiansand Automobilklubb (KAK) som er arrangør av Rally Sørland. Løpet er årets fjerde NM-runde av totalt sju. De to første rundene, Sigdalsrally og Rally Hadeland, ble vunnet av Anders Grøndal og hans kartleser Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Tredje runde, KNA Rally Finnskog, ble vunnet av Mads Østberg og hans svenske kartleser Jonas Andersson. De kjører også for NAF Motorsport Asker & Bærum

Totalt skal det kåres fire norgesmestre i rally i år. Henholdsvis for firehjulsdrevne biler og tohjulsdrevne biler i internasjonale klasser, en klasse for nasjonale biler og klasse for kartlesere.

Den som leder klassen for de firehjulsdrevne bilene etter vinterens tre runder, er Mads Østberg. Han kjører en Ford Fiesta S2000 i årets NM, mens han kjører en Ford Fiesta WRC i VM, sammen med kartleser Jonas Andersson. De vant forrige NM-runde på Finnskogen, tok andreplass i begge de to første rundene, og Østberg står med 80 poeng. Østberg vant Rally Sørland både i 2007, 2008 og 2010.

Anders Grøndal og Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker & Bærum vant årets to første runder, men hadde mange problemer i KNA Rally Finnskog. Grøndal, som er tittelforsvarer i NM, står med 63 poeng med sin Subaru Impreza WRC.
Grøndal og Engan har også et VM-program i klassen for standardbiler (PWRC), men da kjører de en Subaru Impreza Sti gruppe N.
Thomas Kvam og Stian Johnsen fra NAF Motorsport Grenland ligger på en tredjeplass i klassen for de firehjulsdrevne bilene med sin Ford Focus WRC foran Rally Sørland. De kjører en Ford Focus WRC, og var særdeles godt fornøyd med sin egen innsats i forrige NM-runde der det ble andreplass bak Mads Østberg. Kvam har så langt 59 poeng og er bare fire bak Grøndal.
På en fjerdeplass følger unge Marius Aasen fra NAF Motorsport Asker & Bærum med sin Subaru Impreza. Han avsluttet også vintersesongen meget sterkt med 3. plass totalt i sin gruppe N-bil. Aasen har 45 NM-poeng.

Mot disse stiller blant annet de to lokale Sørlandsførerne, Pål Try og Svein Frustøl som begge kjører for arrangørklubben KAK, i hver sin Ford Focus WRC. Try ligger på en 9. plass i NM etter vintersesongen, mens Frustøl har vært forfulgt av uhell og er nede på 16. plass.
I klassen for tohjulsdrevne biler gruppe A og N med motorer inntil 2000 ccm er det Petter Kristiansen fra NMK Sør-Gudbrandsdal som topper etter vinterens runder. Han kjører en Ford Fiesta sammen med kartleser Ole Kristian Brennum. Kristiansen fikk tildelt Greta Molanders Fond i fjor, og er et av våre store rallytalent for tiden. Etter å ha brutt årets første runde har han vunnet de to neste og står med 60 poeng.

På en andreplass følger Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal. Han har åpnet sesongen i en Ford Fiesta R2, men byttet bil med sin konkurrent og klubbkamerat Frank Tore Larsen foran KNA Rally Finnskog. Dermed kjører Rolfsen og kartleser Rune Eilertsen nå en Ford Fiesta ST, og Rolfsen har 52 NM-poeng.

På en tredjeplass i NM-klassen for tohjulsdrevne biler følger Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal. Han kjører nå en Ford Fiesta R2 sammen med kartleser Torstein Eriksen, og har 47 poeng.

I den nye NM-klassen for nasjonale klasser er det KNA Kongsvingers Ole Morten Korsmo som topper med sin Volvo 240. Sammen med sin kartleser Tore Hellerud vant han klassen i både Sigdalsrally og KNA Rally Finnskog. I Rally Hadeland tok de tredjeplass, og Korsmo står med 78 poeng.

På andreplass følger Morten Bredesen fra NMK Hadeland som vant den andre runden i sin Volvo 240. Men Bredesen brøt forrige runde og er et godt stykke bak teten med sine 45 poeng.

På en 3. plass følger Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal som står bokført med 33 poeng.

Blant kartleserne er det Mads Østbergs kartleser Jonas Andersson fra NAF Motorsport Asker & Bærum som topper med 80 poeng. Anders Grøndal sin kartleser, Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker & Bærum, ligger på andreplass med 63. På tredjeplass ligger Thomas Kvams kartleser Stian Johnsen med 59 poeng.

Starten på Rally Sørland er lagt til Mandal sentrum fredag klokken 19.00. Der er også målgang på lørdag ettermiddag klokken 14.40. Løpets base er i Mandalshallen, mens serviceplassen er på Haddeland Industriområde i Marnadal.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.30 på søndag kveld.
Poengstillinger i NM 2011 finnes her:
Arrangørens web-side:

Løpets lengde: 287,7 km hvorav 119 km er fordelt på 8 fartsetapper.

Fredag 29. april:
Løpets start: Mandal sentrum, kl. 19.00
SS1 – SKOIEHEIA – Lengde 3,25 km – Første bil kl. 19.18
SS 2 – SOLÅS – Lengde 26,37 km – Første bil kl. 19.40
SS 3 – ÅRSTØL – Lengde 16,02 km – Første bil kl. 20.24
Service A – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil kl. 20.53 (40 min)

Lørdag 30. april:
Start Mandal sentrum, kl. 09.00

Service B – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil kl. 09.34 (15 min)

SS 4 – FINSÅDAL – Lengde 7,95 km – Første bil kl. 10.03
SS 5 – STEINSLAND – Lengde 11.65 km – Første bil kl. 10.24
SS 6 – ÅGSET – Lengde 20,48 km – Første bil kl. 11.01

Service C – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil Reg. kl. 11.30 (30 min)

SS 7 – HØYE- Lengde 7,76 km – Første bil kl. 12.55
SS 8 – LINDLAND – Lengde 25,50 km – Første bil kl. 13.24

Regulering – Skinsnes, første bil inn kl. 14.09

Målgang – Mandal sentrum, første bil kl. 14.44

Internett: Løpet har egne websider med adresse: www.rallysorland.no