Rally-thriller på sitt beste

Det ble en forrykende kamp om sekunder og tideler da årets Rally-NM ble åpnet med Sigdalsrally på lørdag. En bedre start på en ny NRK-satsing kunne rallysporten neppe fått.

Det var Eyvind Brynildsen og Ole Christian Veiby som skulle spille hovedrollene i thrilleren på NRK1 og ute i Sigdals skoger på lørdag ettermiddag. Med som hovedaktører var også deres respektive kartlesere Roger Eilertsen og Stig Rune Skjærmoen.

Foran den TV-sendte siste-etappen (Power Stage), Jerpeton, var det 0,5 sekund som skilte Brynildsen og Veiby i førstnevnte favør. Da hadde de vært uhyre jevne gjennom løpet. Veiby hadde på det meste en 5-sekunders ledelse etter SS3. Mot slutten økte Brynildsen tempoet og på SS7 knep han hele 4,7 sekunder og kastet seg i ledelse. Hele 4,7 sekunder, ettersom det frem til da kun var tideler som skilte Skoda- og VW-føreren.
På siste-etappen var det ikke tvil om at både Brynildsen og Veiby satset maksimalt. De var preget av alvoret og den prestisjen det er å vinne en NM-runde i rally. Det sportslige nivået i NM er høyt sett i forhold til resten av Europa. Det handlet om prestisje, heder og ære på grusete og isete Sigdals-veier.

At avslutningstempoet var høyt var det ikke tvil om. Marius Aasen klokket inn på SS8 på 2.12.0, da kun Veiby og Brynildsen gjenstod. Så kom Veiby på utrolige 2.05.9. Hvem skulle tro det kunne holde med halvsekundet Brynildsen hadde til gode? Så kom Brynildsen i sin gule og hvite Skoda ut av skogen og krysset mållinjen på 2.06.2 – 0,3 sekund bak Veiby. Dermed ble det Brynildsen-seier med 0,2 sekunds margin.

Før dette hadde også hjemmefavoritt Frank Tore Larsen vært med i tetduellen. Han åpnet med bestetid på SS1. Han hadde også bestetid på SS4, men så havnet Frank Tore utenfor veien og ut av løpet. Etter dette var det kun Brynildsen og Veiby det sto om. Marius Aasen hang ikke med i drepende tempoet, men berget 3.plassen i løpet og NM-åpningen. Evigunge Trond Sveinsvoll berget 4.plassen, foran Anders Grøndal.

Best i klassen for nyere tohjulsdrevne biler ble ikke uventet Steve Røkland/Raymond Braaten. De kjørte også inn til 8.plass totalt med sin Peugeot 208 R2. Men Røkland fikk tøffere konkurranse enn han nok satt pris på fra Ola Nore Jr. Unge Nore i Opel Adam R2 var raskere enn Røkland på alle de fire første etappene. Han leverte oppsiktsvekkende tider. Også på SS6 var Nore raskest, men så forsvant han ut av løpet. En annen som slet på lørdag var Morten Storsveen i Renault. Han var utenfor veien og tapte både seks minutter og rytme allerede etter noen hundre meter.
Den som kom nærmest Røkland i mål fra Sindre Backe i Ford Fiesta, mens Tom Vidar Belgen tok tredjeplass.

I klassen for eldre firehjulsdrevne biler var det Martin Nygård/Tina Jeanette Olsen som stakk av med seieren i sin Subaru. De vant med god margin til Morten Gravermoen/Ronald Haug i Subaru, mens Tony Caspersen/Kenneth Myhre endte på 3. plass.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler ble det seier til Mats Peder Hvambsahl/Lasse Berg i Volvo. De endte på en sterk 10. plass totalt også. Men det manglet ikke på kamp om klasseseieren. Ole Gunnar Skogli/Anders Nygård var kun 13 sekunder bak i sin Ford Sierra Cosworth. 20 sekunder bak Skogli endte Christian Sagli/Ole Martin Sagli på en tredjeplass i sin Volvo.