Rally-VM med show i Norge

kirkenaer_500.jpgDet blir ikke bare rally, men også mye show og moro når en hel dag av Rally Sweden skal avvikles i Norge på fredag. Alt fra barnehagebarn til bestemødre er i aktivitet i området rundt Kongsvinger.

Seks og en halv fartsetappe samt remote service midt i Kongsvinger skal avvikles på den norske siden i år. Fartsetappene som skal kjøres er kjente fra tidligere Rally Norway, og to av dem er svært nærme Kongsvinger med god tilgjengelighet for publikum. Vi tenker da på Kirkenær og Opaker-etappene. På Rådhusplassen i Kongsvinger sentrum vil publikum ikke bare få et glimt av rallybilene, men også førerne når de skal ha lunsjpause og bilene strigles.
Krysser grensen
Smuglerne over grenseovergangene øst for Kongsvinger har nok sjelden hatt slik fart som deltagerne i Rally Sweden vil ha når de inntar Norge fredag 10. februar. Løpets andre fartsetappe, Mitandersfors, starter i Sverige og har innkomst i Norge. Når den kommer in i Norge skal det kjøres på deler av den kjente Varaldsskogen-etappen fra Rally Finnskog. På svensk side går etappen like utenfor husveggen på Petter Solbergs herregård. Etappen er totalt 27,07 km og det aller meste av etappen ligger på norsk jord.

SS3 kl. 09.28 og SS6 kl. 12.48 Opaker, 20.17 km
Opaker-etappen ble en suksess under Rally Norway. NAF Motorsport Asker & Bærum har ansvaret for etappen som har en sving ute på jordet ved Opaker Gård der det er fine publikumsmuligheter. Etappen er 20,17 km lang, og stater ved vei 210 på vestsiden av Glomma sør/vest for Kirkenær. Det kjøres på ganske smale skogsveier enkelte steder, men det er også raske partier. Etappen har også vært brukt i Rally Finnskog, da under navnet Skaraberget. Da fiukk Thomas Rådström en sving oppkalt etter seg, etter at han kjørte av veien på nettopp i det som nå heter «Rådström-svingen».
Svenske P-G Andersson sjokkerte for øvrig verdenseliten da han kjørte inn til bestetid på denne etappen under Rally Norway i 2009, i en innleid Skoda Fabia WRC.
Det er på Opaker Arena (Opaker Gård) det vil bli mest show og moro under denne etappen. Her kan man se bilene lenge i en sløyfe ute på et jorde før de går i mål på samme sted.
Ellers har man tilgang til etappen etter at deltagerne har kjørt ca. 1 km. Der har førerne fått opp tempoet og de kommer i en lang utforbakke mot et åpent område. Her kan publikum følge bilene lenge. Til denne plassen er det tilgang fra Rv 200.
Fra Rv 372 kan man ta seg inn på etappen etter at om lag 4 km er kjørt. Der kjøres det også i et åpent felt med blant annet en rask høyresving.
Opaker Gård tar man seg til via Rv 210.

SS4 kl. 10.03 og SS7, kl. 13.23, Kirkenær, 7.10 km
Etappen langs flomvollen mellom vei 20 og Glomma i Kirkenær med en kjempesuksess i Rally Norway. Det er KNA Solør Motorsport som har ansvaret for etappen. I 2007 var det 25 000 tilskuere på plass på «verdens lengste rallytribune», og så mange har aldri tidligere eller senere vært samlet på Kirkenær. Veien det kjøres på faktisk bygd kun for rally, og var ganske gjengrodd før årets løp. Men en iherdig innsats av lokalbefolkningen gjorde at veien igjen ble klar for rally. Etappen er 7,1 km lang.

hopp-hirvonen500.jpg


På Kirkenær arena er det et skikkelig hopp, og der vil det bli mye moro hele dagen. Mikko Hirvonen har for øvrig rekorden med 42 meter på hoppet fra Rally Norway i 2009. Mellom de to gjennomkjøringene blir det traktorcross ved hoppet. Det vil også være oppvarmet publikumstelt, og det blir After Rally Pub med live musikk fra klokken 14.00 ved hoppet. Ved mål vil det være speaker-tjeneste.
Det er store parkeringsområder tett ved den 4 km lange rallytribunen, og maksimalt 200 meter å gå fra bilen til arenaen.

SS5, kl. 10.38 og SS8, kl. 13.58, Finnskogen, 20.97 km
Finnskogen er en klassiker fra Rally Norway, og KNA Kongsvinger har ansvaret for denne etappen. Etappen ligger mellom Kirkenær og Svullrya. Kjøres fra nord mot sør, og starter ved Skasenden tett inntil vei 201. Etappen er 20,97 km lang. Det er laget et publikumsområde, og det er på Stampetorpet, helt i sørspissen av etappen.

Service på Kongsvinger
Etter at Finnskogen er kjørt første gang er det remote service på Rådhusplassen i Kongsvinger sentrum. Det er NAF Motorsport Oslo som har ansvaret for service.
Rådhusplassen på Kongsvinger er en kjent rallyplass der start og mål i Rally Finnskog har vært mange ganger. På en remote service er det ikke mye man har mulighet til å gjøre. Kun små justeringer og reparasjoner samt dekkbytte. Her kan man komme tett innpå både biler og førere, og det er ventet mange tilskuere til Rådhusplassen. Både barnehagebarn og skoleunger kommer til å trekke mot serviceplassen.

Billetter til enkeltetapper kan kjøpes ved etappene på løpsdagen. Dagsbilletter, rallypass for hele helgen og program til løpet kan kjøpes hos NBFs sekretariat på Bryn i Oslo, på Statoil-stasjoner, eller via internett www.rallysweden.com

Norske deltagere
Petter Solberg (NOR)/Chris Patterson (GBR), Ford Fiesta WRC
Mads Østberg (NOR)/Jonas Andersson (SWE), Ford Fiesta WRC
Henning Solberg (NOR)/Ilka Minor (AUT), Ford Fiesta WRC
Eyvind Brynildsen (NOR)/Cato Menkerud (NOR), Ford Fiesta WRC
Andreas Mikkelsen (NOR)/Ola Fløene (NOR), Skoda Fabia S2000
Marius Aasen (NOR)/Veronica Engan (NOR), Ford Fiesta S2000
Pontus Tidemand (SWE)/Jørgen Nordhagen (NOR), Skoda Fabia S2000
Anders Grøndal (NOR)/Trond Svendsen (NOR), Subaru Impreza (Gr. N)
Jim Roger Haugom (NOR)/Stig Rune Skjærmoen (NOR), Subaru Impreza (Gr.N)
Stein-Erik Brynildsen (NOR)/Vemund Leivestad (NOR), Mitsubishi Lancer Evo IX (Gr.N)
Frank Tore Larsen (NOR)/Torstein Eriksen (NOR), Ford Fiesta R2
Steve Røkland (NOR)/Kim Hjalmarsen (NOR), Ford Fiesta R2
TIDSSKJEMA FREDAG 10 FEBRUAR
SS 2 MITANDERSFORS kl. 08:04
SS 3 OPAKER 1 kl. 09:28
SS 4 KIRKENÆR 1 kl. 10:03
SS 5 FINNSKOGEN 1, kl. 10:38
REMOTE SEVICE KONGSVINGER kl. 11:44
SS 6 OPAKER 2, kl. 12:48
SS 7 KIRKENÆR 2, kl. 13:23
SS 8 FINSSKOGEN 2, kl. 13:58
SS 9 TORSBY, kl. 16:05
SS 10 KARLSTAD SUPER SPECIAL STAGE 2, kl. 19:20