Rallycross-NM innledes på Bollandsmoen

Bilsportens sommersesong er i gang, og kommende helg sparkes årets rallycross-NM i gang med første runde på Bollandsmoen på Ler i Trøndelag.

 

NMK Melhus er arrangør når rundt 85 deltakere samles på den tradisjonsrike Bollandsmoen som har vært NM-arena en rekke ganger. Arrangøren venter mange tilskuere, og det vil også bli mulig å følge NM-runden som TV-sending på www.direktesport.no

Det er de fire supernasjonal-klassene som har NM-status på Bollandsmoen. I tillegg er løpet første runde i den spennende og viktige norgescupen for juniorer, og for historisk klasse. Det skal kjøres fem NM-runder i år, og alle løpene er tellende i sammendraget.

Det er både nye førere og nye biler i flere klasser noe som gjør at spenningen er stor foran NM-åpningen.

I klassen for de minste bilene med motorer inntil 1600 ccm var det svært jevnt og spennende i kampen om edelt NM-metall til det siste i fjor.  Mats W. Marthinsen fra NMK Grenland var den som til slutt sikret gullet med sin VW Polo. Han er tilbake til helgen for å forsvare sin NM-tittel, fortsatt i VW Polo.
Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport tok sølvet i fjor, og satser i år på EM. Han kommer derfor ikke til start, men vil bli å se i Trøndelag og på Lånkebanen 17.-18. juni da det kjøres VM- og EM-runde.
Andrine Rafoss fra NMK Konsmo kjørte inn til bronse i fjor, kun to poeng fra sølvet. Hun stiller på Bollandsmoen i sin Citroën DS3, og må regnes blant favorittene. Hun vant første NM-runde i fjor.
Jens Hvaal fra NMK Grenland har tatt steget fra juniorklassen og opp til denne klassen, og vil også bli en sterk utfordrer til helgen. Hvaal satser også på EM i år i sin Peugeot.
Per-Magne Svardal fra NMK Konsmo i VW Polo, Anders Hansen fra KNA Indre Ytre Østfold i Audi A1, Robin Bakke Andresen fra NMK Trøgstad i OIpel Corsa og Sebastian Høidalen fra NMK Grenland i Ford Fiesta er andre førere å se opp for i NM-åpningen.

I klassen inntil 2000 ccm er 12 førere påmeldt til NM-åpningen. Fjorårets sølvvinner, Sigurd Erik Egeland fra NMK Kvinesdal i Mazda er blant disse. Trond Simen Larsen fra NMK Konsmo var fjerdemann i NM i fjor, og er tilbake i sin Mazda. Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal, også han i Mazda, skal en også se opp for til helgen.
Opp fra juniorklassen kommer Torjus Svenneby fra NMK Trøgstad i Ford Fiesta. Han vant norgescupen for junior i fjor, og vil helt sikkert komme til å hevde seg godt i sin nye klasse.

I klassen til og med 2400 ccm er det svært mange av de beste i fjor som fortsatt er med. Andreas Tveter fra NMK Aremark var sølvvinner i fjor, og kommer igjen med sin Volvo C30. Fjorårets bronsevinner, Kenneth Hansen fra KNA Varna, stiller også igjen med sin Volvo S40. Fjerdemann i fjor, Petter Leirhol fra NMK Valdres er også på plass med sin BMW M3.
I BMW kommer også en svært spennende og ny fører i denne klassen, Thomas Bryntesson fra NMK Trøgstad. Thomas har enormt med erfaring og har blant annet konkurrert internasjonalt med supercar. Nå satser han på NM og vil nok bite godt fra seg.

I supernasjonal-klassen med de største motorene, over 2400 ccm, stiller tittelforsvarer Simen Engsvik fra NMK Trøgstad også i år i sin VW Polo. Han fikk kamp av Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen i fjor, og også Emil er tilbake i år i sin Audi. Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport har vært med i toppen av denne klassen en årrekke og var fjerdemann i fjorårets NM. Han er også på plass med sin Mercedes. Knut Ove Børseth fra arrangørklubben NMK Melhus er også på plass med sin Ford Fiesta. Han endte på 5.plass i fjor. Jørgen Syversen fra NMK Aremark i Ford Fiesta er også på plass, kanskje for å forbedre sin 6.plass fra fjorårets mesterskap.

Juniorer
I tillegg til NM-klassene kjøres også årets første runde av norgescup for junior, for førere fra 16 til 21 år. Her deltar 14 av bilsportens unge talenter. De to beste i denne cupen i fjor, Torjus Svennby og Jens Hvaal har tatt steget videre i år. Fjorårets tredjemann, Johannes Rafoss fra NMK Grenland er imidlertid på plass med sin Honda. Markus Røsrud fra NMK Gardermoen har allerede testet formen i det tyske rallycrossmesterskapet, og er på plass på Bollandsmoen med sin Honda.

Det er nye førere i klassen også og en av de spennende er Tobias G. Spangen fra NMK Hamar. Han vant talentkonkurransen Bilsporttalentet i fjor, er dobbel norgesmester i crosskart og har vunnet NMKs landsfinale i bilcross for juniorer. Nå tar han steget opp i rallycross i en Peugeot.

 

 

 

 

Historisk
Norgescupen i rallycross for historiske biler innledes også til helgen. Her er

11 førere påmeldt. Blant disse er fjorårets vinner Bjørn Egil Dalen fra NMK Fluberg i VW 1303. Andre- og tredjemann i fjor, Marius Sannerhaugen fra NMK Gardermoen i VW og Arnfinn Bergseng fra NMK Fluberg i Ford Escort er også på plass.
Det er flere kjente navn med stor erfaring fra norsk bilsport i denne klassen. Torfinn Heller, tidligere rallyførere på høyt nivå er blant disse kommer til start med sin nybygde Volvo PV.

 

NM-runden på Bollandsmoen kjøres over to dager. På lørdag kjøres de tre første innledende omgangene, og på søndag kjøres fjerde omgang samt finaler.

Det blir TV-sending fra løpet på www.direktesport.no

 

Klasser på Bollandsmoen
Supernasjonal t.o.m 1600 𝑐𝑚3
Supernasjonal t.o.m 2000 𝑐𝑚3
Supernasjonal t.o.m 2400 𝑐𝑚3
Supernasjonal over 2400 𝑐𝑚3
Rallycross Junior
Rallycross Historisk

 

På Bollandsmoen vil det bli kjørt trening og tre innledende omganger for alle klasser på lørdag.
På søndag kjøres fjerde innledende omgang samt finaler.

På lørdag starter 1. omgang kl. 11.00 og på søndag starter 4. omgang kl. 09.00.

 

Digital oppslagstavle (app): Sportity, passord: NMRCMelhus23

Banen:                      Banen er 850 meter lang. 40% grus, 60% asfalt
Beliggenhet:           Fremovegen 521, 7234 LER

Poengstillingen NM 2022:
Poengstilling 2022 – Norsk bilsport

Arrangøren har egen Internettside med startlister etc. som finnes her:
NM/NC rallycross – NMK MELHUS

NM-reglement for rallycross:
Reglement for Norgesmesterskap Rallycross Supernasjonal 2023 – Bilsportboka

 

Årets NM-runder Supernasjonal
27.-28. mai NMK Melhus, Bollandsmoen
24.-25. juni NMK Gardermoen
12.-13. august KNA Solør Motorsport, Finnskogbanen
26.-27. august NMK Grenland, Grenland Motorsportsenter
16.-17. september Indre Østfold Motorsport, Momarken