Rallycross-NM innledes på Lånkebanen

Bilsportens sommersesong er i gang, og kommende helg sparkes årets rallycross-NM i gang med første runde på Lånkebanen i Stjørdal Trøndelag.

NMK Hell er arrangør når rundt 85 deltakere samles på den tradisjonsrike VM-arenaen på Lånke. Så sent som i fjor ble det kjørt VM i rallycross på banen, og den er av Europas aller mest populære baner.
Arrangøren venter mange tilskuere, og det vil også bli mulig å følge NM-runden som TV-sending på direktesport.no.

Det er de fire supernasjonal-klassene som har NM-status på Lånkebanen. I tillegg er løpet første runde i den spennende og viktige norgescupen for juniorer, og for historisk klasse. Det skal kjøres fem NM-runder i år, og alle løpene er tellende i sammendraget.

Det er både nye førere og nye biler i flere klasser noe som gjør at spenningen er stor foran NM-åpningen.

I klassen for de minste bilene med motorer inntil 1600 ccm har fjorårets mester, Jens Hvaal, valgt å prioritere internasjonal kjøring i år, men vil dukke opp i enkelte NM-løp. Mats W. Marthinsen fra NMK Grenland i VW Polo tok bronse i fjor, og er med også i år. Per Magne Svardal endte på 4.plass i fjor, og NMK Konsmo-føreren stiller også til helgen i sin VW Polo.

I klassen inntil 2000 ccm var det utrolig jevnt og spennende til siste meter i fjorårets mesterskap. Mester ble Andreas Myhre fra NMK Valdres som avanserte fra 3. plass til laurbærkrans i siste NM-runde. Han vil i år bli å se i klassen over 2400 ccm. Men han må stå over NM-åpningen ettersom bilen hans ikke er helt klar ennå.

Sigurd Erik Egeland fra NMK Kvinesdal i Mazda RX7 tok sølv i fjor, og han er plass også på Lånke til helgen som en av favorittene i denne klassen.
Det er mange utfordrere i denne klassen, som Guttorm Lindefjell, Torjus Svennby, Lasse Aaberg, Trond Simen Larsen og Åsmund Holten for å nevne noen.

I klassen til og med 2400 ccm var det også svært jevnt i kampen om NM-medaljer i fjor. Petter Leirhol fra NMK Valdres var den som stakk av med NM-gullet til slutt i sin BMW M3. Han er med også i år.
Sølvvinner i fjor var Thomas Bryntesson fra NMK Trøgstad i BMW M3. Fjorårets bronsevinner, Mathias Minge fra NMK Aremark i Ford Puma er med også i år.

I supernasjonal-klassen med de største motorene, over 2400 ccm stiller fjorårets mester Simen Engsvik fra NMK Trøgstad også i år med sin VW Polo. Fjorårets sølvvinner, Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen er også med sin Audi.
Andre favoritter i årets sesong er Herbjørn Haug som var fjerdemann i fjor, Marcus Myhrseth, Knut Ove Børseth, Jonas Dalseth Jacobsen, Ole Henry Steinsholt og Hans-Jøran Østreng.

Juniorer
I tillegg til NM-klassene kjøres også første runde av norgescup for junior, for førere fra 16 til 21 år. Her finner vi rallycrossens unge talenter, morgendagens helter.  15 juniorere er påmeldt på Lånke, og alle de tre beste i fjorårets cup er på plass.
Vinner i fjor var Markus Røsrud fra NMK Gardermoen med Honda. Andremann var   Johannes Rafoss fra NMK Grenland i Honda. På tredjeplass fulgte Tobias G. Spangen fra NMK Hamar. Spangen vant Bilsportforbundet prestisjekonkurranse Bilsporttalentet i fjor. Alle disse tre er på plass på Lånke til helgen.

NM-runden på Lånke kjøres over to dager, med trening og tre innledende omganger lørdag. Siste innledende omgang samt finaler kjøres på søndag.