Rallyfører Anders Kjær får drømmesjanse

a_kjaer_450.jpgOm alt klaffer kan Anders Kjær (23) fra NMK Larvik få delta i seks VM-runder i rally neste år i en topptrimmet bil uten kostnad. Denne uken skal første nåløye på veien passeres i Finland.

På onsdag og torsdag denne uken må den ambisiøse rallyføreren fra Larvik passere første nåløye i talentkonkurransen Pirelli Star Driver. Da deltar han i den nordeuropeiske kvalifiseringskonkurransen i Finland. Går han videre derfra skal han kjempe sammen med 21 andre håpefulle rallytalenter under 26 år om å bli to av de fem på verdensbasis som får drømmemuligheten neste år.

-Dette er en stor mulighet for meg, så jeg satser maksimalt sammen med kartleser Trond Svendsen. Vi har forbedret oss så godt vi kan før konkurransen i Finland, men jeg er spent på hvordan det hele vil være, og hva som vil være viktig for å imponere juryen, sier Anders Kjær.

Det er nemlig ikke bare rallykjøring de åtte deltagerne i Finland skal måles i. De skal gjennom en fysisk test og de skal intervjues av juryen. De skal dessuten vise at de kan forberede seg skikkelig under gjennomkjøringen av en ukjent fartsetappe, det vil si lage såkalte noter. De skal også vise at de har orden på teamet sitt og at mekanikere fungerer også videre.

Det er det internasjonale bilsportforbundet (FIA) som står bak konkurransen, og i Europa er det fire kvalifiseringskonkurranser før den endelige europeiske finalen i september. I denne finalen er premien deltagelse i seks VM-runder i 2010 uten kostnad for de to beste.

Anders Kjær og hans kartleser Trond Svendsen er tatt ut av Norges Bilsporforbund til å delta i kvalifiseringen for landene Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Latvia, Litauen, Estland, England og Irland. Konkurransen avvikles i forkant av det finske VM-løpet Rally Finland som stater torsdag kveld. De fem beste fra denne konkurransen er kvalifisert til den europeiske finalen i Freistadt i Østerrike 19-20. september.

Av de 10 nasjonene som har hatt mulighet til å ha med deltagere i Finland vil følgende åtte delta:
Irland, Keith Cronin, Mitsubishi Lancer Evolution IX
England, Kris Hall, Ford Fiesta ST
Latvia, Maris Neiksans, Mitsubishi Lancer Evolution IX
Litauen, Vytautas Svedas, Mitsubishi Lancer Evolution IX
Norge, Anders Kjær, Subaru Impreza WRX STi
Sverige, Victor Henriksson, Ford Fiesta ST
Finland, Joonas Lindroos, Honda Civic Type R
Estland, Ott Tänak, Subaru Impreza STI

Som nevnt er det flere områder de åtte førerne skal testes på under konkurransen på onsdag og torsdag. På onsdag er det fysisk test, intervju med juryen, presentasjon av deltagerne for media og pressekonferanse samt trekking av startnummer.

På torsdag er det gjennomkjøring og skriving av noter, teknisk kontroll og ikke minst kjøring. Det skal kjøres to forskjellige etapper som begge skal kjøres to ganger. Klokken 18.00 på torsdag blir juryens avgjørelse bekjentgjort i pressesenteret til Rally Finland i Jyväskylä.

I tillegg til fem førere fra hver an de fire europeiske kvalifiseringene, kommer også to førere fra Sør Amerika til finalen i Østerrike i september. Dermed blir det 22 førere som skal kjempe om å bli de to som får delta i seks VM-løp i klassen gruppe N eller S2000 neste år. I tillegg skal det plukkes ut en fører fra hver av regionene, Midt Østen, Asia og Afrika.