Røkland ble Smådølkonge for første gang

S_Rokland_15_Numedal
Etter en flott andreplass i Junior EM løpet Rally Liepaja i Latvia for to uker siden skulle den regjerende Norgesmesteren Steve Røkland og hans Britiske kartleser James Aldridge kjøre sin Peugeot 208 R2 inn til seier i helgens NM runde Numedalsrally.

Rallyet som feiret 25 års jubileum kunne friste deltagerne med ca 10 mil med høy fart fordelt på 8 etapper, deriblant den legendariske Smådøla etappen som skulle kjøres to ganger, en gang oppover og en gang nedover, som vanlig blir det kåret ”Smådalakonger” ved at man legger sammen tidene fra disse to etappene.

 

Dagen startet med et greit tempo på den første etappen med en andretid blant de internasjonale bilene med tohjulstrekk, raskest var Kongsvinger karen Ole Christian Veiby med en Citröen DS3 R3T, dette er en bil identisk med den som i år blir brukt i Junior VM og er ganske lik Steves Peugeot bortsett fra at denne har en 1600 ccm turbomatet motor mens R2 bilene har samme kubikk men uten turbo.

– Det er litt forskjell på våre biler men i rally har ikke effekt alt å si, Ole Christian har blitt en dyktig fører som har et meget godt støtteapparat rundt seg og han kjører veldig fort sier Steve.

 

Første tur oppover Smådøla skulle kjøres som SS2, her setter Steve og James en meget god tid og vinner klassen med 6.1 sek. Denne tiden holdt også til en sjetteplass på totallisten, avstanden mellom de to første er nå 3.1 sek, en meget godt start på løpet før de skulle inn på dagens første service hvor bilen ble sett over av dyktige mekanikere.

 

Etappe nummer tre og fire gikk sør for rallysentrum Rødberg, her var det nok en gang tette fighter mellom de raskeste og etter den femte etappen som var den samme som SS1 var avstanden mellom Steve og Veiby kun 0.6 sekunder i Steve sin favør før de kjørte inn til dagens andre og siste service.

 

Løpet skulle avsluttes med etappene 6, 7 og til slutt SS8 Smådøla sydover. På etappe 6 og 7 hadde Veiby et bra tempo og var for første gang siden SS1 oppe i tet igjen, Steve var inne på en god andreplass 7.4 sek bak og med nestemann i klassen 25 sekunder etter. For å vinne løpet måtte Steve slå Ole med mer enn 7.4 sek på den siste og krevende 26km lange Smådøla sydover og etter ca 20 km var 4 sekunder tatt igjen så dette kunne bli tett, men plutselig rundt en sving får de se bakenden på en DS3 som står ute i brøyta, Ole som startet foran Steve har kjørt av og står skikkelig fast i snøen og derimot er denne kampen over, Steve holder fokus og kjører inn til mål på en 7.tid totalt.

– Utrolig kjedelig for Ole å kjøre av på siste etappen, jeg vet akkurat hvordan det føles ettersom jeg for to år siden gjorde akkurat det samme i Rally Sørland, men når det er sagt så må jeg si meg meget godt fornøyd med egen innsats denne helgen, tempoet er høyt og marginene er små, selv har jeg hatt en problemfri gjennomkjøring uten noe tilbud i det hele tatt sier Steve.

 

Steve og James vinner NM klassen for internasjonale biler med 2wd, de blir også nr 7 totalt i løpet noe som også er raskeste ekvipasje med 2wd uansett klasse, nok et sterkt resultat som i tillegg for første gang blir kronet med tittelen «Smådølkonge 2015» for internasjonale biler med 2 hjulstrekk.

 Foto:Harald Olsen