Seier til Bryntesson

T_Bryntesson_16_06_1
Under Rallycross-SM i Arvika knep hemmateamet JC Raceteknik både första och tredje plats. Thomas Bryntesson och Joachim Hvaal var de förare som slutade på pallen, medan William Nilsson och Sondre Evjen hade en kämpigare tävling.

– Det var en perfekt dag för mig och jag vann alla mina heat, semin och finalen. Det var verkligen en härlig seger, säger den värmländske segraren Bryntesson.

Under lördagen ekade motorljuden över Arvika när den andra SM-deltävlingen gick av stapeln på Westombanan. RallyX Nordic arrangeras av STCC och i Lites-klassen fick den värmländska JC Raceteknik-föraren Thomas Bryntesson ännu en gång kliva högst upp på pallen, med teamkollegan Joachim Hvaal på sin vänstra sida. Teamchefen Joel Christoffersson är nöjd med teamets prestationer.
– Thomas var obesegrad och snabbast hela helgen och det var en riktigt bra tävling för hans del. Han gjorde ett bra jobb i finalen. Jocachim gjorde också en stark insats för att ta sig till pallen, men jag tror han är lite trött på tredjeplatser nu. Vi ska pusha honom hårt för att hjälpa honom klättra ännu högre nästa tävling, säger Christoffersson.
Den ena semifinalen rödflaggades efter fem varv och kördes om.
– Semifinalerna var en enda röra eftersom banan hade vattnats för mycket innan. Alla förare blev rejält överraskade. William visade upp en otrolig hastighet, han visade verkligen hur snabb han kan vara. Men han hade en tuff kamp med en annan förare och svartflaggades av domarna för närkontakten.
För den unge norrmannen Sondre Evjen var tävlingen debut i RallyX Nordic.
– Sondre visade upp en bra fart, men slutade med en punktering och rullning i semifinalen. Bilen behöver en hel del jobb, men den kommer utan problem att vara klar för start nästa vecka.

Under säsongspremiären av RallyX Nordic gick Töcksforskillen Thomas Bryntesson genom tävlingen helt obesegrad. Så blev även fallet denna gång.
– Det var en perfekt dag för mig och jag vann alla mina heat, semin och finalen. Det var verkligen en härlig seger. Det känns skönt att få komma igen så här efter den lite tuffa helgen i Lydden Hill förra veckan, säger Bryntesson.
I förra helgens RX Lites Cup i England fick Bryntesson känna på motgångar. I ett av heaten kom han inte till start, vilket gjorde att han startade från sista spår i finalen. Trots det gjorde han en suverän uppkörning och slutade tvåa.
–  Under finalen i Lydden Hill märktes det att jag hade bra fart, så jag tog med mig den till Arvika. Det blev en perfekt tävling idag och poängen var verkligen viktigt för mästerskapet. Jag utökade min ledning och har tretton poäng till föraren bakom, så det känns bra.
Säsongen har varit en framgångssaga, men fyra segrar och en andraplats.
– Det har verkligen varit en fantastiskt säsong så här långt, bortsett från när jag inte kunde starta i ett heat under Lydden Hill. Allt annat har fungerat kanon och jag ser fram emot nästa tävling.
J_Hvaal_16_06
Joachim Hvaal, Larvik, tävlar i både RallyX Nordic och RX Lites Cup. Under lördagen knep han säsongens tredje bronsmedalj, och klättrar upp till en total femteplats i mästerskapstabellen.
– Jag är nöjd med tredjeplatsen. Det var ingen stor dramatik i finalen och jag låg trea från start till mål, säger Hvaal.
Dagen började kämpigt för honom, då han hade tekniska problem.
– Det gick ganska bra i slutet av dagen, men tävlingen startade rätt tufft för mig då jag hade tekniska problem under den fria träningen. Första och andra omgången gick bra, men i den tredje fick jag tråkigt nog en punktering.
Semifinalen höll på att få ett tråkigt slut, men Hvaal räddade upp situationen.
– I sista kurvan i semifinalen rullade jag nästan. Ärligt talat gjorde jag en dålig start i semin men körde upp mig till andra plats, vilket jag är väldigt nöjd med eftersom det gav mig ett bättre startspår i finalen.

Skånska William Nilsson hade en lyckad inledning på tävlingen med två heatsegrar och en andraplats i grundomgången.
– Självklart är jag lite besviken över en missad finalplats, men ännu en gång har jag höjt min lägstanivån. Jag är nöjd över grundomgången och att jag fick bästa startspår i den andra semifinalen. Hade jag kommit till finalen skulle det räckt långt, säger Nilsson.
I semifinalen var Nilsson startsnabbast, men den nyvattnade banan gjorde att han gled ut i gruset och föraren bakom passerade. Några kurvor senare försökte Nilsson ta tillbaka ledningen.
– Jag kände mig snabbare än honom. Tanken var att komma förbi så fort som möjligt och köra i mitt tempo. Vi fick närkontakt och jag svartflaggades. Det gäller att köra om ännu fortare nästa gång så att sådant här slipper hända. Men det är såhär rallycrossen fungerar och jag ska komma tillbaka ännu starkare nästa tävling.
Under premiärtävlingen i Skövde hade Nilsson problem med handbromsen och lite kämpiga starter, trots det slutade han fyra. Men i Arvika fungerade både bil och körning fint.
– Den här gången var på hugget redan från start och jag hade bra rytm i körningen. Banan är väldigt teknisk och det är otroligt viktigt att hålla linjerna. Ett misstag på Westombanan kostar mycket tid.
Nästa tävling på schemat blir den tredje SM-deltävlingen, som körs i Strängnäs 28 juli.
– Jag är revanchsugen och de som är framför mig får se upp, för jag är bakom dem och nosar. Inget få sätta stopp för mig, säger Nilsson med ett skratt.

För Sondre Evjen, Ål, blev tävlingen den första i RallyX Nordic. Han har tidigare tävlar i RX Lites Cup, men kommer från och med Arvika göra teamet sällskap även i SM-serien.
– Jag var inte i topp när det gäller tempot, men när jag fick lite fritt utrymme i semifinalen tog jag kurvorna bättre än jag gjort tidigare under dagen, säger Evjen.
Tävlingen fick ett tråkigt slut och Evjen avslutade på taket i semifinalen.
– Jag trodde verkligen det skulle gå bra. Men efter hoppet landade jag lite fel och fick en punktering. Jag tappade mycket fart och försökte hålla mig framför Westlund. Men det var omöjligt och slutade med att jag rullade.
Evjen debuterade under vintermästerskapet RallyX on Ice och tävlingen på Westombanan blir säsongens fjärde.
– Det var bra att ha mer tid i bilen och jag har sett fram emot att möta nya förare. Idag blev det ännu en tävling på en ny bana, och med andra däck. Det var en okej dag, men jag gjorde några misstag som kostade placeringar.

Resultat i Arvika 
1. Thomas Bryntesson
2. Tobias Brink
3. Joachim Hvaal
4. Santosh Berggren
5. Tejas Hirani
6. Jonathan Walfridsson
7. Simon Olofsson
8. Alexander Westlund
9. William Nilsson
10. Thomas Holmen
11. Sondre Evjen

Resultat i RallyX Nordic, efter två deltävlingar
1. Thomas Bryntesson 60 p
2. Tobias Brink 47 p
3. Tejas Hirani 41 p
4. Simon Olofsson 37 p
5. Joachim Hvaal 31 p
5. William Nilsson 31 p
7. Thomas Holmen 26 p
8. Santosh Berggren 25 p
9. Alexander Westlund 22 p
10. Jonathan Walfridsson 18 p
11. Oliver Eriksson 17 p
12. Mattias Jiervelius 10 p
13. Sondre Evjen 9 p