Sekunddrama for Andreas Mikkelsen

a_mikkelsen_sanremo2.jpgEn fornøyd Andreas Mikkelsen kjørte inn til en sterk andreplass i Sanremo Rally – et løp som på forhånd var ansett til å være ett av hans svakeste i årets Intercontinental Rally Challenge (IRC). Han var bare 1,5 sekund fra å vinne det klassiske asfaltrallyet, og det oppsiktsvekkende gode resultatet er å regne som en seier for Škoda UK Motorsport Fabia S2000-føreren.

Med Ola Fløene i kartleserstolen, ledet Andreas løpet tre ganger underveis, og han vant fire farstetapper.

Det var teknisk krevende etapper, høyt oppe i fjellene over den italienske rivieraen, som ventet deltakerne. Mange av etappene var kjent for flere av førerne. Men ikke for Andreas. Han deltok for andre gang i Sanremo Rally. Etter å ha ledet de tre siste rundene av IRC, kom nordmannen til Sanremo i toppform – og viste umiddelbart at tempoet var på plass. Han vant åpningsetappen, og holdt ledelsen mesteparten av første dag. Han vant like godt fire av de seks første etappene. Men det var uhyre jevnt hele veien, og Andreas sin ledelse på 4,5 sekunder etter SS6, var den største ledelsen under hele løpet!

Fredagens siste etappe, på 44 kilometer, var løpets lengste, og ble kjørt i mørket. Den 22-år gamle Skoda-føreren kom i mål på 29.42,9, til tross for et møte med det lokale dyrelivet. Etter første dag hadde han lagt seg på andreplass, 2,7 sekunder bak Freddy Loix (Škoda) – et perfekt utgangspunkt før lørdagens avsluttende etapper. Dermed var det Loix som var første bil på veien.

Den siste dagen av rallyet ble en dramatisk og tett affære, hvor Andreas på nytt overtok ledelsen etter åpningsetappen (SS8). Loix krasjet og måtte bryte på SS11, slik at bare 0,3 sekunder skilte Andreas og Thierry Neuville før den siste etappen (SS13).

Andreas ga alt for å vinne, og kjørte i mål på etappen 9,1 sekunder raskere enn ved første gjennomkjøring. Likevel holdt det ikke. Han måtte se seg slått av Neuville med fattige 1,5 sekund etter nesten to timer og tyve minutter med fullfarstkjøring. Andreplass er likevel et fantastisk godt resultat.

– Jeg er veldig fornøyd med prestasjonen og resultatet i Sanremo Rally. Før sesongen vurderte jeg dette løpet for å være mitt svakeste rally, fordi mange av konkurrentene kjenner etappene og de tekniske krevende veiene så godt. At jeg likevel skulle klare å lede gjennom store deler av løpet, og kjempet om seieren med asfalteksperter som Freddy Loix og Thierry Neuville, er langt mer enn hva jeg hadde forventet. Derfor er andreplass som en seier for meg, sier Andreas.

– Hele teamet har gjort en fantastisk jobb i helga, og innsatsen har vært 100 prosent fra start til mål. Vi gleder oss til å kjøre neste IRC-runde i Skottland, som jo er teamets hjemmebane. I utgangspunktet ser jeg på det løpet som ett av våre sterkeste, legger han til.
RACMSA Rally of Scotland (7.-9. oktober) vil også være ekstra viktig i poengsammendraget. Poengsystemet er nemlig slik at runden i Skottland er verdt 1,5 ganger mer enn de andre løpene så langt i sesongen.

Totallisten i Sanremo Rally
1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Peugeot 207 S2000) … 2. 19.57,8
2. Andreas Mikkelsen / Ola Fløene (Skoda Fabia S2000) …. +1,5 sek
3. Bryan Bouffiers / Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) …. +16,0 sek
4. Jan Kopecký / Petr Starý (Skoda Fabia S2000) …. +1.09,1
5. Bruno Magalhães / Paulo Grave (Peugeot 207 S2000) …. +1.26,0
6. Alessandro Perico / Fabrizio Carrara (Peugeot 207 S2000) …. +3.47,8
7. Umberto Scandola / Guido D’Amore (Ford Fiesta S2000) …. +4.05,9
8. Pierre Campana / Sabrina de Castelli (Peugeot 207 S2000) …. +4.28,0

Sammendraget i IRC etter 9 runder
1. Kopecky … 128 poeng
2. Loix
= Neuville … 103
4. Hänninen … 98
5. Bouffiers … 88
6. Mikkelsen 74
7. Wilks … 47
8. Gardemeister … 36