Solberg forsvarte sølvplassen mot alle odds

Seks dager etter operasjon av et brukket krageben, gjorde Petter Solberg alle odds til skamme og forsvarte sin sølvmedaljeplass i rallycross-VM med å kjøre inn til en utrolig fjerdeplass på den legendariske Estering-banen søndag.

 

Normalt tar det minst seks uker på å lege et brukket krageben. Flere leger anså det som umulig for Volkswagen-føreren å kjøre helgens VM-løp bare seks dager etter operasjonen i Göteborg.

 

– Men doktor Klas-Göran Gravander var optimist fra begynnelsen og mente at vi kunne klare det. Det var min egen beslutning å prøve, men jeg ville aldri ha klart dette uten legen. Etter ulykken i Riga var jeg sikker på at sesongen var over for min del. Å komme tilbake på denne måten er helt utrolig. Å komme hit og prestere bare noen dager etter operasjonen, er en stor, stor seier for meg selv, familien min og teamet mitt, sier Petter Solberg.

 

Etter fire imponerende innledende omganger, der han vant de siste to, var nordmannen klar for pole position i semifinalen. Også den vant Solberg i overlegen stil. I finalen var han først ut fra start, men mistet ledelsen i første sving, og han måtte kjempe hardt for fjerdeplassen til slutt.

 

I VM-sammendraget krympet forspranget til løpsvinner Mattias Ekström til ett poeng. Om fem uker avgjøres VM-sølvkampen i sesongens siste løp i Sør-Afrika. Medalje individuelt er så å si sikret for Solberg etter at tidligere rallyrival Sebastien Loeb ble slått ut i semifinalen søndag.

 

– Jeg har gjennom hele helgen vært litt bekymret for å havne i en ny smell. Det var noen små berøringer utpå banen underveis, men ingen store nok til at det var noen krise. Finalen i seg selv var ikke bra kjørt, men jeg tenker ikke på det nå. Helgen har vært en fantastisk opptur uansett. Jeg er utrolig stolt over prestasjonen, forteller Petter Solberg.

 

For to uker siden ble østfoldingen påkjørt under semifinalen i det latviske VM-løpet i rallycross. Han ble fraktet til sykehus, og omsider ble det påvist brukket krageben samt to bristede ribben. Etter hjemkomst til Sverige to dager senere, ble han operert i Göteborg sist mandag.

 

Teamkamerat Johan Kristoffersson avgjorde kampen om VM-tittelen for to uker siden. Også teammesterskapet sørget svensken for å lande for PSRX Volkswagen Sweden i sesongens tredje siste VM-runde. Søndag måtte Kristoffersson se seg slått ut i semifinalen for første gang denne sesongen.

 

– Det var ikke min helg denne gangen. Den utrolige suksessferden måtte ende en gang. Jeg er uansett superfornøyd med sesongen, og fortsatt gjenstår ett VM-løp. Denne helgen synes jeg tilhører Petter. Det han har gjennomgått er heroisk. Jeg har fulgt mye av det som er skjedd bak kulissene og sett hvor hardt han har jobbet for å få til dette. Det er rett og slett utrolig, mener Johan Kristoffersson.

 

Tyskeren Dieter Depping debuterte i en tredjebil for PSRX Volkswagen Sweden-teamet, og han kjørte inn ett VM-poeng (16.-plass i løpet), som akkurat ikke holdt til semifinalekjøring.

 

Sesongens siste VM-runde finner sted i sørafrikanske Cape Town 10.- 12. november.

 

Finaleresultater:
1) Mattias Ekström, Sverige 3.41,663
2) Timmy Hansen, Sverige 3.44,292
3) Toomas Heikkinen, Finland 3.45,380
4) Petter Solberg, Norge 3.48,531
5) Niclas Grönholm, Finland 3.49,752
6) Kevin Hansen, Sverige 4.29,902

Førermesterskapet:
1) Johan Kristoffersson, Sverige 286
2) Solberg 234
3) Ekström 233
4) Sebastien  Loeb, Frankrike 204
5) Andreas Bakkerud, Norge 179
6) Hansen 175

Teammesterskapet:
1) PSRX Volkswagen Sweden 496
2) Team Peugeot-Hansen 379
3) EKS 351