Solberg gir ikke opp medaljedrømmen

Et uheldig motorbytte før sesongavslutningen kan koste Petter Solberg en individuell medalje i rallycross-VM. Nordmannen nekter å gi opp og håper et perfekt løp i Sør-Afrika til helgen gir belønning.

 

Allerede er Solberg’s femte VM-gull i karrieren sikret med seier i teammesterskapet for annet år på rad. Stallkamerat Johan Kristoffersson har for lengst avgjort kampen om det individuelle VM-gullet i rallycross 2018. Intet er avgjort i kampen om medaljene bak den suverene svensken:

 

Audi-duoen Mattias Ekström (228 poeng) og Andreas Bakkerud (224) kjemper nærmest. Solberg (206) er 18 poeng unna medaljeplass, mens tidligere rallyrival Sebastien Loeb (205) også er innenfor rekkevidde til en plass på seierspallen.

 

– Det kommer ikke til å bli enkelt i det hele tatt. I utgangspunktet er det slik at dersom bare en av de tre konkurrentene mine om medaljer kvalifiserer seg til finalen, er det intet jeg kan få gjort. Men slike tanker skal jeg dytte unna, og jeg skal kun fokusere på mitt eget løp. Jeg skal gjøre alt jeg kan, og så får vi telle opp poeng til slutt, sier Petter Solberg.

 

Østfoldingens motor, den andre for sesongen, ble ødelagt i finalen i den tyske VM-runden for fem uker siden. Å sette inn en tredje motor i løpet av sesongen er lov, men koster et trekk på 15 VM-poeng.

 

Første halvdel av sesongen ble spolert mye på grunn av Solbergs lungesykdom, som omsider er på retrett. Generalprøven til sesongavslutningen i rallycross fikk 44-åringen i Spania for snaut tre uker siden, der han besto med glans og en tredjeplass i R5-klassen (kategorien under WRC).

 

– Sesongen har vært vanskelig for meg, både i bilen og utenfor. Midtveis i sesongen var det urealistisk at jeg i det hele tatt skulle kjempe om en medalje. Jeg er bare glad for å være med videre i dette selskapet. Rallyet i Spania ble en opptur på alle måter og en opplevelse som fortsatt gir mye positivt. Det betyr mye at vi allerede har avgjort teammesterskapet for annet år på rad. Jeg skal sørge for å nyte av det også mens vi er i Sør-Afrika, sier Petter Solberg.

 

Han kjører karrierens 60. VM-løp i rallycross og er en av kun fire førere som har kjørt samtlige runder. Bare én gang (Latvia 2016) har Solberg ikke kvalifisert seg til semifinale.

 

Den største favoritten til Sør-Afrika-seier er Johan Kristoffersson, som har vunnet ti av elleve løp hittil i sesongen – de siste åtte på rad. Den svenske rekordmannen er innstilt på å avslutte med stil.

 

– Man er aldri bedre enn sitt siste resultat, og jeg ønsker å overvintre med nok en seier. Samtidig er jeg innstilt på å hjelpe Petter som best jeg kan når den muligheten byr seg. Jeg ser fram til å nyte løpet ettersom alt er avgjort for egen del, sier Kristoffersson.

 

Skulle Johan Kristoffersson vinne også siste VM-runde i Sør-Afrika, tangerer han tidenes seiersrekke av formel 1-føreren Sebastian Vettel, som i 2013 vant ni VM-løp på rad.

 

Førerdata:

Petter Solberg (Norge)

World RX-starter: 60

World RX-seirer: 10

VM-titler i rallycross: 2

 

Johan Kristoffersson (Sverige)

World RX-starter: 52

World RX-seirer: 19

VM-titler i rallycross: 2

 

FIA World RX of South Africa:

2017-vinner: Johan Kristoffersson, Sverige

Runderekord: 40,393s (Johan Kristoffersson 2017)

Banelengde: 1,067 km

Asfalt/grus: 60% – 40%