Solberg håper lykken snur i Latvia

Alle gode ting er tre, håper Petter Solberg idet marerittbanen Bikernieki i Latvia står for tur i medaljekampen i rallycross-VM til helgen.

 

To ganger tidligere er VM blitt kjørt på hovedstadsbanen i Riga. Begge ganger har endt på verst tenkelig vis for den norske rallycrosstjernen.

 

* 2016: Siste fnugg av håp om en tredje VM-tittel på rad ble knust da Solberg for eneste gang i karrieren ble tildelt svart flagg (diskvalifisert) i innledende heat og ikke greide å kvalifisere seg til semifinale.

* 2017: Fra første startrekke i semifinalen ble Solberg påkjørt i første sving, sendt til sykehus med flere bruddskader og mistet grepet om VM-sølvet sammenlagt.

 

Fjorårets nedtur viste seg å være «hell i uhell» ettersom røntgenbildene fra sykehuset i Riga avslørte en alvorlig lungesykdom (sarkoidose), som den tredobbelte verdensmesteren fortsatt sliter med.

 

– Brukne ben er ille nok, og det var en enorm innsats som skulle til for å kjøre løp i Tyskland bare fire dager etter kragebensoperasjonen, men jeg har mye å takke ulykken for også. Sykdommen ville ikke ha blitt oppdaget så tidlig om det ikke hadde skjedd, sier Petter Solberg.

 

Tilstanden nådde bunnivå på forsommeren i år, men nå mener Solberg at tilstanden er på bedringens vei.

 

– Jeg føler meg stadig bedre. Legene ser framgang, og det samme merker jeg. Nå er det bare på tide at vi får til et godt løp på banen i Riga.

 

Stallkameraten Johan Kristoffersson leder rallycross-VM sammenlagt etter utrolige sju seirer på åtte løp hittil i sesongen. Den regjerende verdensmesteren avgjorde tittelkampen med seieren i Riga i fjor, og PSRX Volkswagen Sweden sørget samtidig for å avgjøre teammesterskapet.

 

– Jeg kommer aldri til å glemme den søndagen i Riga. De minnene har ført til at jeg gleder meg ekstra mye til løpet i år. Det blir nok spesielt å være tilbake på banen, men med en gang hjelmen er på og løpet er i gang, skal nye minner sankes. Jeg har fortsatt en jobb å gjøre i VM. Mesterskapet ser bra ut for min del, men intet er avgjort ennå. Vi har dessuten teammesterskapet å tenke på, sier Johan Kristoffersson.

 

Hans sju seirer i fjor og tangeringen hittil i år er rekord i rallycross-VM.

 

Svensken leder førermesterskapet med 59 poeng over toer Andreas Bakkerud. Ytterligere fem poeng bak ligger Petter Solberg på tredjeplass. Timmy Hansen, Mattias Ekström og Sebastien Loeb er også på skuddhold i medaljekampen.

 

PSRX Volkswagen Sweden leder teammesterskapet med 62 poeng over EKS Audi Sport. Ytterligere 13 poeng bak jager Team Peugeot Total.

 

Fire løp (Latvia, USA, Tyskland og Sør-Afrika) gjenstår av årets sesong. Løpet i Latvia starter med to kvalifiseringsomganger lørdag ettermiddag og fortsetter med to omganger, semifinale og finale søndag. Innledende omganger kan sees LIVE i sosiale medier (FIA World RX), og finalene vises LIVE på NRK1 fra klokken 14.00 (sendingen starter 13.00).

 

Førerdata:

Petter Solberg (Norge)

World RX-starter: 57

World RX-seirer: 10

VM-titler i rallycross: 2

 

Johan Kristoffersson (Sverige)

World RX-starter: 48

World RX-seirer: 16

VM-titler i rallycross: 1

 

FIA World RX of Latvia:

2017-vinner: Johan Kristoffersson (Sverige)

Runderekord: 48,894 (Johan Kristoffersson 2017)

Banelengde: 1,294 km

Asfalt/grus: 60% – 40%