Solberg søker lykken på hjemmebane

Suksessen i forrige runde gir Petter Solberg favorittstempelet før helgens VM-løp i rallycross. På Lånkebanen utenfor Trondheim skal den tredobbelte verdensmesteren forsøke å få til noe han aldri før har maktet; å vinne et VM-løp på hjemmebane.

 

Hell har ikke vært nådig mot Norges mest suksessrike bilsportsutøver. På fire forsøk har østfoldingen aldri greid å lande en seier. Nærmest var han i 2014 med annenplass.

 

– Det stemmer, jeg har aldri fått helt full klaff i Norge. Det samme gjelder neste VM-runde i Sverige. Derfor blir de kommende to VM-rundene ekstra viktige for oss. Det deles ut likt antall poeng i alle VM-runder i rallycross, men det viser seg ekstra vanskelig å sanke dem på hjemmebane, sier Petter Solberg.

 

Etter testing på Lånkebanen i april, tror Petter at han selv, teamkompis Johan Kristoffersson og PSRX Volkswagen Sweden-teamet hans har funnet nøkkelen til det norske «mysteriet».

 

– Jeg kommer ikke til å fortelle hva det er, men det er ingen hemmelighet at jeg har slitt med å få mine tidligere biler til å fungere på denne banen. Vi mener å ha funnet løsningen nå…

 

Vær så snill, Petter, fortell litt mer?

 

– OK, en liten ting, da. Både Johan og jeg kan kjøre litt mer selvsikkert i de lange svingene nå. Jeg er veldig spent før helgen. Siden sesongstart har vi gjort mange små forbedringer med bilene. I forrige løp på Lydden Hill hadde vi ikke en eneste feil med dem. Ikke en! Polo GTI-ene var rett og slett perfekte.

 

Lånkebanen er kjent for mye action, og i både 2015 og 2016 var Solberg involvert i voldsomme dueller.

 

– Jeg har alltid vært forsiktig i rallycross. Jeg er ikke den typen fører som går for en åpning som ikke er der. Man kan slippe unna enkelte ganger, men det blir bråstopp når det først går galt. Å gamble før halve sesongen er kjørt, er ikke lurt. Et poengløst løp kan ødelegge kampen om VM-tittelen. Som team blir vi også nødt til å trygge det vi har oppnådd så langt, sier Solberg etter at teamet har to strake seirer på rad.

 

Johan Kristoffersson vant i Belgia og overtok ledelsen i rallycross-VM med annenplass på Lydden Hill for to uker siden. Svensken håper å forsvare den posisjonen i Norge.

 

– Jeg vil kjempe hardt for å bevare ledelsen ut sesongen. Norge er et av de vanskeligste løpene i VM, og det blir avgjørende å få til et rent race. Vår sesongstart har vært utrolig bra så langt, og både bilen og teamet blir stadig bedre. Det er nesten ikke til å tro alt vi har fått til på kort tid. Vi skal satse hardt på Hell, men samtidig er vi innstilt på å tenke på det store bildet med både fører- og team-VM, sier Kristoffersson.

 

Ikke bare en (Petter), to (kona Pernilla), men tre Solberg-er er til stede på Lånkebanen. Sønnen Oliver (15) har vært en «snakkis» den siste uken etter at han ble tidenes yngste rallycrossvinner i klassen Supercar under RallyX Nordic i Arvika sist helg.

 

– Jeg var tom for ord da han vant det løpet. Pernilla og jeg er utrolig stolte av sønnen vår. Han har en enorm vilje og motivasjon for motorsport, og da han kom til meg i vinter og spurte om å få kjøre bilen, ba jeg ham fikse lisens selv. Jeg trodde jo ikke at han skulle få det til, men jaggu ringte han det svenske bilsportforbundet som hjalp ham videre. Og nå vinner han løp… Det er helt utrolig.

 

Mens Kristoffersson leder VM sammenlagt, er svenske Mattias Ekström toer og Solberg treer. Kun sju poeng skiller trioen etter fem av tolv VM-løp. Det Solberg-eide teamet PSRX Volkswagen Sweden leder teammesterskapet med hele 69 poeng over Peugeot og 75 poeng over Audi.

 

Tidsskjema:

Kvalifisering 1/2: Lørdag 11.00/14.00
Kvalifisering 3/4: Søndag 10.00/12.00
Semifinaler/finale: Søndag 15.00/15.40

 

Fotobyline: Tony Welam, McKlein