Som en seier for Østberg

ostbergbil2-2.jpg– Andreplassen er som en seier for meg, sier en lykkelig Mads Østberg, som bare var 6,5 sekunder bak vinneren sammenlangt i Rally Sweden, Mikko Hirvonen.

Etter 22 fartsetapper og fire tøffe dager i de svenske skoger kunne Mads Østberg og kartleser Jonas Andersson endelig

slippe jubelen løs for en knallsterk andreplass i årets første VM-runde. Vinterløpet Rally Sverige er normalt en «nordisk gren» i World Rally Championship, men få hadde tippet den 23 år unge østfoldingen og hans svenske partner på seierspallen, hvor de aldri har stått tidligere i WRC.

– Vi er overlykkelige! Før løpet så jeg på en femteplass som en seier, og så ble det andreplass, seier Mads Østberg, som nå har hatt sitt definitive, internasjonale gjennombrudd.

Thrilleravslutning
Det hele ble avgjort på 22dre og siste fartsprøve, som var en såkalt poenggivende Power Stage. Da hadde finnen Hirvonen en ledelse på 4,9 sekunder på Mads, mens Jari-Matti Latvala lå betryggende 34,7 sekunder bak på en tredjeplass. Det skulle vise seg at avstanden var for stor på den 4,16 km korte avslutningsprøven til å endre på de tre topplasseringene.

– Jeg visste at det var i lengste laget opp til Hirvonen, men det er lov å håpe, sa Mads Østberg etter den siste etappen. Der skulle han tape ytterligere halvannet sekund, men uten at dette hadde noe betydning.

Full gass fra start
Mads og Jonas startet også sistedagen i Rally Sverige på en andreplass, bare 7,4 sekunder bak Hirvonen og beskjedne 1,5 sekunder foran Petter Solberg. Og etter de første tre prøvene så de resultater av en offensiv kjøring.

– Vi limte til fra første prøve, og så at de bak ikke hengte helt med, noe som var befriende. Jeg kunne heller ikke kjørt noe fortere. Samtidig ville vi ikke satse alt og ofre andreplassen, sier Mads Østberg.

Men det skulle holde helt inn, og bra kjøring mot slutten av dagen tok Østberg og Andersson farlig nær toppen av pallen.

Innfrir
Mads Østberg lovet allerede i sesongens kick-off at han skulle utfordre det norske hegemoniet til Solbergbrødrene, og innfridde med å bli beste nordmann allerede i den første VM-runden.

– Hva resten av sesongen bringer er det ingen som vet. Nå skal vi til Mexico, og der har jeg aldri kjørt før. Jeg stiller med blanke ark og gleder meg til fortsettelsen, avslutter en storfornøyd sølvvinner i Rally Sverige.

Petter Solberg endte tilslutt på en femteplass totalt. Sammen med Chris Patterson lå han på en tredjeplass  med bare 9 sekunder opp til førsteplassen, da tredje dag startet. Og det inkludert 20 sekunders tidsstraff. Men problemer med en demper foran gjorde at han tapte tid helt fra morgenen av i dag.

– Vi har kjørt bra hele helgen, og alt har egentlig fungert greit, sier Petter Solberg. – Selv med 20 sekunders tidsstraff lå vi godt an til en plass på pallen i dag tidlig. Men med en ødelagt demper, tapte vi altfor mye tid på dagens første prøver.

 solbergp_swe.jpg

Petter Solberg ble stoppet i fartskontroll på fredag, og på grunn av dette, måtte han overlate førersetet til kartleser Chris Patterson før løpets siste prøve. – All respekt til Chris for at han gjorde dette, fortsetter Petter. – Han har aldri kjørt en rallybil før, og det å gjøre det på en fartsprøve står det stor respekt av.

Resultat totalt Rally Sweden
1. Mikko Hirvonen, Ford
2. Mads Østberg, Ford +6,5
3. Jari-Matti Latvala, Ford +34,0
4. Sebastien Ogier, Citroën +47,7
5. Petter Solberg, Citroën +1.31,2
6. Sebastien Loeb, Citroën +2.30,3
7. PG Anderson, Ford +6.22,0
8. Kimi Raikkonen, Citroën +7.02,3
9. Matthew Wilson, Ford +10.11,5
10. Al Qassimi, Ford +10.31,1

VM-stilingen førere
Mikko Hirvonen (FIN) 25
Mads Östberg (NOR) 18
Jari-Matti Latvala (FIN) 16
Sébastien Ogier (FRA) 15
Petter Solberg (NOR) 10
Sébastien Loeb (FRA) 6
Per-Gunnar Andersson (SWE)
Kimi Räikkönen (FIN) 4
Matthew Wilson (GBR) 2
Khalid Al Qassimi (ARE) 1

VM-stillingen team
Ford Abu Dhabi World Rally Team 40
Citroën Total World Rally Team 22
M-Sport Stobart Ford World Rally Team 18
Ice 1 Racing 8
Team Abu Dhabi 6
Ferm Power Tools World Rally Team 4
Monster World Rally Team 2