Spennende NM avslutning på Gjøvik

crosskart_NM_13
Lørdag ble årets siste NM-runde i crosskart arrangert av NAF Gjøvik. 59 karter møtte fram på den kjente Krabyskogen motorbane ved Lena. Flink arrangør, et utrolig flott høstvær og spennende dueller gjorde dette til en virkelig «høydare» vi sjelden opplever.

Noen elsker og andre hater denne banen som ikke er av de enkleste å kjøre fort på, dette skulle vise seg å bli utslagsgivende for noen som var på jakt etter gull.

650 klassen har vært rekordjevn i årets NM og før finalen på Gjøvik skilte det bare 2 poeng mellom de 2 beste og 19 poeng mellom de 6 beste. Når A-finalen sto klar for start befant seg alle de 6 beste så langt i NM på de 2 første startrekkene, men i litt omvendt rekkefølge. Alle hadde i realiteten sjanse på en medalje og hele fire av dem på gullet, Ludvik Einarsen i pole, regjerende norgesmester Simen Vardeberg i spor 3, Jørgen Svindal i spor 4 og fjorårets sølvvinner Yngve Strand i spor 5. Hadde rekkefølgen blitt slik i mål hadde NM leder Yngve Strand tatt gullet med 101 poeng foran Jørgen også 101 poeng, Ludvik hadde tatt bronse med 97 poeng og Simen endt opp uten medalje med 96 poeng. Her var alle muligheter åpne og spenningen dirret. Da starten gikk var det Jack Fjellstad som var raskest fra spor 2 fulgt av Simen som fikk bedre fart ut av første svingen og klarte og bremse seg forbi inn til ledelse i andre svingen. Simen bare dro i fra inn til seier mens det ble veldig tett fight bak der blant annet Jørgen og Yngve lå på femte og sjetteplass gjennom hele finalen, dette var en plass for langt bak til å ta gullet for Yngve. Oscar Solberg, sønn av Henning Solberg har virkelig fått opp farten i sitt første år i 650 klassen og kapret en flott andreplass, ja hadde han kommet forbi Simen hadde Yngve vunnet gullet. Men, den regjerende norgesmester Simen Vardeberg gjorde dermed nesten det samme som i fjor, nemlig å komme bakfra å snappe gullet fra NM lederen i siste løpet. Startrekkefølgen i finalen ble altså nærmest snudd på hode i en av de mest spennende finalene vi har hatt. Simen ble Norgesmester for andre året på rad med 101 poeng foran Yngve med 99 poeng og Jørgen også på 99 poeng men dårligere innbyrdes resultat. Ludvik hadde gullet halvveis i lomma men tapte den og de andre medaljene kanskje bare på at han fikk en dårlig start…..

Den norske 250 klassen er underlegen i størrelse i forhold til den svenske men mange påstår vi har det jevneste og høyeste nivået allikevel. Dette så vi også på Krabyskogen der det ble meget tette fighter hele dagen. MariusVardeberg ledet komfortabelt før finalen men ikke mer enn at om Martin Nygård vant kunne han ikke bryte. Så skjedde akkurat det at Martin tok starten og ledet inn til mål. Men Marius er rutinert og sikret andreplassen. Jeg dyset til og med opp motoren sa Marius for å være på den sikre siden. På tredjeplass kom Mats Brustad som for første gang klarte å ta seg til pallen i NM etter å fått mer fart i kroppen etterhvert. Men når det gjald NM medaljer vant Marius foran Martin mens den tredoble regjerende norgesmester Mattias Michaelsen tok 2 steg ned til en bronsemedalje.

I 125 klassen hadde regjerende norgesmester Aleksander Bjørnstad vunnet alle de 4 første løpene og trengte med det bare en plass i A-finalen for å sikre gullet. Isteden klinket han til med pole position, men det må sies at Aleksander har fått større konkurranse gjennom sesongen noe han merket godt i de innledende heat. I finalen tok Jacob Lyseng starten men allerede i andre sving bremset Aleksander seg opp på yttersiden og denne stillingen holdt de side om side helt til neste sving der Aleksander hadde inner’n og kom seirene ut av det. Jacob hang bra på og trengte bare å sikre sølvet. Mer om å gjøre var det videre bakover der Thomas Holmen og Oliver Solberg kjempet om bronsemedaljen, den av de som kom først i mål ville få den i og med at Even Heggelund fikk stopp. Men Thomas klarte fint å holde Oliver bak seg og sikret dermed bronsen.

Bildet viser NM-vinnerne: fra venstre Aleksander Bjørnstad (125) Simen Vardeberg (650) og Marius Vardeberg (250).