Spennende NM-finale i crosskart

crosskart_12_sep.jpgNM-finalen i crosskart ble kjørt i Orkanger i helgen. Aleksander Bjørnstad fra NMK Hamar, Mattias Michaelsen, NMK Narvik og Simen Vardeberg fra KNA Solør Motorsport ble de tre norgesmesterne i crosskart. Vinner av 85 ccm-cupen ble Jakob Lyseng fra NMK Hønefoss.

Som vanlig ble finalen ekstra spennende da det sto om utdeling av medaljer. To førere mistet gullet de hadde i lomma før Orkla og en av de falt ned til tredjeplass da oppgjøret var ferdig.

Størst spenning var det knyttet til den største klassen der Harald Engerud ledet bare et poeng foran Simen Vardeberg. Mens Simen kvalifiserte seg til første rekke hadde Harald litt «stolpe ut» og havnet i fjerde sporet i andre rekke. Pole hadde Ludvik Einarsen med Simen og superveteranen Yngve Andre Strand ved sin side. Yngve hadde heng på alle medaljer og lå an til å ta medalje for tredje året på rad. Ludvik hadde også heng på alle medaljer og kunne ta sin første løpsseier etter to år i denne store og harde klassen. Simen hadde først og fremst i tankene å holde Harald bak seg også gjennom finalen og ikke slippe Yngve for langt foran.
Det siste skulle vise seg å nesten å gå galt. Yngve tok starten og bak ble det knuffing mellom Simen og Ludvik som medførte at Simen falt ned på femteplass, samtidig fikk han skadet bakakselen, noe som hemmet ham. Kun Ludvik klarte noenlunde å følge Yngve som kjørte inn til sin andre seier i år. Bak kjørte Simen seg opp til fjerdeplass og hadde med denne plasseringen gullet i lomma, men på siste runden kunne Aleksander Wiik ha ødelagt moroa da han nesten var forbi Simen. Dette klarte ikke Aleksander, han hadde forøvrig byttet ut sin Norcart med lånt R4 til dette løpet. Harald Engerud vant de to første NM-rundene men etter det har han slitt. På Orkla havnet han på 8. plass etter en dårlig start og knuffing i starten, dermed tapte han gullet og må ta til takke med bronse isteden, uansett en flott bragd i sitt første år i denne klassen.

I 250-klassen ledet regjerende norgesmester Mattias Michaelsen med 10 poeng foran Ole Veiby og 14 poeng før Marius Vardeberg før Orkla. Det var også disse tre som havnet i første rekke i A-finalen. Fra midtre spor var Marius raskest og det var kun Mattias som klarte å følge SM-lederen som i løpet av sesongen har kjørt fortere og fortere. Ole fightet endel med Oscar Solberg men klarte å holde han bak seg, uansett medførte tredjeplassen at Ole og Marius byttet plass på sammenlagtlisten. På siste runden veltet Mats Brustad i velodromen og finalen ble stoppet. Det ble ikke omkjøring da mer enn 80% var kjørt.

I 125-klassen ledet Aleksander Bjørnstad med 10 poeng foran Carl Lyche før Orkla. For Aleksander var det viktigst ikke å slippe Carl for langt foran, noe som lykkes. Men ingen av disse to havnet på pallen. Ee ble rett og slett frakjørt av tre andre forholdsvis ukjente «yplinger», nemlig Thomas Holmen, Tobias Sandsund og Fredrik Øymo. Legg merke til disse navnene, disse gutta imponerte og overrasket på Orkla. Best var Thomas som tok starten og ledet helt til mål. Depotets blideste gutt som ifølge faren er litt «villmann» kjørte imponerende bra og vant på Orkla. Tobias tok andre og Fredrik tredje. Men med fjerdeplass på Orkla var det Aleksander som kunne ta hjem NM-gull med Carl Lycke på sølvplass og Tomas Holmen klatret opp til bronse med seieren på Orkla.

Det var 85-klassen som sto for størst dramatikk på Orkla. Oliver Solberg ledet før Orkla men kunne ikke få dårligere enn tredjeplass hvis hans hardeste konkurrent Jacob Lyseng vant. Men i løpet av året er det ikke bare Oliver og Jacob som kjører fort, denne klassen har utviklet seg voldsomt og har i løpet av høsten hatt mange potensielle vinnere. Da finalen dro i gang ble det veldig tett inn i første sving der Oliver og Ola Nore barket sammen og ble stående midt i banen. Det ble rødflagget og omstart etter at Oliver hadde fikset karten. Forøvrig en omdiskutert dommeravgjørelse som viser at reglementet rundt slike situasjoner er mangelfull. På andre forsøk gikk det enda verre, Oliver Solberg og Liam Andersson barket sammen i første sving og dro opp i skråningen noe som medførte at Liam rullet voldsomt. Finalen ble stoppet for andre gang men utrolig nok kunne begge stille til start i tredje forsøk med bare kosmetisk skade på kartene. På tredje forsøk gikk det bra, men ikke så bra for Oliver som fikk dårlig start fra pole position. Raskest ut var Jacob Lyseng og Nicolai Haldammen som også sto i første rekke. Bakfra kom Ola Nore og Markus Enger som skutt ut av en kanon opp forbi Oliver. Mens Jacob ledet fra start til mål så det ikke lyst ut for Oliver som slet med å holde tempoet oppe og til slutt falt ned til femteplass da også Liam tok seg forbi. Dermed tok Jacob gullet i NBF Junior cup med Oliver på sølvplass og Lucas Waaler på bronseplass. Løpet på Orkla inngikk også i svenskenes Biltema Cup og dermed gikk Jacob opp i ledelse også her. Finalen i Biltema Cup går i Västerås 14 September.

Billedtekst:
Gull-vinnerne i NM og Juniorcup. Fra venstre Jacob Lyseng, Aleksander Bjørnstad, Mattias Michaelsen og Simen Vardeberg.