Spenning til siste meter i NM Rallycross

NM-avslutningen i rallycross på Gardermoen ble akkurat så spennende som man håpet på forhånd.

NMK Gardermoen hadde nærmere 150 biler til start på finaleløpet i rallycross-NM, Rallycross Jr. cup og NM for Shortcar Extreme. I tillegg var det avslutningsløp for Sweden RCH Cup som er en historisk rallycross-klasse.

Martin Kjær i 1600-klassen og Fredrik Ågedal i 2400-klassen måtte nærmest bryte løpet tidlig for at ikke de skulle ende opp med gull-medalje. Men utover dette levde spenningen i klassene til siste meter av A-finalene i kampen om de fleste medaljene.

Bilde: nr. 1,2 og 3 klasse 1 på Gardermoen

Asgeir Taraldsen stilte til start for første gang denne sesongen i 1600-klassen og vant løpet på Gardermoen, foran nevnte Martin Kjær. Knut Øystein Haaland kjørte også bra hele helgen og forsvarte sølvmedaljen som han lå an til før den siste runden. Han ble forøvrig nummer 3 på løpet. Men bronsemedaljen ble ikke avgjort før A-finalen var i mål. Robin Bakke Andresen hadde 5 poengs ledelse på Per Magne Svardal før løpet, men det var Svardal som gjorde det best i innledende omganger og knappet inn 3 poeng før finalen. Andresen måtte først kjøre B-finale for han kunne stille til start i A-finalen. Også der gjorde Svardal det best fra start og tok ledelsen. Og i to runder var det han som hadde bronsemedaljen. Men flere ville vinne løpet og gav ikke opp kampen. Når alle runder var kjørt endte Svardal på 4. plass og Andresen på 5. plass. Dermed knep Andresen bronsen med ett poeng.

Bilde: nr. 1,2 og 3 klasse 2 på Gardermoen

To poeng skilte Sivert Svardal, Jan Emil Wilsberg og Daniel Holten i 2000-klassen før løpet. Også her var det noen gjesteopptredener av utøvere som ikke hadde noen mulighet i sammendraget, men som absolutt satte preg på løpet. Ben-Philip Gundersen har konsentrert seg om RX2 i år og har bare kjørt to NM-løp som begge har endt med seier. Sigurd Egeland ble nummer 2 i klassen denne gangen.
Etter innledende omganger hadde Holten gjort det best og ledet da klassen foran Svardal. Wilsberg slet litt mer denne helgen men kvalifiserte seg til beste startspor i B-finalen. Men heller ikke her nådde han helt frem og måtte innse at bronsemedaljen var et faktum. Svardal og Holten knivet de første rundene og plutselig var det Svardal som var i føringen om NM-gullet til tross for at de så ut til å havne på poenglikhet. Men to runder før mål punkterte Holten og da var det avgjort. Svardal ble nummer 3 og Holten nummer 6 og gullet gikk til Svardal og Konsmo, med Holten på sølvplass.

Bilde: nr. 1,2 og 3 klasse 3 på Gardermoen

Som nevnt innledningsvis hadde Ågedal allerede sikret seg og Konsmo enda en gullmedalje. Robin Slåttekjær hadde også en ganske god ledelse til Jørgen Syversen i kampen om andreplassen før løpet, med 10 poeng i NM. Men Slåttekjær hadde ikke flyt denne helgen og Syversen var virkelig på hugget. Syversen var best etter innledende omganger og hadde tatt inn 7 poeng før finalene. Slåttekjær vant C-finalen men det ble bråstopp i B-finalen. Dermed gikk sølvmedaljen til Syversen som forøvrig ble nummer 5 i løpet. Fredrik Ågedal vant nok en gang løpet og feiret som en Norgesmester verdig med donuts og norsk flagg på bilen, til stor begeistring for publikum. Tom Atle Sigfridstad ble nummer 2 og Kenneth Hansen nummer 3.

Bilde: nr. 1,2 og 3 klasse 4 på Gardermoen

Å vise at NM-gullet fra 2017 ikke var noen tilfeldighet var motivasjonen til Jonas Dalseth Jacobsen når han bestemte seg for å kjøre NM i 2018 også i klassen for biler over 2400 ccm. Og han ledet før siste NM-runde, men bare med 7 poeng på Hans-Jøran Østreng og Kim Åvar Meland. Østreng synes nok han hadde nok sølvmedaljer fra før og ville gjerne ha et gull til, han tok gull i 2016. Meland kunne også tenke seg å bli enda en Konsmo-fører med gullmedalje. Og både Østreng og Meland var bedre enn Jacobsen etter innledende omganger, med Østreng i tet og Meland på tredjeplass. Jacobsen fulgte på 4. plass. Det skilte nå 2 poeng mellom Østreng og Jacobsen med Meland etter det. Meland kom i en smell i første runde og var ute av kampen. Østreng gikk rett i tet, men var da avhengig av at han fikk en deltager mellom seg og Jacobsen. Det klarte han ikke, Jacobsen ble nummer 2 og dermed gullmedalje, sølv til Østreng og bronse til Meland. Terje Morstad kjørte inn til 3. plass på løpet.

Bilde: nr. 1,2 og 3 Supercar på Gardermoen

NM Supercar skulle også avsluttes på Gardermoen. Tom Daniel Tånevik ledet denne klassen før siste runden foran Thomas Bryntesson som ikke deltok i løpet. Etter innledende omganger skilte det 2 poeng mellom Ola Frøshaug, Tom Daniel Tånevik og Ole Kristian Temte. Kjetil Larsen hadde ikke deltatt tidligere, men det var han som var raskeste mann denne dagen og vant løpet foran Frøshaug. Fredrik Magnussen kjørte sin første løp i Supercar i sin nyinnkjøpte bil og ble nummer 3 på løpet. Tånevik og Temte nådde ikke opp til pallen i finalen og dermed vant Frøshaug gull, Tånevik sølv og Temte bronse.

Bilde: nr. 1,2 og 3 Rallycross Junior på Gardermoen

Det var ikke mindre spennende i Rallycross Jr. cup. Ole Henry Steinsholt, Trond Simen Larsen og Steffen Hansen var de som skulle gjøre opp om medaljene, og de var også best etter innledende omganger. Trond Simen Larsen var suverent best hele helgen, vant alle innledende omganger samt finalen. Ole Henry Steinsholt ble nummer 2 på løpet og sikret seg dermed seieren i cupen totalt. Steffen Hansen fikk dessverre tekniske problemer og fikk dermed ikke stilt til start i finalen og endte opp med bronsemedalje.

Det ble litt ekstra utdelinger for Juniorklassen på premieutdelingen. Familien Hvaal med Ada og Even i spissen har jobbet for å rekruttere, motivere og øke potensialet til hver og en deltager. Via sponsormidler samlet inn fikk vinneren av cupen, Ole Henry Steinsholt, 10.000 kroner i premie. I tillegg har alle utøverne stemt etter hvert løp på hvilke førere som de mente fortjente poeng i det de kaller Fair Race stipendet . Dette er en stipend som skal tildeles en fører som har noe godt å bidra med i alle sammenhenger, er positiv og hyggelig. Og det var en meget overrasket førsteårs-deltager, Markus Bakken, som ble tildelt stipendet som er på hele 100.000 kroner. Både størrelsen på stipendet og ikke minst det faktum at man er stemt frem blant sine egne motiverer nok til å fortsette satsingen.