Stor norsk racing helg

Racing NM Rudskogen
Norge er ikke en stort racing-nasjon, men til tross for dette var det friskt på flere fronter denne helgen. Racing-NM avholdt på Rudskogen med klassene Formula Basic, Seven Racing, Historisk og Shortcar, mens GT & NTCC kjørte på Jyllandsringen i GP Danmark, danskenes største konkurranse.

På Rudskogen var de historiske biler er mest tallrike. Dette er en klasse som vokser i popularitet hvert år, og nesten hver konkurranse får vil se noen nye skatter. Ettersom antallet øker er de delt inn flere og flere sub-klasser, for å møte den internasjonale standarden for historisk racing. Den eldste bilen er fra begynnelsen av sekstitallet og den nyeste fra 1976. Den minste klassen i henhold til 1300cc før 1965 vant Lars Kristian Ekorness begge heat.

Klassen for biler enn 1300 cc ble vunnet av Per Fjeld første gang, og av Jan-Hroar Bjørklund andre gang.

Den neste epoken er 1966-1971. Der vant Morten Christian Schønheyder i 1300 cc klassen, begge ganger. Klasse 1301-1600cc ble vunnet av Atle Ramberg begge ganger. I over 1600cc vant først Olav Rygge og det andre løpet vant Knut Christian Hallan. Den siste klassen er bilene fra 1972-1976. Rune Rødset vant det første løpet og Holm Jacob Matheson vant andre. Å se disse gamle skattene er som å se et rullende museum.

I Seven Racing vant Ådne Halstenrud første løp fra pole position foran junior Henrik Krogstad og Jørn Martin Aalerud. I det andre løpet var det junior Krogstad som «banket» hele gjengen! Han vant foran Halstenrud og Oskar André Sandberg.

I Formula Basic tok Mads Emil Siljehaug en dobbeltseier og han overtok dermed ledelsen i serien. Joakim Trinerud Rognlien hadde en problemfylt helg der motoren ikke ønsket å være med. Theodor Olsen kom på andreplass i første løp foran Aleksander Istad. I det andre kom Istad på andreplass foran Andreas Kulstad Hagelund.

I Shortcar må vi snart oppnevne Eirik Løvåsen til Kongen av Rudskogen. Har han noen gang blitt banket på denne banen? Vi tror ikke det. Det ble derfor en ny dobbelt seier. Jostein Fonneland tok andreplass i første løp foran Per Anders Johansen. I det andre var Andreas Stensvold andremann foran Fonneland.

GT i Danmark

GT-førerne hadde som nevnt reist til Danmark for å prøve å gjøre livet surt for sine tidligere landsmenn. 44 førere kom til start totalt. Som i Norge ble kjørt i to heat. I det raskeste heatet for GT 1 og 2 tok Christer Gislerud pole, men etter det hadde han ikke hellet med seg. Han fullførte ingen av løpene. Det første ble vunnet av den tidligere Formel 1-sjåføren Ronnie Bremer foran Roger Hermansen og Gisle Valen. I GT1 kom Joakim Ottersen på andre, og Halvor Langkaas på tredjeplass. Valen vant GT2 foran Frode Alhaug og Per Arne Lunde. I det andre løpet vant dansken Claus Christensen foran Roger Hermansen og Joakim Ottersen. Langkaas kom på tredjeplass i GT1. I GT2 vant Valen før Wiggo Dalmo og Christian Nilsen. I tredje heat vant Christensen igjen, nå før Nilsen og Hermansen. Langkaas kom på andreplass i GT1 fulgt av Vidar Frogner. Nilsen vant GT2 foran Valen og Rune Ydstebø.

I løpet for GT3 og 4 tok André Falkenhaug pole position, men alle tre løpene ble vunnet av Michael Klostermann foran Falkenhaug. Falkenhaug vant med andre ord en trippel i GT3. Steffen Andre Feet kom på andreplass i alle tre heat og Bjørn Tvedt kom på tredjeplass i alle tre. I GT4 var det litt mer variasjon. Det første løpet ble vunnet av Frode Egeland foran Andre Linder og Bjørnar Apeland. Det andre løpet ble vunnet av Andreas Lie før Egeland og Linder. Tredje ble vunnet av Egeland foran Heidi Frydenhaug og Lie.

Den NTCC kvalifiserte Elling Sebastian Aarvik bestog var den eneste norske til å gå videre til super pole, hvor han kjørte inn til 7. plass. I det første løpet var han den beste norske på femteplass sammenlagt. Marius Nakken var nest beste og Bjarne Nordal kom på tredje. I andre heat ble Nakken best av de norske med tredjeplass sammenlagt. Nordal var nest best og Molly Pettit tredje.

Noen i Sverige

Som om ikke dette var nok, har vi noen nordmenn som kjører i Sverige også. I STCC kom Roar Lindland 11. plass i det første løpet, men han ble tvunget til å bryte i det andre.

Kevin Alexander Aabol tok sin andre pallplassering i Formel Renault da han kom på tredjeplass i første løp. Dessverre ble han påkjørt i det andre og måtte bryte.

Porsche Carrera Cup kom Geir Kristian Svendsen på 7. plass, Thomas Solberg på 12. plass, mens Ole Christian Veiby måtte bryte. I det andre kom Veiby på femte, Svendsen 8. og Solberg på 11. plass.

I V8 Thunder Cars ble en mislykket kvalifisering starten på slutten for Stein Frederic Akre. Han startet fra 14. posisjon. De hadde gjort en feilinnstilling av bilen, men den var bedre da han kom til start i løpet. Men det ble noen harde smeller og til slutt måtte han bryte. I det andre løpet var han på vei opp gjennom feltet da bremsene sluttet å fungere. Det ble en farefull reise mot dekkbarriere, men Akre klarte å bremse ned hastigheten til et minimum. Det gikk bedre for teamkamerat Mathias Hansen som kom på 11. og 10. plass. Han tok dermed sine første poeng noensinne i SM.

Nå gjenstår finalen i Racing-NM som kjøres på Vålerbanen på 13.-15. september.