Suksessrik svensk-norsk union til Höljes

112 år etter unionsoppløsningen, har Norge og Sverige skapt ny union. Rallycrossduoen Petter Solberg og Johan Kristoffersson kjemper sammen i «slaget om Höljes» og skal forsøke å vinne den svenske VM-runden for første gang.

 

Gjennom 89 år hadde Norge og Sverige samme kongehus inntil Norge valgte å gå ut av unionen i 1905. Nå har Solberg og Kristoffersson skapt egen union; PSRX Volkswagen World RX Team Sweden (og Norway).

 

– Ettersom min familie er halvt svensk (gift med svenske Pernilla), vårt bosted er i Sverige (800 meter unna grensen), teamet er basert i Sverige (Torsby) og med Johan som sidestilt fører, kjenner jeg meg nært knyttet til Norges nærmeste nabo. Jeg elsker hvordan alt fungerer og hvordan vi samarbeider. Det forteller mye om dette teamets styrker, sier Petter Solberg.

 

Riktignok har PSRX Volkswagen Sweden også innslag av en rekke andre nasjonaliteter (engelsk, fransk, tysk, belgisk, portugisisk, latvisk, russisk…), men Sverige og Norge dominerer. Etter en resultatmessig nedtur hjemme i Norge for tre uker siden (slått ut i semifinalen), er Solberg ute etter revansj. Höljes er faktisk geografisk nærmere hjemmebane for så vel Petter, teamet som slekten.

 

– Rallycross er ikke enkelt, og vi hadde stang-ut sist. Vi har forberedt oss godt til den svenske VM-runden, vi har kjørt løp der de fire siste årene og testet mye på banen, senest i mai. Höljes er for meg kanskje det største enkeltløpet i VM med nærmere 50.000 tilskuere og en helt utrolig atmosfære, sier Solberg.

 

Teamkompis Johan Kristoffersson leder VM i rallycross sammenlagt etter halvkjørt sesong. Regjerende verdensmester Mattias Ekström er toer og Petter Solberg treer. Kun 17 VM-poeng skiller topptrioen. Det Solberg-eide PSRX Volkswagen Sweden-teamet leder teammesterskapet med hele 81 poeng.

 

– Det er veldig spesielt å stille til start i mitt hjemmeløp som VM-leder. Vi har et enormt sterkt team i ryggen; alle har kun ett mål for øyet, og det er seier. Det vil være en stor drøm som går i oppfyllelse om jeg skulle klare seier i Höljes, sier Kristoffersson.

 

Hittil i sesongen har Ekström tre seirer, Kristoffersson to (inkludert Norge sist) og Solberg en (Storbritannia nest sist). Det gjenstår seks løp i sesongen som avsluttes i Sør-Afrika i november.

 

Tidsskjema:

Lørdag 14:00 / 16:30: Kvalifisering 1 / 2

Søndag 10:00 / 12:00: Kvalifisering 3 / 4

Søndag 15:00 / 15:40: Semi- og finaler

 

VM-stillingen etter 6 av 12 løp:

1) Johan Kristoffersson 151
2) Mattias Ekström 143
3) Petter Solberg 134
4) Timmy Hansen 102
5) Sebastien Loeb 102
6) Andreas Bakkerud 100

 

Teammesterskapet:

1) PSRX Volkswagen Sweden 285
2) Team Peugeot-Hansen 204
3) EKS 198

 

 

Foto: Tony Welam, McKlein