Tett kamp om NM-medaljene i bakkeløp

Norgesmestere bakkeløp 2015
NMK Modum & Sigdal var vertskap da Nv M i bakkeløp ble arrangert i Vikersund Hoppsenter fredag og lørdag. Arrangementet, som besto av to løp, samlet rekordmange deltakere. Det ble kåret fem norgesmestere og to Norgescup-vinnere.

Anders Grøndal forsvarte NM-tittelen
I klassen for firehjulsdrevne biler, forsvarte regjerende norgesmester Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum tittelen med suveren kjøring. Han vant klassen med optimal poengsum og var også den raskeste føreren opp den 1250 meter lange bakken uansett klasse i sin Citroën DS3 R5.

Grøndal kl.5-Jeg kom til Vikersund uten forventninger om å vinne, og er overveldet over å oppnå så gode resultater. Både bilen og jeg fungerte suverent i begge løpa, sa Grøndal, som med seier i Vikersund tok sin syvende strake NM-tittel. Nummer to i klassen ble Stian Hafsengen som kjører for NAF Motorsport. Han kjørte inn til to andreplasser med en Ford RS200 Evo. Ole Håbjør fra NAF Motorsport Trøndelag tok bronse med sin Renault Clio. Han fikk en tredje- og en fjerdeplass i Vikersund.

Tett kamp om gullet i Supernasjonal inntil 1600 ccm
Myklebust kl1Trond W. Marthinsen har tatt NM-gull de tre siste årene i klasse supernasjonal inntil 1600 ccm, men i år var han langt fra å forsvare tittelen. I helga var det Preben Myklebust fra NMK Egersund som kunne innkassere gullet etter tett kamp mot Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus. Taraldsen var nok ekstra sulten på gull etter å ha tatt sølv de to siste årene. Begge hadde hver sin seier og andreplass, men Myklebust, som kjører en Opel Corsa Super 1600, vant med ett fattig poeng etter flest omgangsseiere. Dermed måtte Taraldsen, som kjører en Renault Clio, ta til takke med sølvet også i år. Veteranen Svein G. Nielsen fra KAK ble nummer tre i en Peugeot 106 Maxi.

Ny NM-medalje til Johny Sandmo, i år ble det gull
Sandmo  k l2I supernasjonal 1600-2000 var det ventet kamp om NM-poengene mellom far og sønn Johny og Christian Sandmo fra NMK Drammen. Christian innfridde ikke, men det gjorde derimot far Johny som tok sølv i fjorårets mesterskap. Med sin Opel Kadett ble det seier både fredag og lørdag, dermed sikret han det edleste metallet i år. Erik Svartås fra NAF Øvre Østfold kjører en Mazda RX7. Han ble nummer to begge dager og tok med det sølvmedaljen. Steinar Stokke fra NMK Bergen ble nummer fem i fredagens løp, men kjørte seg opp og forsvarte bronsemedaljen fra i fjor. Han tok den siste NM-medaljen etter en tredjeplass lørdag. Han kjører også en Mazda.

Nytt gull til Stian Haugan, men bare så vidt
Haugan kl3I supernasjonal over 2000 ccm har Stian Haugan fra KNA Telemark tatt NM-tittelen de fire siste årene med sin Citroën Xsara, dermed var han favoritt også i år. Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad tok bronse i mesterskapet i fjor, og det skulle vise seg å bli så jevnt som over hode mulig mellom de to i Vikersund. I lørdagens løp ble Haugan nummer to mens Østreng i BMW M3 ble nummer tre. Vinner ble svenske Jimmy Holmkvist, men han kjører ikke om NM-poeng og i mesterskapsrunden ble det derfor seier til Haugan foran Østreng. Under lørdagens løp var det meget jevnt, og det var fire førere innenfor ni tideler. Thomas Bryntesson fra NMK Trøgstad var raskest i sin BMW, mens Østreng kjørte inn til en ny andreplass foran Herbjørn Haug fra NAF Motorsport Vålerbanen i Mercedes og Haugan på fjerdeplass. Dermed ble det samme poengsum totalt på Haugan og Østreng etter to runder, men Haugan ble dømt foran fordi han hadde en seier. Thomas Bryntesson tok NM-bronse, kun to poeng bak sølvplassen.

NM-gull til Magne Gjervan i klassen for tohjulsdrevne rallybiler
Gjervan kl4
Verken regjerende norgesmester Cato Brynildsen fra NMK Gardermoen, fjorårets sølvvinner Tom Kristian Lien fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal eller bronsevinner fra i fjor, Søren Snartemo fra NMK Konsmo kunne hevde seg helt i toppen i klassen for tohjulsdrevne rallybiler i Vikersundbakken. I fredagens løp var det Thor Gunnar Hagen fra NMK Modum & Sigdal som tok flest NM-poeng med sin Ford Fiesta R2, etter at han ble nummer to bak svenske Oskar Sundell som kjørte utenom mesterskapet. Mads Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg ble nummer tre med sin Volvo foran Petter Rolfsen i Citroën, også han fra NMK Modum & Sigdal. Magne Gjervan fra NAF Motorsport Trøndelag ble nummer seks med sin Ford Sierra RS Cosworth i denne runden. Lørdag kjørte Gjervan meget bra og kunne plusse på med full NM-pott. Samtidig kjørte Anders Granheim fra NMK Hadeland inn til en andreplass med en Opel Astra mens Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal ble nummer tre med sin VW Golf. Petter Rolfsen ble nummer fire, mens Thor Gunnar Hagen havnet helt nede på en 8. plass. Dermed ble de gull til Magne Gjervan, mens klubbkameratene Hagen og Rolfsen endte poenglikt bak. Hagen ble dømt foran i sammendraget etter seieren på fredag.

NM for Shorcar innledet i Vikersund
Shortcar inngår også i NM, men for denne klassen skal det også konkurreres i racing og rallycross før medaljevinnerne kan kåres. I helga var det Steinar Solibakke Klev fra Kongsberg som vant den første runden foran Gudbrand Løken fra NMK Gardermoen og Vidar Haugen fra NMK Hadeland. Etter en fjerdeplass i det første løpet vant Julius Slatlem fra NAF Nordre Vestfold det andre løpet. Vidar Haugen kjørte nok et godt løp og hevet seg til en andreplass. Ole Morten Tangen fra arrangørklubben NMK Modum & Sigdal ble nummer tre i årets andre NM-runde for Shortcar. Neste løp i mesterskapet er racing og kjøres på Rudskogen siste helga i mai.

Fredrik Ågedal vant Norgsecup i nasjonal klasse inntil 2400 ccm
Med seier og en andreplass kunne Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo sikre seg seier i årets Norgescup i nasjonal klasse inntil 2400 ccm. Han kjørte meget godt med sin BMW M3 i Vikersundbakken både fredag og lørdag. Andreas Tveter Nilsen fra NAF Motorsport Sarpsborg-Rakkestad tok andreplassen etter at han ble nummer fem i det første løpet for deretter å vinne det andre løpet med sin Volvo 340. Espen Kolstadbråten fra NMK Valdres startet bra med en andreplass i det første løpet med sin Ford Escort. I det andre løpet endte han på en 9.plass, men det holdt likevel til en tredjeplass sammenlagt.

To førsteplasser til Amund Reistad Lund i Norgescup i nasjonal klasse over 2400 ccm
Det ble seier i begge løp for Amund Reistad Lund som kjører for arrangørklubben NMK Modum & Sigdal. Lund kjører en Volvo 242, og han var syv poeng foran BMW-føreren Tom Atle Sigfridstad fra NMK Rendalen som fikk en tredje- og en andreplass. André Orderud fra NMK Trøgstad kom godt i gang og ble nummer to i det første løpet med en Volvo PV, men falt ned til en tredjeplass i sammendraget etter at han fikk en 8.plass i den andre runden.