Thomas Bryntesson tok første EM-seier

Thomas Bryntesson kjørte inn til sin første EM-seier da han vat Supercar-klassen i Frankrike i helgen.

 

Det blev dubbelt JC Raceteknik på pallen i Frankrike. Thomas Bryntesson knep förstaplatsen i Supercar medan teamkollegan Guillaume De Ridder tog sin tredje raka andraplats i klassen Supercar Lites.
– Det här känns så skönt! Jag har haft lite stolpe ut i EM men nu fick jag äntligen sluta överst på pallen, säger värmländske Bryntesson.

Det var inför drygt 70 000 besökare i franska Lohéac som den näst sista deltävlingen i Europamästerskapet och RX2 International Series kördes. Där fick det svenska teamet JC Raceteknik äntligen den efterlängtade segern i Euro RX när Thomas Bryntesson segrade i tungviktsklassen Supercar. Samtidigt blev det pallplats i RX2 där Guillaume De Ridder slutade på andraplats. Bryntesson klättrar med sin seger upp till en andraplats i mästerskapet, 18 poäng bakom mästerskapsledaren Anton Marklund. I RX2 ligger De Ridder på tredjeplats, följt av skånske teamkompisen William Nilsson på fjärdeplatsen.
– Jag är så glad för Thomas skull. Att ta sin första EM-seger i Supercar på ett av årets största event är helt otroligt. Och att vinna en deltävling i Euro RX har varit en stor dröm för hela teamet. Vi är nöjda med farten och har utvecklats på det blöta underlaget. Sen har Guillaume imponerat ännu en gång, det är hans första år i Supercar Lites men jag tror han har kapacitet att vinna i Kapstaden, säger teamchefen Joel Christoffersson.

För Thomas Bryntesson slutade helgen på bästa tänkbara sätt. Topptiderna i omgångarna gjorde att han segrade i grundomgången och därmed fick bästa startspår i semifinal. Där blev det en andraplats och väl i final blev han förste föraren att korsa mållinjen.
– Det här känns så skönt! Jag har haft lite stolpe ut i EM men nu fick jag äntligen sluta överst på pallen. Tävlingen var bra för mig och på torrt underlag var jag snabb. Under söndagen hade jag lite kämpigt att hitta farten i regnet, men i finalen funkade allt perfekt. Lohéac är dessutom ett riktigt häftigt ställe, med frän bana och en stor engagerad publik. Så det var riktigt roligt att vinna här, säger Bryntesson.

17-årige William Nilsson fick en tävling som minst sagt bjöd på både med- och motgångar. Han inledde med två tredjetider, men fick i de senare omgångarna tidstillägg på trettio respektive tio sekunder. Trots det slutade han på fjärdeplats i grundomgången och kvalificerade sig till semifinal. Men där gjorde flera incidenter att han tvingades bryta och det blev en sjundeplats i tävlingen.
– Det känns förargligt. Jag fightades i toppen hela tävlingen, tog starten i semifinalen och kände att jag hade sikte på podiumet. Istället bröt jag på första varvet. Men vad ska man göra? Det har varit en fantastisk tävling med go atmosfär. Och trots att jag fick totalt 40 sekunder tidstillägg i kvalet var jag ändå fyra i grundomgången. Det är jag jäkligt nöjd med, säger Nilsson.

Guillaume De Ridder gjorde ett hattrick och knep en andraplats för tredje gången i rad. Efter tävlingen ligger han fortsatt på tredjeplats i mästerskapet, där han knappat in på mästerskapstvåan Dan Rooke.
– Det här är min sjätte rallycrosstävling och jag vet att jag inte har så mycket erfarenhet än. Men jag fokuserade på att köra mitt eget race hela helgen, även om väderförhållandena var svåra. I finalen gjorde jag allt för att försöka vinna, men jag är verkligen nöjd med andraplatsen, säger Belgaren.

Det blev ingen kanonhelg för norrmannen Sondre Evjen i Frankrike. Trots att farten fanns räckte det inte hela vägen.
– Jag är nöjd med mitt tempo hela helgen. Däremot har jag gjort lite för dåliga starter och fel spårval i första sväng, vilket gjort att jag blivit antingen liggandes i kö eller förstört någonting på bilen. I semin pushade jag på hårt, tyvärr gjorde en tidig punktering att jag missade finalen. Men banan, publiken och atmosfären har varit helt fantastisk och jag ser fram emot att komma tillbaka nästa år, säger Evjen.

Även Ola Fröshaug hade mycket oflyt under helgen. Trots det behåller han tiondeplatsen i mästerskapet.
– För teamet var tävlingen helt værst, och det känns otroligt att få vara med och dela Thomas seger. Men för mig har det varit en svår tävling. Jag är 52 år, så det tar lite längre tid för mig att lära känna banorna. Det här var ett gigantiskt event och jag gillade verkligen banan, men den skiftade mellan blött och torrt så det var svårt att hitta rytmen. Dessutom var det många bra franska chaufförer på plats, säger norrmannen.

 

 

Resultat Frankrike

European Rallycross Championship
1. Thomas Bryntesson
2. Tamas Pal Kiss
3. Firmin Cadeddu
4. Anton Marklund
5. Derek Tohill
6. Tommy Rustad
7. Jonathan Pailler
8. Alexander Hvaal
9. Magda Andersson
10. Patrick Guillerme

16. Ola Frøshaug

RX2 International Series
1. Cyril Raymond
2. Guillaume De Ridder
3. Vasiliy Gryazin
4. Simon Wågø Syversen
5. Anders Michalak
6. Thomas Holmen
7. William Nilsson
8. Dan Rooke
9. Simon Olofsson
10. Glenn Haug
11. Sondre Evjen

Mästerskapstabellen

Supercar EM
1. Anton Marklund (SWE) 99 p
2. Thomas Bryntesson (SWE/NOR) 81 p 
3. Tommy Rustad (NOR) 70 p
4. Robin Larsson (SWE) 65 p
5. Tamas Pal Kiss (HUN) 65 p
6. Alexander Hvaal (NOR) 62 p
7. Derek Tohill (IRL) 47 p
8. Peter Hedström (SWE) 43 p
9. Rene Muennich (DEU) 38 p
10. Ola Frøshaug (NOR) 30 p

RX2
1. Cyril Raymond (FRA) 168 p
2. Dan Rooke (GBR) 137 p
3. Guillaume De Ridder (BEL) 115 p
4. William Nilsson (SWE) 89 p
5. Tanner Whitten (USA) 85 p
5. Simon Olofsson (SWE) 85 p
7. Vasiliy Gryazin (LVA) 74 p
7. Glenn Haug (NOR) 74 p
9. Sondre Evjen (NOR) 69 p
10. Andreas Bäckman (SWE) 59 p

Fullständigt resultat finns här!