Tiden er inne for Solberg-triumf i Portugal

Ingen andre steder i rallycross-VM har Petter Solberg dominert mer enn på nesten 1000 meters høyde i fjellandsbyen Montalégre. Etter seirer både i 2014 og 2016, er tiden inne for ny suksess i Portugal.

World RX of Portugal har bydd på suksess for PSRX Volkswagen Sweden-førerne Solberg og Johan Kristoffersson tidligere. Kun én gang på fire forsøk i rallycross-VM har en annen fører gått til topps. Banen er den eneste på årets VM-kalender som har bokført to Solberg-triumfer.

– Jeg elsker banen i Montalégre. Jeg har vunnet der to ganger, og i fjor sto jeg i pole position og ledet finalen før en punktering ødela for meg. Nå ser jeg fram til å reise tilbake og fullføre den jobben, sier Petter Solberg.

– Banen byr på rallycross av gammelt merke; den har vanskelige svinger på forskjellig underlag og et alternativspor som kommer allerede i første sving. I tillegg er det utfordringer for motorene med 1000 meters høyde. Jeg liker at det er teknisk og at man må stole fullt og helt på bilen for å lykkes.

Montalégre-løpet i 2014 var det første noensinne i rallycross-VM. To VM-titler senere er Petter Solberg på annenplass i førermesterskapet etter sesongåpningen i Barcelona sist. Der ble nordmannen offer for ureglementert kjøring av svenske Mattias Ekström, som etter løpet ble diskvalifisert for manøveren, og Solberg endte på femteplass.

– Det som skjedde i Barcelona var ikke slik jeg hadde ønsket, men det løpet er historie nå. Teamet retter all fokus framover, og vi gleder oss til noen oppdateringer på bilen til Portugal-løpet. Intet stort, men noen finjusteringer som skal gjøre bilene enda bedre. Årets VM er jevnere enn noen gang, og alle monner drar, sier Solberg.

– Årets bil er neppe så mye raskere enn fjorårets, men Volkswagen Motorsport har bygget en bil med større bredde i prestasjonsvinduet. Det vil si at vi ikke er like avhengig av helt rett set-up til enhver tid for å skape selvtillit, følelse og grep. Det hjelper oss først og fremst med raskt å finne rett når værforholdene endres.

Etter diskvalifiseringen av Ekström i Barcelona, ble Solberg-makker Johan Kristoffersson tildelt seieren etter løpet. Den regjerende verdensmesteren leder VM for førere og er tre poeng foran teamkompisen. Regjerende mester PSRX Volkswagen Sweden fikk også med seg en komfortabel ledelse i teammesterskapet fra Barcelona.

– Jeg seiret i Barcelona uten å ha gjort en perfekt løpshelg. Jeg slet tungt i de innledende kvalifiseringsheatene, men det tok seg opp etter hvert. Fra Montalégre har jeg litt blandede minner. Jeg tok min første VM-seier i rallycross her (2015), og jeg kjørte til teamets første plassering på seierspallen i fjor. Likevel var vi frustrerte da vi reiste fra Portugal sist ettersom vi ledet dobbelt to runder ut i finalen. Jeg ser fram til å komme tilbake og reise kjerringa igjen, sier Johan Kristoffersson.

Petter Solberg og Johan Kristoffersson har vunnet flest heat av samtlige i Montalégres VM-historie. Nå rettes alle krefter i teamet inn på å sørge for en perfekt løpshelg for begge førerne.

– Vi holder hovedfokus på løpsstrategien for førerne våre kommende helg. Vi vet at det er fare for raske væromslag, så mye tid går med på å planlegge alle eventualiteter og se på flest mulig scenarioer for dekkstrategi. Vi kommer fra gode resultater i Barcelona, og i mellomtiden har teamet imponert med å lete etter og finne forbedringer i det meste vi gjør. Konkurransen er så jevn i år at det kreves full fokus fra samtlige gjennom hele sesongen, både på løp og utenom, sier teamsjef Pernilla Solberg.

VM-runden i Portugal er sesongens annen av tolv. Løpet avvikles med to innledende heat lørdag samt to nye heat etterfulgt av semi- og finale søndag ettermiddag. Løpet vises på NRK 1 fra klokken 15.00 (direkte mellom 16.00 og 17.00).