Tommy Rustad kjører WTCC på Brands Hatch

bild-047_460.jpgHan har kjørt internasjonal racing i mer enn 15 år, og vunnet mer enn noen annen nordmann. I en alder av 40 år skal endelig Tommy Rustad få sin VM-debut.

Rustad og det suksessfulle Volvo-teamet gjør et innhopp i VM-serien WTCC på britiske Brands Hatch neste helg. Der skal de bryne seg mot verdens beste team og verdens beste førere innenfor standardbilracing på asfaltbane.

-I en alder av 40 år skal jeg endelig få kjøre et løp med VM-status. Jeg føler det er på tide, og drømmen nå er selvfølgelig å kunne få med seg VM-poeng når man først får denne muligheten, sier Tommy Rustad.

18.-19. juli gjør Volvo-teamet et innhopp i VM-serien WTCC på britiske Brands Hatch. World Touring Car Championship (WTCC) er en av de tre VM-seriene som finnes i internasjonal bilsport ved siden av Formel 1 og WRC.

Tommy Rustad har hatt stor suksess i den svenske serien STCC så langt i år. Han ligger på en andreplass sammenlagt foran femte runde som kjøres kommende helg på Falkenberg. Men Rustad regner med atskillig hardere konkurranse når han nå skal forsøke seg i VM.

-Det er en beinhard serie, der fabrikkene SEAT og BMW dominerer. Men vi må ha som målsetting å komme oss inn blant de ti beste. Det bør være realistisk, mener Rustad. Også i fjor stilte Volvo i ett av VM-løpene, men da med bare en bil med Rustads teamkollega Robert Dahlgren bak rattet. Han kvalifiserte seg på 10. plass og på 9. plass i et av løpene før han måtte bryte.

For Tommy Rustad blir innhoppet i WTCC-sirkuset også gjensyn med flere gamle konkurrenter, som VM-lederen Yvan Müller fra Frankrike.

-Jeg kjørte mot Müller i det britiske mesterskapet BTCC i 1998, dessuten var vi konkurrenter i den noe spesielle franske isbaneserien Trophè Andros i sin tid. Førere som Gabrile Tarquini, Nicola Larini og Rickard Rydell har jeg også konkurrert med både i BTCC og det tidligere Europamesterskapet ETCC, kan Rustad fortelle. Britiske baner er heller ikke noe nytt for den erfarene føreren fra NMK Hadeland.

-Jeg har kjørt mye på Brands Hatch, men faktisk aldri på den sløyfen vi skal kjøre neste helg. Det er den såkalte GP-banen, mens jeg tidligere har kjørt Indybanen som er en kortere sløyfe.

Det er et samarbeid mellom Volvos STCC-team og den britiske Volvo-importøren som ligger bak Tommy Rustad og Robert Dahlgrens deltagelse i WTCC-runden. Da Dahlgren deltok i samme løp i fjor var det et ledd i utviklingen av Volvos nye C30-racer. Nå er det en mer alvorlig satsing fra Volvos side.

-Jeg tror vi skal kunne vise at STCC holder en høy internasjonal klasse, og at vi er på nivå med de beste i verden, sier Derek Crabb som er motorsportsdirektør hos Volvo.

Volvo-teamets førere har sikret seg beste startspor i samtlige løp i årets STCC, og vunnet flere av løpene. På lørdag stiller teamet i årets femte STCC-runde på Falkenberg. 28.-29. august kommer både Volvo, Tommy Rustad og resten av STCC-teamene og førerne til Vålerbanen for å kjøre den norske STCC-runden.

WTCC-runden på Brands Hatch sendes direkte på TV-kanalen Eurosport. Kvalifiseringen vises på Eurosport2 lørdag 18. juli kl. 18.30. De to finalene sendes på Eurosport søndag 19. juli med start kl.12.45.

STCC sammenlagt etter 4 runder
1. Thed Björk, BMW, 43
2. Tommy Rustad, Volvo, 37
3. Robert Rudholm, BMW, 36
4. Jan Nilsson, BMW, 32
5. Richard Göransson, BMW, 31
6. Robert Dahlgren, Volvo, 30

WTCC sammenlagt etter 7 runder
1.Yvan Müller, FRA, SEAT, 80
2. Gabriele Tarquini, ITA, SEAT, 66
3. Augusto Farfus, BRA, BMW, 65
4. Rickard Rydell, SWE, SEAT, 46
5. Robert Huff, GB, Chevrolet, 43
6. Jörg Müller, GER, BMW, 42