Torstein gjestet rallyklubben

«Fra brøytekanten på Blefjell til rød løper i Paris», var den spennende tittelen da vår profesjonelle kartleser Torstein Eriksen holdt foredrag for den eldre garde i Norwegian Rally Drivers Club (Rallyklubben) denne uken.

-Tittelen oppsummerer på mange måter min rallykariere. Da jeg fikk interessen, hadde jeg ingen planer om å være en aktiv utøver. Jeg ville være tilskuer. Stå i brøytekanten og fotografere og filme. Derfor avtalte jeg med en K-bil-fører å få sitte på ut på Blefjell under et løp. Jeg hoppet av og ble der i brøtekanten til oppsamleren kom. Han hadde jeg nemlig også avtalt å få sitte på med, sa Torstein Eriksen i sin innledning.

-Så har det gått fort og skjedd veldig mye på få år, og høydepunktene har selvfølgelig vært tre VM-titler i WRC2 og dermed FIAs Premiegalla i Paris, fortsatte Torstein.

Torstein, som i likhet med sine førere Frank Tore Larsen og Andreas Mikkelsen er en del av NBFs elitelandslag,  er barndomskamerat med Frank Tore. De to er oppvokst som naboer og har slikt sett kjent hverandre hele livet. Fra lek, fotball og annen moro som guttunger endte de opp i samme rallybil så snart de begge var 18 år.

-Det var Frank Tore som fikk interessen for å kjøre rally, og da jeg fikk spørsmålet om jeg ville være med ham som kartleser og til og med lære å skrive noter, slo jeg til. Jeg husker starten. Frank Tore hadde ikke lappen ennå, så det var en form for øvelseskjøring. Frank Tore bak rattet, jeg foran i passasjersetet og pappa Per Larsen som ledsager i baksetet. Vi kjørte frem og tilbake hele kvelden på en lukket bomveg. Hadde vi først betalt 20 kroner så var det greit å få så mye igjen for det som mulig. Dermed kjørte vi også i mørket, og det så vi også på som en god trening for Frank Tore, fortalte Torstein videre.

Sammen har Frank Tore og Torstein tatt fem NM-titler. Både i klassen for tohjulsdrevne biler der de var ganske suverene et par sesonger, og deretter i R5/Rally2 med både Ford Fiesta og VW Polo.
I tillegg har Torstein satset internasjonalt, noe som har gjort at han i dag er kartleser på heltid. Hans tre VM-titler kom med Mads Østberg i 2020 og deretter med Andreas Mikkelsen i 2022 og 2023.
I år fikk Andreas og Torstein plass i Hyundais fabrikksteam i WRC og skal kjøre fem VM-runder etter planen per i dag. De har så langt kjørt Rally Monte Carlo, og skal kjøre Alba Rally i Italia om ikke lenge, som en test foran VM-løpet i Kroatia.

Når han ikke er på jobb som kartleser bruker Torstein Eriksen det meste av tiden på å trene fysisk. Sist helg fullførte han for eksempel Birkebeienerrennet i fristil på fredag og i klassisk stil på søndag. To ganger 54 km på en helg der altså.

-Det er utrolig viktig for meg å være i god fysisk form. Det lange og slitsomme dager de ukene vi kjører VM-rally. Det er en uke med fire timers søvn per døgn i snitt. Vi er ofte i gang klokken fem om morgene, og etter at gjennomkjøring er unnagjort eller rallykjøringen er ferdig så er det timer med kontorarbeid med noter.
-Jeg har alltid likt å være ute i naturen, men for noe tid tilbake fant jeg ut at jeg måtte bytte ut turer med kvikk lunsj med skikkelig trening. Det går i løping og langrenn, sa Torstein Eriksen.

 

På møtet i Rallyklubben hadde også John Haugland et foredrag der boka om skrevet av Dan Porazil som utkom i oktober i fjor var teama. John, som har rukket å bli 77 år, har en fantastisk karriere bak seg i rallysporten. Med sin tilknytning til Skoda er han fortsatt en stor helt blant rallyinteresserte tsjekkere.
Lanseringen av boka skjedde i forbindelse med VM-rally som gikk i Tsjekkia, Tyskland og Østerrike i fjor høst. Lanseringen skjedde 24. oktober hos Skoda i Mlada Boleslav.

De 60 medlemmenesom var på plass  i Rallyklubben hyllet også sitt svært aktive medlem Valter Chr. Jensen. Han kunne feire 75-års jubileum på mandag denne uken, og han var på plass sammen med kartleser Erik Pedersen. De kom rett fra sin første seier for året i EM historisk rally i Spania sist helg. Rallyklubbens mest aktive medlemsduo?

Som siste post på programmet før den tradisjonelle skreimiddagen var det utdeling av premier til de beste norske i årets
Rally Monte Carlo Historique. Rallyklubbens beste medlemmer ble Kjetil Engan og Bjørn Lie med en 41. plass totalt.
De fikk sine premnier av Rallyklubbens leder Bernt Kollevold.