Unge bilsportutøvere i tøff kamp

gruppebilde500.jpgDet ble to krevende dager med mange og varierende utfordringer for de fem finalistene i konkurransen Bilsporttalentet 2011 på Vålerbanen. Ingen sparte seg i kampen om premiepotten på 325 000 kroner.

Som alltid under norsk motorsports største talentkonkurranse var det en del nerver ute og gikk da Frank Tore Larsen (20), Lars Øivind Enerberg (21), Sindre Furuseth (18), Øystein Helgheim (15) og Dennis Olsen (15) møttes på Vålerbanen i Hedmark på onsdag. De fem bilsportutøverne var plukket ut for å konkurrere i både i kappkjøring med biler som var både kjente og ukjente. De hadde en knallhard fysisk konkurranse. Men nervene forsvant etter hvert som de ble varma i trøya i høstsola over Våler.

I en drøy måned har de fem forberedt seg til den svært prestisjefylte konkurransen, og det var ingen av dem som sparte på kreftene da de først kom i gang. Verken bak rattet på løpsbiler eller i den fysiske testen bestående av terrengløp med innlagt kråkestup og sykling.

-Vi har hatt fem finaledeltagere som har vært svært gode. De har også vært jevne selv om vi hadde et stort aldersspenn i år. Dette er utøvere som satser knallhardt og seriøst på idretten sin og man ser at de forbereder seg godt. Det er veldig morsomt å få jobbe med så dedikerte unge utøvere, sier Bilsportforbundets sportssjef Holm Jacob Matheson.

Racerfører Stian Sørlie, medlem av juryen som nå skal plukke en vinner, var imponert over deltagerne.

-Først og fremst setter jeg stor pris på at jeg får være med i en jury i en så prestisjefylt konkurranse. De fem finalistene vi har hatt i år har holdt et meget høyt nivå. Jeg merker forskjell fra den gangen jeg selv var med på dette. De er veldig fokusert og de viser en rask progresjon når de blir satt i biler de aldri har kjørt. Alle takler utfordringene på en glimrende måte, så det blir ikke lett å finne en vinner, sier Stian Sørlie.

Alle de fem deltagerne er godt etablerte utøvere. Lars Øivind Enerberg er faktisk Europamester i rallycross av året. Øystein Helgheim har en 6. plass fra EM i karting, mens Dennis Olsen er så travel at han måtte hentes med helikopter på Vålerbanen for å rekke et fly til Italia og ny oppgaver på gokartbanen.
Under konkurransen på Vålerbanen har deltagerne kjørt både Seven Racing og en Subaru Impreza rallybil med firehjulsdrift på den store asfaltbanen. De har kjørt gokart med X30 Challenge og crosskart, delvis i terreng, på grus og asfalt. De har konkurrert i terrengløp og sykling, presentert seg selv for juryen og vært gjennom et TV-intervju.

Dette sa deltagerne:
Sindre Furuseth

furuseth_kart500.jpg
-Jeg er veldig godt fornøyd. Det har vært veldig gøy, selv om det også er stort alvor og en del nerver involvert. Morsomt å prøve noe nytt, og crosskart var spesielt gøy. Jeg føler jeg har gjort mitt beste, og det har vært lærerikt.

Frank Tore Larsen

larsen_sykling500.jpg
-Jeg er rimelig godt fornøyd. Jeg har gjort mitt beste og tatt ut alt. Jeg var også med i fjor, og var nok noe bedre forberedt da enn det jeg har hatt tid til nå. Men i den fysiske testen gjorde jeg det bedre i år i hvert fall.

Øystein Helgheim

helgheim_crosskart500.jpg
-Jeg er bare lei meg for at det er slutt. Dette har vært to fantastiske dager. Veldig mye nytt og lærerikt for meg som bare har kjørt gokart tidligere. Det å kjøre en Subaru rallybil var stort for en 15-åring. Slike konkurranser som dette er også med på å utvikle oss som er med, så jeg er veldig takknemlig.
Lars Øivind Enerberg

enerberg_subaru500.jpg
-Jeg er fornøyd. Dette er morsomt å få delta på. Karting har jeg aldri kjørt så der følte jeg ikke at jeg fikk det helt til, men det andre er jeg fornøyd. Men jeg føler at jeg har gjort mitt beste og bedre kan det ikke bli.
Dennis Olsen

olsen_seven500.jpg
-Jeg er veldig godt fornøyd. Både med kjøringen med alle de forskjellige bilene og med den fysiske testen. Subaru og Seven Racing var spesielt morsomt å teste. Crosskart var nok vanskeligst. Dette har vært to meget bra dager.

Nå må deltageren smøre seg med tålmodighet. 25. november utropes vinneren under Bilsportforbundets årlige premieutdeling på Lillestrøm.

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Bilforlaget, NAF Trafikksenter Vålerbanen, motororganisasjonene KNA, NAF, MA, NMK, Team Super Nasjonal, Kollevold Rallyimport, Proffklær, Subaru/Voldsund Motor og TV Media Produksjon AS.

Årets finaledeltagere var:

Lars Øivind Enerberg
Alder: 21 år
Gren: Rallycross
Klubb: NMK Gjøvik
Bosted: 2850 LENA

Sindre Furuseth
Alder: 18 år
Gren: Rally
Klubb: NMK Gardermoen
Bosted: 2070 RÅHOLT

Øystein Helgheim
Alder: 15 år
Gren: Karting
Klubb: KNA Nordvest
Bosted: 6012 ÅLESUND

Frank Tore Larsen
Alder: 20 år
Gren: Rally
Klubb: NMK Modum & Sigdal
Bosted: 3053 STEINBERG

Dennis Olsen
Alder: 15 år
Gren: Karting
Klubb: KNA Varna
Bosted: 1592 VÅLER I ØSTFOLD