Ustabilt vær på Rudskogen

Det var mildt sagt et ustabilt vær som møtte de rundt 130 deltagerne i årets andre NM-runde i baneracing på Rudskogen i helgen. Men til tross for vanskelige forhold ble det mye fin racing på Nordens flotteste baneanlegg.

Alle NM-klassene var på plass, og det var også Norgescup og gjesteklasser. Også en hedersgjest var på Rudskogen i helgen, nemlig britiske Barrie «Whizzo» Williams (73). Han har kjørt rundt 1500 løp i sin karriere i alle slags klasser og grener og med alle slags bilmerker. På Rudskogen kjørte han Austin Mini og dessuten holdt han et populært foredrag for mange interesserte på lørdag kveld. Bak rattet var han ikke mer beskjeden enn at han vant begge løpene i klassen inntil 1300 ccm opp til 1965 modell.

Helgens største heat fant vi GT 3og 4 som kjører sammen, med hele 29 biler på plass. Andre Falkenhaug sikret seg ikke uventet beste startspor i kvalifiseringen med sin Ginetta 50. Han ble fulgt av Bjørn Tvedt i SEAT og årets ETCC-vinner Stian Paulsen, også han i SEAT.

I lørdagens løp var det imidlertid John B. Roligheten i Porsche 996 som var raskest og som stakk til tet fra fjerde startspor. Det ble trangt og det ble en del sammenstøt i løpet. Andre Falkenhaug jobbet seg sakte men sikkert frem mot ledelse igjen, og han vant til slutt løpet foran Roligheten og med Aleksander Schjerpen på tredjeplass.
Under warm up foran søndagens løp var det bløtt og Falkenhaug klarte å snurre med det resultatet at han fikk en del skader i bakenden på sin bil. Men ikke verre enn at teamet klarte å få den klar til løpsstart. Alle startet søndagens løp på regndekk, med unntak av Stian Paulsen som tok en sjanse og satte slicks foran og regndekk bak. På grunn av en avkjøring ble det amnge runder bak sikkerhetsbil mot slutten, og den som til slutt krysset mållinjen først var John B. Roligheten foran Falkenhaug og med Stian Paulsen på tredjeplass.
Alle de nevnte kjører i GT3. I GT4-klassen var det Frode Egeland i Mini Cooper som vant lørdagens løp. Han vant foran Per Gustavsson i BMW og med Stian Dyvå Ormholt i Honda Civic på 3. plass. I søndagens løp var det Ormholt som vant foran Egeland og med Molly Pettit på tredjeplass.

I GT1 slo Joakim Ottersen til med en knalltid i regnværet under kvalifiseringen. Med sin Jaguar var han nesten ett sekund raskere enn Haavard Lien i Corvette. Roger Hermansen i Porsche 97 var tredjemann.
I lørdagens løp ble det også seier til Ottersen. Haavard Lien endte på 2. plass, etter først å ha vært innblandet i en startsmell med Rune Ydstebø i Corvette.
I søndagens løp over 21 runder var det imidlertid ingen som kunne true Haavard Lien og hans Chevrolet. Han vant foran Roger Hermansen.
I GT2-klassen ble det seier til Frode Alhaug og hans Chevrolet Corvette i begge løpene.

I Seven Racing var Elling Sebastien Aarvik best i kvalifiseringen foran fjoråsmester Oskar Andre Sandberg. I lørdagens løp ble det en kamp mellom Aarvik og Kevin A. Aabol. Aarvik så ut til å ta seieren helt til motoren hans «døde» på oppløpssiden. Dermed ble det seier til Aabol. Aarvik berget andreplassen foran Sandberg.
I andre løp var Aabol igjen raskt oppe i teten. Aarvik måtte bryte med motorhavari, og dermed ble det andreplass til Sandberg, mens Ådne Halstenrud endte på 3. plass.

I historisk racing vant som nevnt gjestefører Barrie Williams begge løpene i klassen inntil 1300 ccm opp til 1965 modell. I klassen opp til 1300 ccm 1966-1971 vant Morten Chr. Schönheyder begge løpene. I klassen over 1300 ccm før 1965 modell vant Jan Hroar Bjørklund det første løpet, mens Lars Bondesson vant det andre. I heatet for biler over 1300 ccm 1966-1971 vant Olav Rygge begge løpene, mens Holm Jacob Matheson tok dobbeltseier i klassen for biler mellom 1972 og 1976.

Klassen NTCC hadde sin egentlige premiere på norsk jord med egne heat på Rudskogen. Sju førere stilte til start, og Marius Fjeld var raskest i kvalifiseringen fulgt av Håvard Gustad og Marius Nakken. I lørdagens løp skjedde det mye for flere av førerne, og den som til slutt krysset målstreken først var Stein Fredric Akre fulgt av Håvard Gustad og Bjarne Nordal. I søndagens løp ble det igjen seier til Akre, fulgt av Marius Fjeld og Håvard Gustad.

I formel Basic tok Joakim Trinerud Rognlien sin første seier. Ikke bare en, men han vant begge løpene på Rudskogen i helgen.