Varhaug kjører sammen med formel 1

p_varhaug_port_460.jpgSelv om det er tidlig i desember er neste års planer for racing-talentet Pål Varhaug (17) i boks. Han skal kjøre Formel Master, en klasse der alle løpene direktesendes på Eurosport og der to av løpene kjøres sammen med formel 1.

-Etter årets sesong i formel Renault 2.0 er dette et naturlig skritt videre for meg, sier Pål, som allerede har testet bilen med stor suksess. På søndag ble også kontrakten med teamet Jenzer Motorsport underskrevet. Ikke siden Thomas Schie kjørte formel 3000 i 1997 har en nordmann deltatt i en formel-klasse på et høyere prestisjenivå enn det Pål Varhaug vil gjøre neste år. I en alder av 18 år vil han være kun to nivåer under formel 1.

I år vant Pål Varhaug det italienske mesterskapet i Formel Renault 2.0. Han kopierte dermed det årets nest beste formel 1-førere, Felipe Massa, gjorde for åtte år siden. En rekke av dagens beste formel 1-førere har kommet via den samme veien som 17-åringen fra Ålgård i Rogaland velger.

Chassiet til bilene i Formel Master er bygd av italienske Tatuus. De er utstyrt med en 2 liters Honda-motor som yter 250 HK. Vekten skal være minimum 560 kg inkludert fører og de har en seks trinns Sadev girkasse, med girskifting på rattet. Pål Varhaug skal kjøre for sveitsiske Jenzer Motorsport, samme team som han har kjørt for de to siste årene.

I Formel Master blir Fabio Leimer fra Sveits hans teamkollega. Da det nylig ble kjørt test på spanske Valencia var Leimer raskest og Varhaug 4. raskest begge dager.

-Det er absolutt en stor fordel for Pål at han vil ha en av mesterskapets aller beste førere som teamkollega. Det er på den måten han kan lære, så vi er veldig fornøyde med det opplegget vi vil ha med Jenzer Motorsport neste år, sier pappa og manager Jardar Varhaug. Hans signerte kontrakten med teamsjef Andreas Jenzer i Sveits på søndag.

Første løp i Formel Master neste år kjøres i Pau i Frankrike 16.-17. mai. Før det er det en intensiv testperiode i mars og april. 1.-2. mars kjøres den første offisielle testen i Valencia. Totalt er det ti offisielle tester, og utover det kan hver førere teste ytterligere 600 km. En computer i bilene registrer dette, slik at ingen kan overskride denne grensen.

Det er åtte løpshelger på terminlisten, og to av løpene går sammen med formel 1. Det er i Ungarn 25.-26. juli og på Spa Francorchamps i Belgia 29.-30. august. At klassen slipper til sammen med formel 1 sier alt om nivået. De andre løpene kjøres sammen med WTCC-løp, og samtlige løp direktesendes på TV-kanalen Eurosport.

Før sesongen og testingen tar til vil Pål Varhaugs bil bli å se på Automessen på Lillestrøm 25.-27. februar.

Pål Varhaug vant Norges Bilsportforbunds konkurranse Bilsporttalentet i 2007, og han er også en av tre utøvere i NBFs elitegruppe i år.

fmaster.jpg
En slik Formel Master skal Pål Varhaug kjøre neste år.
Terminliste Formel Master 2009
16.-17. mai: Pau, Frankrike
30.-31. mai: Valencia, Spania
20.-21. juni: Brno, Tsjekkia
18.-19. juli: Brands Hatch, England
25.-26. juli: Hungaroring, Ungarn (Formel 1)
29.-30. august: Spa, Belgia (Formel 1)
5.-6. september: Oschersleben, Tyskland
19.-20. september: Monza, Italia

Offisielle tester
1.-2. mars: Valencia
18.-19. mars: Imola
25.-26. mars: Spa-Francorchamps
21.-22. april: Brno
27.-28. april: Hungaroring