Våt NM-runde i Rallycross

Det var spådd mye regn i forkant av 4. NM-runde i rallycross på Grenland Motorsportsenter, og varslingene slo til for fullt.  Det kom voldsomme mengder med nedbør som skapte utfordringer både arrangørmessig og for utøverne. Men arrangør tok alle utfordringer og løste som best man kunne og gjorde løpet til et fint arrangement tross været. Det vanket mye ros fra miljøet for hvordan arrangør taklet situasjonene som oppstod.

Naturlig nok ble det også utfordrende på banen for utøverne. Det har ikke vært nevneverdig regn på NM-løpene de siste 1,5 årene og ikke alle var like vant til dette. Men også førerne taklet dette greit og det var lite store og tidkrevende situasjoner som oppstod.

Det var som vanlig god deltagelse i juniorklassen med blant annet to debutanter i Norgescup-sammenheng. Og nettopp en av disse skulle gjøre seg bemerket allerede i sitt første løp. Torjus Svenneby fra NMK Trøgstad satte like godt bestetid i 3 av omgangene og stod i beste startspor i A-finalen. Der fikk han tekniske problemer og endte på 5. plass, men strålende fornøyd med debuten. Lederen i NC-cupen, Martin Stenberg, NMK Hadeland, fikk ikke helt klaff i løpet og endte på 7. plass. Dermed var det duket for at Trond Simen Larsen fra NMK Konsmo kunne ta litt innpå i sammendraget. Og Larsen kjørte godt, men på slutten av siste runde mistet han rattet og klarte så vidt å manøvrere bilen over målstreken. Han endte på 4. plass og er dermed på lik poengsum som Stenberg i sammendraget. Lars Løstegård fra NMK Gol kjørte raskest denne finalen og vant dermed sin andre seier i Norgescupen. Mats Marthinsen, NMK Larvik ble nummer 2 og Konsmo-jenta Andrine Rafoss nummer 3.

Robin Bakke Andresen fra NMK Trøgstad hadde en bra ledelse i NM før løpet på Grenland, med tre 2. plasser fra de tidligere løpene i klasse 1. Men det var Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport som gjorde det best i innledende omganger og stod i beste startspor i finalen, med Andresen i 2. spor. Isaksætre kjører ikke full NM-sesong i år og er derfor et stykke bak i NM-sammendraget. Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus og Konsmo-føreren Per-Magne Svardal som kjemper nærmest Andresen i sammendraget var også kvalifisert til A-finale, men Svardal måtte via B-finale. Robin Andresen fikk en knallstart i finalen og ledet fra start til mål. Han vant dermed sin første seier i NM-sammenheng noengang og var særdeles fornøyd med helgen. Christian Hobæk, NMK Larvik, som vant B-finalen ble nummer 2 og Isaksætre nummer 3. I klasse 1 har det vært fire forskjellige vinnere på de fire løpene som har vært arrangert.

I klasse 2 hadde Fredrik Magnussen fra NMK Hønefoss opparbeidet seg en god ledelse før dette løpet. Men det skulle vise seg at det kunne snu fort. Magnussen hadde en uheldig helg og kvalifiserte seg ikke til noen finaler. Han endte dermed på 12. plass. Daniel Holten fra NMK Vikedal var kommet litt bakpå i NM-sammendraget etter at måtte bryte løpet allerede på trening på 2. NM-runde på Melhus. Men han har ikke gitt opp og slo sterkt tilbake i regnværet på Grenland hvor han vant løpet. Han vant foran Sigurd Egeland fra NMK Kvinesdal og Sebastian Høidalen fra arrangørklubben. Sivert Svardal, NMK Konsmo ble nummer 4 og overtok ledelsen i NM foran Magnussen. Holten avanserte til 3. plass i sammendraget.

Simen Engsvik fra NMK Aremark vant de to første NM-rundene før klubbkamerat Jørgen Syversen vant den 3. runden i klasse 3. Og Syversen ville ikke være noe dårligere enn Engsvik og vant på Grenland. Dermed står det 2-2 i antall seire, men Syversen har samlet noe mer poeng og leder nå med 11 poeng på Engsvik som ble nummer 4 på Grenland. Andreas Aarhaug fra NMK Støren ble nummer 2 og Kenneth Hansen fra KNA Varna nummer 3. Engsvik og Aarhaug måtte gjennom en meget actionfylt B-finale før A-finalen.

I klasse 4 har det vært 3 forskjellige vinnere på 4 løp. Bare Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo har 2 seire og det var Ågedal som ledet A-finalen klart i nesten 3 runder på Grenland. Men en liten førerfeil i inngangen til alternativsporet gjorde at han ble stående i en jordvoll og klubbkamerat Kim Åvar Meland kunne kjøre inn til sin første seier for sesongen. Thomas Tørnby fra NMK Trøgstad kjørte inn til 2. plass og Robin Slåttekjær fra NMK Grenland ble nummer 3.  Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad tok over NM-ledelsen fra Ågedal, men leder bare med 1 poeng.

NM for Supercar 2019 skulle kjøres kun på dette løpet og til start stilte både gode, gamle ringrever og andre mindre erfarne i supercar-sammenheng. Morten Bermingrud, fra KNA Eiker, hadde funnet frem bilen han hadde stående og imponerte på banen med gode tider og plasseringer fra første stund til tross for at det er en god stund siden han har kjørt. Bermingrud stod også i beste startspor når finalen skulle avgjøres. Men Kjetil Larsen fra Froland Motorsport tok en superstart fra startspor 3 og ledet finalen fra start til må. Han ble norgesmester foran Morten Bermingrud og Stene Johansen (NMK Trøgstad).

Resultater fra løpet

Poengstilling i NM

Neste løp arrangere på Finnskogbanen av KNA Solør Motorsport 31. august – 1. september. Se nettsiden til Rallycross-NM for mer informasjon.