Veiby imponerte i Finland

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2015 - WRC FINLAND
Ole Christian Veiby imponerte i sin debut i Rally Finland. 19-åringen klinte til med tredjeplass, og klatret med det også opp på tredjeplass i junior-VM.

Kongsvinger-gutten smilte bredt da han kom i mål i Rally Finland. For første gang
deltok han i det som av mange blir beskrevet som den vanskeligste VM-runden – og når han fullfører løpet med tredjeplass i JWRC, så kan han ikke si seg annet enn strålende fornøyd.

– Dette har vært veldig utfordrende og et vanskelig løp. Det er en stor fordel å ha erfaring fra Rally Finland og kjenne etappene fra før. Målet var å komme på seierspallen, og når vi lykkes med det, er det en helt fantastisk følelse, sier Ole Christian Veiby, som roser sin kartleser Anders Jæger for jobben han gjorde i helga.

Noe av det som gjør Rally Finland så vanskelig, er høy fart og mange hopp.

– Linjevalg og riktig fart inn mot hoppene betyr alt. Det er flere som rett og slett hopper ut i skogen fordi de bommer på inngangen til hoppene, sier han.

Med tredjeplass i JWRC, rykket de norske gutta opp på tredjeplass også i VM-sammendraget i juniorklassen. I WRC3-klassen ligger de nå på andreplass.

Rallytalentet legger ikke skjul på at han var ekstra spent før løpet.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg kjente presset etter at jeg kjørte av i den forrige VM-runden i Portugal, og fulgte opp med å kjøre av under EM-runden i Estland. Det lå litt i bakhodet, og derfor var det viktig for selvtilliten å slå tilbake med dette resultatet, forteller han.

I den grad det er mulig å kjøre kontrollert i Finland, så gjorde Ole det.

– Vi beholdt roen gjennom hele løpet, og følte at vi kjørte midt i veien uten å ta den helt store risikoen. Det var imidlertid et par etapper hvor vi fant flyten skikkelig, og da gikk kjøringen nesten av seg selv. På de etappene kjørte vi også like fort som franskmannen Quentin Gilbert, som vant klassen og leder JWRC. Det viser at vi har tempoet inne, understreker han.

Selv om de kjørte uten å ta de store sjansene, så hadde de likevel en ”hjerte i halsen-opplevelse” på den nest siste etappen.

– Vi kom over et hopp, og hadde full gass på sjettegir. Jeg tipper vi hadde rundt 160 km/t da vi landet litt feil, og skled sidelengs og snurret midt i veien. Heldigvis gikk det bra, men da banket hjertet litt ekstra. Det ville vært utrolig kjedelig om det hadde gått rett til skogs når vi bare skulle kjøre for å fullføre løpet, sier han.

Det ble en dramatisk duell om seieren i JWRC. Det skilte kun 0,5 sekunder mellom Quentin Gilbert og hjemmehåpet Henri Haapamaki etter 20 fartsetapper, mens Ole Christian Veiby altså endte på tredjeplass.