Veiby klatret opp på pallen

STCC, Renault Clio Cup JTCC
Ole Christian Veiby (17) jublet høyt da han kjørte inn til pallplass under Porsche Carrera Cup-runden i Falkenberg i helga. – Dette føles som en seier, sier han etter tredjeplassen.

 

Før sesongen satte Ole Christian Veiby seg et mål om å komme på pallen i løpet året. Nå har rookien nådd målsettingen når sesongen er nøyaktig halvveis.

– Dette er stort! Da jeg kjørte over målstreken og skjønte at jeg var på pallen, så føltes det nesten som om jeg hadde vunnet, sier han med et stort smil.

Unggutten fra Kongsvinger satser først og fremst på rally, men er takknemlig for at han har fått muligheten til å kjøre årets Porsche Carrera Cup for å tilegne seg mest mulig asfalterfaring. Under helgens runde i Falkenberg i Sør-Sverige viste nordmannen at han begynner å få et godt grep på asfaltracing.

– Jeg kjører i team med Johan Kristoffersson som leder cupen sammenlagt og er regjerende mester. Jeg suger til meg den lærdommen jeg kan få, og er privilegert som har fått denne sjansen. Derfor skal jeg også ta godt vare på muligheten jeg har fått, og det smaker ekstra godt å kunne levere god kjøring tilbake, sier han.

I og med at Ole er ny i dette sirkuset, kjenner han ikke banene fra før. Og noe av nøkkelen til suksess er nettopp å bli kjent med banene. Derfor er det ikke tilfeldig at han har gjort det best i de løpene hvor han har fått muligheten til å kjøre en test før løpet. Det fikk han på Falkenberg.

– Vi hadde en test her på torsdag. Det gikk ganske greit, og jeg lærte banen å kjenne ganske bra. Før fredagens offisielle test og kvalifisering fikk jeg luket bort noen småfeil jeg hadde gjort dagen før, forklarer han.

Kvalifiseringen gikk veldig bra, og Ole ble klokket inn til fjerde beste tid. Men så viste det seg at teamkamerat Kristoffersson, som vant kvalifiseringen, hadde en brakket som var påmontert noen millimeter feil på bilen, og dermed ble han disket fra kvalifiseringen og måtte starte bakerst i feltet. Ole rykket med det opp til tredje beste startspor i det første av lørdagens to race.

Fredag gikk han tidlig til sengs. En skikkelig sommerforkjølelse hadde satt seg i kroppen, og det gjaldt å få sovet mest mulig før en hektisk dag ventet lørdag.

Det var litt uvant å ligge i front, og det var ikke fritt for at han våknet opp og kjente litt ekstra nerver når han hadde så mange biler bak seg.

Ole fikk ingen god start, og kom ut som bil nummer fire. Han lå lenge og kjempet om tredjeplassen. Men midtveis i løpet kom han for langt ut i en sving, og snurret.

– Utrolig synd. Det er ikke til å legge skjul på at forkjølelsen bidro til at konsentrasjonen ikke var på topp, men jeg vil ikke bruke det som noen unnskyldning, sier Ole.

Han fullførte løpet og ble nummer ni. Likevel hadde han levert femte beste rundetid i løpet, noe som ga han femte startspor i det andre racet lørdag. Da fikk han en pangstart, og smatt rett opp på fjerdeplass. Der lå han trygt plassert og økte avstanden bakover i feltet. Etter vært ble det en luke på et par sekunder, slik at han kunne kjøre sitt eget løp uten å bli stresset av førerne bak. Da det så ut til å gå mot en trygg fjerdeplass, hadde endelig Ole marginene på sin side. Ola Nilsson, som vant det første racet, lå på tredjeplass da han snurret i den siste svingen. Dermed kunne den eneste nordmannen i Porsche Carrera Cup suse inn til tredjeplass og med det innta seierspallen sammen med teamkamerat Kristoffersson som vant løpet.

– Det er en utrolig god følelse å komme på pallen. For meg er dette som en seier. Målet for sesongen er nådd, og nå gjelder det å sette seg nye mål, sier unggutten, som drar rett på en velfortjent ferie i Spania før å lade opp til en hektisk sensommer og høst som byr på mye bilkjøring. (Foto: Tony Welam)