Veiby klatret til andreplass i junior-VM

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2015 - WRC Rally Portugal
Med femteplass i Rally Portugal klatret Ole Christian Veiby til andreplass i sammendraget i junior-VM. – Jeg har aldri kjørt et rally hvor det har skjedd så mye underveis, forteller han.

Etter den meget sterke tredjeplassen i åpningsrunden i junior-VM, var Ole Christian Veiby spent på hva Rally Portugal kunne bringe.

– Det ble et interessant løp, for å si det sånn. VM-runden inneholdt det meste. Hvis jeg skal oppsummere løpet, så er jeg fornøyd med at jeg var tålmodig og kjørte fornuftig. Det hele handlet om å ta seg til mål uten uhell. Men selv om en forsøker å ta det rolig, så kan ting skje – og det skjedde dessverre med meg, sier han.

For på lørdagens siste etappe var uhellet ute. Han og kartleser Stig Rune Skjærmoen lå på andreplass og var opptatt av å ta seg gjennom etappen og fullføre dagen på en god måte. I en slak høyresving traff de en bergknaus med høyrefronten, og rullet to runder med bilen, før de traff en fjellvegg med taket.

–Vi kom ikke for fort i svingen, men da bakhjulene kom i sporene, gikk framhjulene ut av sporet. Da klarte vi ikke å komme oss unna bergknausen. Det var en real smell, og jeg slo høyrehånda skikkelig. Jeg var ordentlig svimmel da jeg kom ut av bilen, og holdt på å gå rett i bakken, sier Ole, som regnet med at løpet var over for denne gang. Men mekanikerne ville det annerledes.

– Jeg er virkelig imponert over jobben de la ned. Gutta tok natta til hjelp, og da jeg våknet var bilen klar igjen. Det hadde jeg ærlig talt ikke trodd at de skulle klare, for skadene var store, forteller 18-åringen.

Selv om bilen var klar, så var høyrehånda alt annet enn bra. Den var skikkelig hoven og smertefull – noe som naturlig nok hemmet han mye på søndagens tre avsluttende etapper.

– Det ble en hånd på rattet og så giret jeg med den andre. Det var selvsagt ikke optimalt, men vi gjorde det beste ut av det, og klarte å ta oss i mål til femteplass.

Og femteplass var nok til at han klatret til andreplass sammenlagt i junior-VM etter to løp.

Han kommer til å minnes Rally Portugal som et løp som var fylt av dramatikken. Spesielt lørdag ble en dag han ikke vil glemme med det første. I tillegg til sin egen rulling, måtte han også stoppe for en konkurrent som blokkerte veien etter en rulling.

– Jeg kom som første bil etter ulykken, og bilen sto midt i veien med SOS-skilt. På bakken utenfor bilen lå kartleseren, og jeg trodde med en gang at han var død. Det viste seg at kartleseren hadde fått hjerteinfarkt etter rullingen. Det var ingen hyggelig opplevelse, forteller han.

Det er heldigvis også positive opplevelser han tar med seg hjem.

– Å få kjøre den avsluttende Fafe-sprinten var helt enormt. Det var så vanvittige mye folk rundt løypa, spesielt ved det siste hoppet før mål. Det var rett og slett et folkehav jeg ikke har sett maken til, beskriver Ole, som får travle dager når han kommer hjem til Norge.

– Til uka har jeg tre eksamener. Jeg begynner med rettslære tirsdag, og jeg må også forsøke å få tatt røntgen av hånda, sier han.

 

Resultater

 1. Quentin Gilbert / Renaud Jamoul 4:03:52.5
  2. Pierre-Louis Loubet / Victor Bellotto +3:40.6
  3. Henri Haapamaki / Marko Salminen +5:07.8
  4. Jean-René Perry / Joshua Reibel +7:13.3
  5. Ole Christian Veiby / Stig Rune Skjaermoen +10:26.8
  6. Simone Tempestini / Matteo Chiarcossi +15:59.7
  7. Federico Della Casa / Domenico Pozzi +16:43.1
  8. Daniel McKenna / Andrew Grennan +16:59.4
  9. Osian Pryce / Dale Furniss +28:00.0
  10. Kornel Lukacs / Mark Mesterhazi +35:04.8
  11. Charlotte Dalmasso / Céline Rovira +39:28.4
  12. Terry Folb / Franck Le Floch +40:41.9

FASTEST TIMES

Simone Tempestini, 5 – Quentin Gilbert, 4 – Osian Pryce, 3 (four stages cancelled).

LEADERS

SS1 and SS2: Osian Pryce
SS3 to SS5: Simone Tempestini
SS6 to SS16 (finish): Quentin Gilbert

FIA JUNIOR WRC STANDINGS

 1. Quentin Gilbert 50 points
  2. Ole Christian Veiby 25 points
  3. Simone Tempestini 20 points
  4. Christian Riedemann and Pierre-Louis Loubet 18 points
  6. Henri Haapamaki 15 points
  7. Jean-René Perry 12 points
  8. Yohan Rossel 10 points
  9. Alessandro Re 8 points
  10. Kornel Lukacs 7 points
  11. Federico Della Casa 6 points
  12. Charlotte Dalmasso and Daniel McKenna 4 points
  14. Osian Pryce 2 points

NATIONS TROPHY

 1. France 50 points
 2. Norway 30 points
 3. Italy 24 points
 4. Germany and Finland 18 points
 5. Hungary 14 points
 6. Switzerland 10 points
 7. Ireland 8 points

Great Britain 6 points