Veiby vant EM-runden i Spania

O_C_Veiby_15_SPA RC
Det ble dramatikk etter EM-runden i rallycross i Spania. Ole Christian Veiby ble til slutt vinner etter at Tommy Rustad ble disket.

– Seier er seier, men jeg skal være så ærlig å si at det ikke er på denne måten jeg ønsker å vinne. Jeg var bil nummer to i mål, men regler skal følges, og dermed ble jeg til slutt stående igjen som vinner, sier Ole Christian Veiby.

Dataloggen viste nemlig at Tommy Rustad hadde vært borti launch-knappen underveis i løpet. Den knappen har førerne kun lov til å bruke i starten.

– Jeg tror Tommy (Rustad) hadde kommet borti knappen da han brukte håndbrekket, og ikke bevisst trykket på knappen for å jukse, sier Ole ærlig.

Resultatet av at Rustad ble disket er at 19-år gamle Ole Christian Veiby ble stående igjen som vinner i årets fjerde og nest siste EM-runde i rallycross. Det betyr også at unggutten, som kjører en VW Polo RX Supercar for Volkswagen Team Sweden, for alvor har meldt seg på i kampen om en EM-medalje igjen. Han fryktet at alt håp var ute etter at han måtte bryte med motorhavari under forrige EM-runde i Norge.

– EM-runden i Spania var et være eller ikke være med tanke på medalje i EM. At jeg klarer å slå tilbake med seier, er jeg utrolig godt fornøyd med. Å prestere så bra når jeg nødt til å prestere for å henge med, er noe jeg tar med meg før den siste EM-runden, sier bilsporttalentet fra Kongsvinger.

Dette var hans første seier i en EM-runde, og han legger ikke skjul på at det ga mersmak. Selv om dette er hans første hele sesong i EM, har målet vært å hente hjem en EM-medalje. Og nå har han virkelig fått los på en plass blant de tre beste sammenlagt.

– Det kommer til å bli et rotterace i den siste EM-runden i Italia 17.-18. oktober. Jeg skal stå i ramme for å klare å hente hjem en medalje sammenlagt. Etter at Tommy (Rustad) ble disket, er det mer åpent enn hva jeg på forhånd hadde våget å håpe på, sier han.

Selv om han har hentet hjem sin første EM-seier, er 19-åringen selvkritisk. Han innrømmer at han slet litt i de innledende omgangene på formel 1-banen i Barcelona.

– Jeg hadde ingen spesielt gode tider, og det gikk litt opp og ned i de fire innledende omgangene. Men i finalene løsnet det, og da kjørte jeg virkelig bra, forteller Ole.

I semifinalen ble det en spennende duell med franskmannen Jérôme Grosset-Janin, som ligger på andreplass i EM. Men nordmannen trakk det lengste strået og fikk stå i første startledd i finalen. Der var Ole skikkelig på hugget, og tok starten. Han så ut til å kontrollere løpet, inntil han gjorde en lite feil. Det var nok til at rutinerte Rustad smatt forbi, og kjørte inn til seier – trodde alle. Men en kontroll av dataloggen i Rustads bil, viste at han hadde vært borti launch-knappen.

– Semifinalen og finalen var helgens høydepunkt. Da viste jeg hva jeg er god for. At jeg trodde jeg var knepent slått av en fører som Tommy Rustad var ikke noe jeg gråt over. Han kjørte rallycross allerede da jeg lå i barnevogna. Jeg var i utgangspunktet kjempefornøyd med andreplassen, og ikke minst at jeg er tilbake i kampen om bronse i EM. Det var viktig at jeg slo Rajala og nærmet meg han i sammendraget. Sju poeng er absolutt mulig å hente inn. Jeg skal i hvert fall gi alt, og han skal få svette bra i kjøredressen om han skal klare holde meg bak seg. At jeg til slutt ble stående igjen med seieren i helga, gjør at det blir en skikkelig thrilleravslutning på rallycrossesongen, sier Ole Christian Veiby med et smil.

 

Sammenlagt i Supercar ERX etter fire av fem EM-runder:

  1. Tommy Rustad, Audi S3, 105 poeng
  2. Jérôme Grosset-Janin, Peugeot 208, 99 poeng
  3. Joni-Pekka Rajala, Saab 93, 74 poeng
  4. OLE CHRISTIAN VEIBY, Volkswagen Polo, 67 poeng
  5. Jean-Baptiste Dubourg, Citroën C4, 53 poeng
  6. Frode Holte, Hyundai i20, 45 poeng
  7. Fabien Pailler, Peugeot 208, 43 poeng
  8. Oliver O’Donovan, Ford Fiesta, 39 poeng
  9. Jonathan Pailler, Peugeot 208, 38 poeng
  10. Peter Hedstrøm, Ford, 27